Ezután csak úgy végezhetnek abortuszt Magyarországon, hogy az anyákkal először meghallgattatták a magzat szívhangját

nlc | 2022. Szeptember 13.
Már meg is jelent és pár nap múlva hatályba is lép az abortusz magyarországi szigorítása.

Módosított az abortusz szabályain Pintér Sándor belügyminiszter. Ennek lényege, hogy az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta. A belügyminiszter rendelete megjelent a Magyar Közlönyben, szeptember 15-én már hatályba is lép. A jogi szöveg „a magzati életfunkciók működésére utaló tényező” magyarul és az orvosi gyakorlat szerint a magzat szívhangja lehet. 

Értsd:

csak akkor végezhető el az abortusz, ha a várandós nők előtte meghallgatják a magzat szívhangját.

A módosítást régóta követeli Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője, és Novák Katalin is utalt rá egy korábbi beszédében, amikor azt mondta, támogatni fogja azokat, akik „a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre” – e–lékeztet a 24.hu. A kormány Ungár Péter kérdésére korábban tagadta, hogy szigorítást tervezne.

Hogy mi a baj ezzel – és általában azzal, amikor (férfi) politikusok hozzányúlnak az abortuszkérdéshez – kiderül erről szóló podcastunkból, az abortusztörvény rendeletének mostani módosításáról pedig véleménycikkünkben is írtunk. 

Exit mobile version