nlc.hu
Baba

Ne tanítsd a gyereknek, hogy veszélyes a világ!

Kiderült, hogy nem jó ötlet arra tanítani a gyereket, hogy a világ veszélyes hely

A negatív hiedelmek átadása torzíthatja gyerek világképét, úgyhogy inkább ne szajkózzuk, milyen veszélyes a világ.

A The Journal of Positive Psychology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint, ha azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy a világ veszélyes hely, az nem úgy védi meg őket, ahogyan mi gondoljuk. Valójában a negatív hiedelmek egy sor mentális problémát okozhatnak a gyereknél. Jeremy Clifton pszichológus a tanulmányban az alapvető hiedelmeket kulcsfontosságúnak írja le a mentális egészség szempontjából: „A hiedelmek nem a világ véletlenszerű tulajdonságairól szóló tények, hanem a világ legalapvetőbb és pszichológiailag lényeges adottságairól szóló hiedelmek – például arról, hogy mennyire veszélyes, mennyire szórakoztató, mennyire stabil.”

A világgal kapcsolatos hiedelmek három kategóriája

Korábbi kutatások, szakirodalmi áttekintések és vizsgálatok révén Clifton és kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy az emberek több mint kéttucatnyi hiedelemmel rendelkeznek a világról. A hiedelmek többsége pedig három fő kategóriába csoportosul:

  1. A világ egy biztonságos hely. Ez határozza meg, hogy milyen mértékben hiszünk abban, hogy a világ tele van fenyegetésekkel.
  2. A világ csábító hely. Ez határozza meg a hajlandóságunkat arra, hogy részt vegyünk a világban – azaz, hogy azt tegyük, amit érdekesnek, szépnek és értelmesnek találunk.
  3. A világ élettel teli hely. Ez határozza meg, hogy úgy tekintünk-e a világra, mint egy olyan helyre, ahol a dolgok az erőfeszítéseink miatt történnek, és hogy a világnak szüksége van az ember segítségére és beavatkozására.

Clifton azt javasolja, hogy emlékezzünk vissza arra, amikor egy olyan helyen voltunk, amelyet utáltunk, majd képzeljük el, hogy örökre ott ragadtunk – így jobban meg tudjuk érteni, hogy mekkora hatalmat gyakorolhatnak a világról alkotott hiedelmeink az életünkre. „Azok az emberek, akik a világot veszélyesnek, unalmasnak látják, egész életükben egy olyan helyen ragadnak, amelyet gyűlölnek – magyarázta a szakember. – A viselkedésre és a mentális jóllétre gyakorolt utóhatások óriásiak.”

Anya áll az utcán gyerekkel a kezében

Ne tanítsd arra a gyereket, hogy a világ veszélyes hely (Kép: Getty Images)

Felismered, hogy börtönben vagy?

Clifton jelenlegi kutatásában azt vizsgálta, hogy a résztvevők világról alkotott hiedelmei milyen összefüggéseket mutatnak a különböző kilátásokkal – például a munkahelyi sikerrel, a munkával való elégedettséggel, a depresszióval, és az általános boldogulással. A tanulmány megállapította, hogy foglalkozástól függetlenül a negatív hiedelmek szinte soha nem jártak együtt jobb eredményekkel. Ehelyett kevesebb sikert, kevesebb munkahelyi életelégedettséget, rosszabb egészségi állapotot, drámaian kevesebb boldogulást, több negatív érzelmet és több depressziót jeleztek előre. „Azt találtuk, hogy a szülők sokféle hiedelmet akarnak átadni a gyerekeiknek, köztük azt, hogy a világ veszélyes és ellenük van – és ez az eredmények fényében szörnyű ötlet” – írja Clifton.

A szakember szerint azok az emberek, akik szerint a világ szörnyű hely, valóban hisznek ebben, általában azért, mert azt gondolják, hogy negatív hiedelmeik megvédik őket a csalódásoktól és veszélyektől, jobbá teszik őket a munkájukban, és majd ettől motiváltabbá válnak a világ problémáinak megoldásában. A valóság azonban egészen más. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik hajlamosak a világot veszélyesnek látni, túlreagálják a fenyegetéseket, és olyan veszélyeket látnak, amelyek nincsenek is ott. Mindazoknak, akik esetleg a negatív hiedelmek miatt küzdenek azzal, hogy teljes mértékben kiéljék a bennük rejlő lehetőségeket, Clifton a következő tanácsot adta: „Azt tanácsolom mindenkinek, akit érdekelnek a hiedelmek és az, hogy ezek hogyan befolyásolhatják az életét vagy a gyerekei életét, hogy először is derítse ki, mik a saját hiedelmei. Az első lépés a börtönből való szabaduláshoz az, hogy felismerjük, hogy börtönben vagyunk.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top