Baba

Hagyd, hogy veszélyesen játsszon a gyerek!

Egy norvég kutató szerint ha hagyod, hogy kockáztasson játék közben a gyerek, megtanulja, hogyan kezelje a nehéz helyzeteket felnőttkorában.

A gyerek túl magasra mászik, túl gyorsan szalad, száguldozik a biciklivel – mi, szülők pedig rögtön rászólunk, mert nyilván féltjük az életét. Pedig a veszélyes játékok fejlesztik a gyerek állóképességét, és közben még a félelmeit is megtanulja kezelni.

Ellen Beate Hansen Sandseter, a norvég Maud Királyné Egyetem professzora a kutatása során a gyerekek félelmeit vizsgálva jutott arra, hogy elég ártalmas, amikor a mai társadalomban letiltjuk a kockázatvállalásról a gyereket, mert túlféltjük mindentől. Ezután pedig megnevezte azt az öt veszélyes játékot is, amelyet – nyilván megfelelő felügyelet és elővigyázatosság mellett, de – engednünk kellene a gyereknek, hogy egészségesen fejlődjön.

Túl magasra mászik

Egy kisgyerek bármire és mindenre fel akar mászni, amit – természetesen észszerű határokon belül – hagyni is kell neki, mert így fejlődik az izomzata, mozgáskoordinációja, mélység- és térérzékelése. Persze ez ijesztő a szülőnek, de a szakember megnyugtat, hogy a gyerekek általában nagyon jól ismerik a saját határaikat, nem kell agyonfélteni őket.

gyerek aggodalom szülők

Képünk illusztráció – Forrás: iStock

Túl gyorsan szalad

Ha pedig nem szalad, akkor túl magasra hajtja magát a hintán. A nagy sebesség fontos tapasztalatokhoz juttatja a gyereket, kevésbé fog félni a magasban, és jobb lesz tőle a térérzékelése.

Durván játszik

Főleg fiúknál figyelhető meg, hogy durván játszanak: a kergetőzés egymás cibálásába fullad, a kockaépítés pedig rombolással végződik. Amíg senkinek sincs veszélyben a testi épsége, addig a professzor szerint ezzel nincs is semmi baj, mert ők így tanulják meg, hogyan kell a kortársaik között eligazodni, és hogyan tudják az indulataikat békésen levezetni, amire nagy szükségük lesz felnőttkorukban.

Veszélyes eszközökkel játszik

Senki sem javasolja persze, hogy hagyjuk gyufával játszani a gyereket, de megvan az oka annak, hogy miért vonzódik a veszélyes eszközökhöz: ösztönösen meg akarja tanulni, hogyan használja azokat a dolgokat, amelyek a túléléshez kellenek. Ezért olyan vonzó számára a szerszámos láda, a kés vagy épp a gyufa. Persze inkább ne adjunk a kezébe igazi kalapácsot, mert valakinek a lába bánhatja – a javaslat szerint maradjunk azoknál a játékoknál, melyek utánozzák a veszélyes eszközöket.

Életveszélybe sodorja magát

Szülőként legalábbis úgy tűnik, mintha folyamatos életveszélyben lenne a gyerek, mert nem figyel oda a környezetére, de ez sem feltétlenül van így. A piros lámpánál persze meg kell állítani, de nem kell mindig a sarkában lenni például a játszótéren – nem baj, ha néha beveri a térdét, csak tanul belőle. Ráadásul Sandseter megfigyelései szerint a mostani gyerekek már sokkal jobban odafigyelnek a saját testi épségükre, úgyhogy igazán nincs miért aggódni.

Persze mondani könnyű, megvalósítani már kicsit nehezebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top