digitális szorongató

Most, hogy az életünk még jobban áttevődik az online térbe, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a közösségi oldalak mentális egészségre gyakorolt hatásairól. Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó egyik szakterülete a digitális világ, Herczeg Szonja az nlc újságírója pedig szorongással és pánikbetegséggel küzd 15 éves kora óta.

Egyedül vagy rossz társaságban? Nem mindenkinek boldog a karácsony – Digitális szorongató

Muszáj szeretnünk a családot karácsonykor? Akkor is, ha esetleg előre tudjuk, hogy sok bántást kell lenyelnünk? Esetleg korábbi traumák miatt inkább feszengünk, mintsem jól éreznénk magunkat. Ér az, ha épp nem történt semmi baj, nekünk még sincs hangulatunk ünnepelni? Jobb egyedül, mint rossz társaságban? Gergő szerint, mivel társas lényeg vagyunk, ezért semmiképp sem, Szonja viszont úgy véli, a szeretet irányulhat magunk felé is, ha éppen nincs más opció. Igaz az, hogy ezen az ünnepen megnő az öngyilkosságok száma? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk válaszolni a digitális szorongató idei utolsó adásában. Januárban újra veletek leszünk!

Digitális szorongató – Bántanak! Segítesz?

Az online bántalmazás a mindennapjaink részévé vált – olyan téma lett, ami nagyon sok fiatalt érint. Az igazság azonban az, hogy ami az online világban történik, mindannyiunkat érint. Eddig is születtek cikkek, segítő füzetek, tanulmányok és kutatások az online bántalmazás témájában, de ez a könyv az első, ami a háttér, a statisztikák és az okok mellett kézzelfogható megoldásokat, részletes leírásokat, történeteket, valamint olvasmány- és filmajánlót is tartalmaz. A Bántanak! Segítesz? szerzőivel, Urbán Anikóval és a podcast állandó tagjával, Villányi Gergővel beszélgettünk.
Renner Erika először mesélt nyíltan lelki megpróbáltatásairól

Renner Erika a Digitális szorongatóban először mesélt lelki megpróbáltatásairól

Renner Erika először osztja meg a nyilvánossággal részletesen, hogyan érintette mentális egészségét a támadás és az azt követő cserbenhagyás. Miért nem tud egyedül kutyát sétáltatni, miért költözött gangos házba, és miért örül annak, hogy reggelente a szomszédok bólintással köszöntik? Szó esett a közösségi oldalakról, hogy miért nem a Facebookot használta, hogy elmesélje történetét, de visszaemlékeztünk egy fordulópontot jelentő bírósági tárgyalásra is. Renner Erika magányról, támogatásról, rendszerekben csalódásról és mindenről, ami lélek. Figyelmeztetés: a megfelelő hangminőségért Erika beszámolóinál érdemes a hangot picit feljebb venni.
Virtuális valósággal segítenek a daganatos betegséggel küzdő gyerekeknek

Virtuális valósággal segítenek a daganatos betegséggel küzdő gyerekeknek – dr. Erdős Sándor, a módszer kitalálója volt a vendégünk

Dr. Erdős Sándor 2020 nyarán diplomázott a Semmelweis Egyetemen, az intézmény doktori iskolájának (PhD) hallgatója, 25 éves. Az általa kitalált OncoVR kutatási projekt 2017-ben indult a SE II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, a projekt – amelyet már egy csapattal fejlesztett ki – 2019-ben elnyerte a Vodafone Digitális Díjat. Országszerte 6 kórházban alkalmazzák. Az OncoVR egy virtuális valóság, játék, ami segít a kemoterápián áteső gyerekek mentális és fizikai állapotának javításán. Sándor a mai napig, tanórák után jár be a kicsikhez és alkalmazza módszerét, nagy sikerrel. Erről és a közösségi oldalakról, a technológia fejlődésének pozitív és negatív hatásairól is beszélgettünk vele.
Élet borderline személyiségzavarra

Élet borderline személyiségzavarral – Kneszl Beáta Carmennel beszélgettünk

Műsorunkat 16 éven felülieknek ajánljuk! Kneszl Beáta Carmen író 2015-ös diagnózisa óta hatalmas küzdelmet folytat azért, hogy több szó essen a világszerte több mint 100 millió embert érintő borderline személyiségzavarról. A beszélgetésünk alatt semmi nem maradt tabutéma, Bea nyílt és őszinte, mindenre válaszol. Szó esett mélypontokról, pszichiátriai kitérőkről, függőségről, munkavállalásról és arról is, hogy a környezetnek sem könnyű a személyiségzavarban szenvedők kezelése. Következő adásunkban szintén vendégszereplővel várunk titeket.

Post holiday syndrome – amikor nyaralás után elönt minket a letargia

Egy új kutatás szerint boldogabbak vagyunk a nyaralás előtt, a készülődés örömében mint magán a nyaraláson. Ha pedig visszajöttünk, egyenesen letargiába esünk az erős kontraszt miatt, amit a szabadság és a kötöttség jelent. Mit tehetünk azért, hogy jó és pihentető legyen a nyaralás? Hogyan tanuljunk meg nemet mondani nem kívánt programokra. És legfőképp: mivel előzhetjük meg a post holiday syndrome-ot. Erről beszélgettünk. Spoiler: következő adásunktól minden második héten egy vendéggel is kiegészülünk! Érdemes lesz velünk tartani.

Mindenki boldog, mindenki nyaral, csak te nem? A nyári depresszió létezik

Sokan hitetlenkedve nézik, amikor azt mondjuk neki, nem a szívünk csücske a nyári időszak. Mert nincs pénzünk nyaralásra, nincs időnk, lehetőségünk vagy szimplán megpusztulunk a kánikulai melegben, nem érezzük magunkat komfortosan, visszasírjuk a borongós, hűvös időt. Mik a nyári depresszió okai és mit tehetünk ellene, illetve hogyan kellene a környezetnek kezelnie azokat, akik nyáron nincsenek a topon. Erről beszélgettünk.

Álhíres Instagramon és Facebookon – Ne dőlj be a látszatnak!

Láttátok az Álhíres című dokufilmet? Ha rosszul érzitek magatokat amiatt, hogy másnak sok követője van és mindig tök jól néz ki a közösségi oldalakon, mindenképpen ajánljuk. Adott három fiatal, akikből trükkökkel, hamis képpel és átverésekkel csinálnak Insta- és Facebook-sztárt. És ennek nagyon sok hátulütője van. Ennek apropóján beszélgetünk az influenszerekről, arról, mikortól károsak és mit tehetünk mi azért, hogy ne essünk a látszat csapdájába.