nlc.hu
Baba

11 évesen esett teherbe, mert megerőszakolták

11 évesen erőszakolták meg a kislányt, akit most a bíróság abortuszra küldött

Az orvosok szerint a fizikai-egészségügyi kockázatok túlmutatnak a terhességgel járó általános kockázatokon, ezért a bíróság az abortuszról döntött.

A Legfelsőbb Bíróság döntött annak a 11 éves teherbe esett angliai kislánynak az ügyében, akit két 14 éves fiú megerőszakolt. A gyerek – akinek kilétéről több információt nem árultak el – 10 éves korában ismerkedett meg a fiúkkal az interneten.

A bíró úgy határozott, hogy az abortusz a lány érdekeit szolgálta, miután a londoni High Court családjogi részlegének nemrégiben tartott zárt tárgyalásán megvizsgálta az ügyet.

kislány pozitív terhességi teszttel

Fotó: Getty Images

Dönthet egy gyerek?

Egy meg nem nevezett egészségügyi bizottság kérvényezte a terhesség megszakítását, azzal érvelve, hogy ez a fiatal lány érdekeit szolgálná – a méhlepényből történő szövetvizsgálat mellett, amelyet egy bűnügyi nyomozáshoz szükséges vizsgálat céljából végeznek. A bíró elmondta, hogy az érintett gyermekek nem azonosíthatók, és nem nevezte meg az egészségügyi bizottságot sem, amely a pereskedést kezdeményezte.

Az idén augusztusban az orvosokkal való első találkozás után kislány azt mondta a bírónőnek, hogy „boldog” a terhessége miatt, és nem szeretné megszakíttatni. Hozzátette a kislány, hogy ettől különlegesnek érzi magát, és a várandóság azt is jelentette, hogy nem kell visszatérnie az iskolába. Az édesanyja állítólag támogatta az álláspontját.

Egy hónappal az első találkozó után, szeptember 4-én tartott utólagos megbeszélésen azonban a szülők arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermek érdeke az, ha művi abortuszon esik át. A kislány elfogadta ezt, de azt akarta, teljesen érthető módon, hogy a felnőttek hozzák meg a döntést, és ne ő.

Arbuthnot bírónő elmondta, hogy mérlegelte az abortusztörvény rendelkezését. A szakértői bizonyítékok ugyanis azt mutatták, hogy a lánynak nem volt meg az intellektuális fejlettsége és képessége ahhoz, hogy egy ilyen összetett döntést meghozzon.  Az orvosok elmondták a bírónak, hogy a fizikai-egészségügyi kockázatok  túlmutatnak a terhességgel járó, általános kockázatokon. Mint mondták, nincsenek tanulmányok terhességről 11 éves korú gyermekek kapcsán, ezért nem lehet tudni, milyen kimenetelei lehetnek az ilyen korai várandósságnak.

A bíró szerint a terhesség és a szülés folytatásának kockázatai jelentősek voltak, és aggódott a kislány anatómiai méretei miatt is.

Lehet, hogy a teste túl kicsi ahhoz, hogy császármetszésen kívül más módon szüljön. Bármilyen tapasztalat valószínűleg traumatizálná őt

– mondta.

A bírónő így végül a terhességmegszakítás mellett döntött. 

Megítélésem szerint a terhességmegszakításnak még ezen a héten meg kell történnie, mivel minden késedelem fokozott veszélynek tenné ki XY-t” – tette hozzá. 

Más kislányok is áldozatokká válnak

Sajnos ilyen korai terhességek előfordulnak a világban, a világ legfiatalabb anyukája, akinek esete sokáig az orvosok számára is rejtély volt, a történet mögött rejtőző sötét titok pedig a mai napig feltáratlan.

A perui család azt vette észre, hogy a kislány hasa elkezdett domborodni; daganatra gyanakodtak, ezért vitték el egy limai kórházba.

A vizsgálatok azonban megdöbbentő eredményre jutottak: kiderült, hogy Lina petefészke teljesen kifejlett, megfelel egy felnőtt nőének, és már a terhesség hetedik hónapjában jár.

A perui nyomornegyedből származó gyerek 1939. május 14-én császármetszéssel életet adott egy egészséges kisfiúnak, akit Gerardónak neveztek el. Lina mindössze 5 évesen, hét hónaposan és 21 naposan lett a világ legfiatalabb édesanyja.

Lina Medina 28 évesen

Lina Medina 28 évesen (Fotó: Getty Images)

A nagy médiafigyelem hatására a hatóság is vizsgálódni kezdett, de a kislány nem tudta elmondani, hogy ki a gyermek apja. Felmerült annak a gyanúja, hogy édesapja, Tiburelo erőszakolhatta meg, ám a férfit bizonyíték hiányában néhány hónap letartóztatás után szabadon engedték. Más feltételezések szerint egy falusi ünnepség alatt történt a szexuális erőszak, és egy helybéli volt az elkövető.

Lina Medina

Lina Medina kisfiával. Fotó: Getty Images

Nem akarták engedni az abortuszt

Szintén Peruban történt, a fiatal, mindössze 11 éves Mila esete is, aki szintén nemi erőszak áldozata lett, és teherbe esett.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki, már csak azért is, mert annak ellenére, hogy a rendőrségi jelentés szerint a mostohaapja éveken át megerőszakolta Milát (aki közeledett a 18. terhességi héthez), elutasították az Amazonas vidékén fekvő Loreto kórházában az abortusz elvégzését.

Végül az ENSZ sürgetésére a perui állam lépett közbe, Milát a fővárosba, Limába szállították, ahol elvégezték nála az abortuszt.

A hivatalos adatok szerint a 10 és 14 év közötti lányok Peruban 2022-ben 1625 újszülöttet hoztak világra, ami 14 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az idei év első felében 14 500 szexuális zaklatást jegyeztek fel, ezek 70 százaléka 17 év alatti kiskorúakkal történt.

Az abortusz tiltott Peruban, csak akkor engedélyezik, ha az anya élete veszélybe kerül.

A hatóságok Mila mostohaapja után kutatnak, akit júliusban tartóztattak le, de később, elégtelen bizonyítékok miatt, szabadon engedték. A bíró szabadon bocsátásáról szóló döntését széles körben kritizálták, és Dina Boluarte elnök követelte „azonnali elfogását”. Holléte jelenleg ismeretlen.

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top