NEM-es ügy podcast: Amit az abortuszról jó tudni

Mi a gond azzal, hogy az Egyesült Államokban már 13 államban tilos a művi terhességmegszakítás? Hogyan történhetett meg, hogy Magyarországon nem vált politikai kérdéssé az abortusz? A paraszti kultúrában a nők hogyan váltak meg a nem kívánt terhességtől, miért szültek csak egy gyereket akkoriban a nők? Milyen joga van a még meg nem született babának és milyen jogai lehetnek az apáknak? Ezekre a kérdésekre mind válaszolunk a NEM-es ügy podcast új epizódjában, amiben Juhász Borbála nőtörténésszel beszélget Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó.

Magyarországon az abortuszok száma jelentősen csökkent a nyolcvanas évek óta, bár sajnos a 13 és 19 éves korosztályban még mindig nagyobb számban fordul elő a beavatkozás. Nálunk nem igazán volt politikai kérdés az abortusz, szemben például az Egyesült Államokkal, és ennek feltehetően az is a oka, hogy a második világháború után, 1956-ban engedélyezték államilag. Azokban az országokban viszont, ahol sokáig nem engedték, ahol a nőknek az utcára kellett menniük hallatni a hangjukat a témában, fontos politikai kérdéssé vált a magzatelhajtás. A NEM-es ügy podcast új epizódjában az abortusz témáját járjuk körbe, beszélgetünk a paraszti kultúrában létezett egykézésről, azaz arról, hogy hogyan tudták elintézni akkoriban a nők, hogy csak egyetlen egy gyerekük legyen. Arról is beszélgetünk, hogy a jogrendszer hogyan áll a témához, és bár ezek a percek igen száraznak tűnhetnek a jogi háttér miatt, érdemes végighallgatni a különbséget: Magyarország ugyanis progresszívnek számít az abortuszt illetően.

A podcast kulcsmozzanatai:

02:23 – Roe vs. Wade jogi eset az Államokban, mint fontos momentum az abortusz jogi útján

08:04 – Egyes államban egyáltalán nincs határa az abortusznak, akár a 9. hónapban is el lehet vetetni

12:35 – A huszadik század elején felfigyeltek arra a néprajzkutatók, hogy a parasztok egykéznek, azaz csak az első gyereket tartották meg

16:21 – Magyarországon 1973-ban megpróbáltak változtatni az abortusz törvényén, aláírást gyűjtöttek a nők

22:30 – A magyar fiatalok körében azért is lehet több az abortusz, mert nincs pénzük kiváltani a fogamzásgátlókat?

30:01 – Mikortól életképes és mikortól személyi jogalany a megfogant gyerek?

34:11 – A svédeknél van arra törvény, hogy az apa pénzügyileg lemondhatnak a gyerekről

41:00 – Az illegális abortuszoknál nemcsak az életveszélyes állapot a gond, hanem a műtétet végző férfiak szexuális visszaélése is probléma

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top