Élet a babával
Szponzorált tartalom

Néha hagyd, hogy megüsse magát a gyerek

Szülőnek lenni kemény dió, mert a gyerek érdekében néha olyan döntéseket kell hoznunk, melyekhez nem fűlik a fogunk.

Azt gondolnád, hogy ahogy nő a gyerek, egyre könnyebbé válik a nevelés, de a valóság az, hogy minél nagyobb a gyerek, annál több döntést kell hozni napról napra. Az egyik legnehezebb döntés, amikor a saját érdekében el kell engedned a kezét, hogy ha úgy alakul, megüsse magát. Akár a szó szoros, akár átvitt értelmében.

Gyereknevelési technika: hagyd hibázni

Minden szülő túlvédené a gyerekét, a vérünkben van, nem tehetünk róla, azt súgják az ösztöneink, hogy mindentől védjük meg. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy biztonságos környezetet teremtsünk számára. A túlvédés azonban egy bizonyos szint után már akár árthat is a gyereknek, mert ha sosem tanul meg elesni, akkor azt sem tanulja meg, hogyan kell felkelni.

Amikor például a kis ovis rohangálni akar a játszótéren, de az anyja folyton a nyomában van, és nem hagyja, hogy önállóan felfedezze a játékokat, vagy amikor azért nem mászhat fel a mászókára, mert mi van, ha leesik. Mindennapos helyzetek, amiknek a megoldását csak úgy tudja megtanulni a gyerek, ha hagyod kísérletezni. A kísérletezés pedig magában foglalja a kudarc, azaz az elesés lehetőségét is. Hagyd, hogy elessen, és hagyd, hogy kitalálja, hogyan állhat fel.

gyerek kudarc tanulás

Ha sosem tanul meg elesni, akkor azt sem tanulja meg, hogyan kell felkelni (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplah)

A gyerek tanul az elesésből

Az elesések, hibázások közben a gyerek rengeteg tanul önmagáról. Ha mindig odarohanunk, és azonnal megoldjuk helyette a problémákat, akkor csak azt tanítjuk neki, hogy képtelen az önállóságra. Márpedig szülőként az egyik fő feladatunk az, hogy felkészítsük a gyerekeinket az önálló, felnőtt létre, ezt viszont nem teljesítjük, ha a széltől és minden kudarcélménytől megóvjuk.

Ha viszont hagyjuk a gyereket próbálkozni, olykor hibázni, máskor elesni, akkor megtanulja, mi az, hogy megdolgozni a sikerért, milyen élmény elérni önerőből egy vágyott célt, és hogy hogyan dolgozza fel a kudarcait. Ettől növekszik az önbizalma és a függetlensége.

Lépj hátra egy lépést!

Miközben figyeljük próbálkozás közben a gyereket, sokat megtudhatunk róla. Megismerhetjük a képességeit, felfedezhetjük az erősségeit, gyengeségeit, és támogathatjuk a döntéseiben, amikor szüksége van rá. Ha hátra tudunk lépni egyet, és nem körözni a gyerek feje felett, mint a helikopter, akkor lenyűgöző dolgokat tudhatunk meg a saját gyerekünkről. A legtöbb gyerek ösztönösen remekül kezeli a kudarcokat, feláll, leporolja magát, és megy tovább, törtet a céljai felé. Ne törjük le a szárnypróbálgatásait, hadd essen el néha a gyerek!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top