nlc.hu
Baba

A 30 alatt szülő nők szja-visszatérítése

Jövőre akár havi 75 ezer forintot is jelenthet, ha 30 alatt szülsz

Kijöttek a KSH-adatok, amelyekkel kiszámolható, mennyi szja-visszatérítést kaphatnak a 30 alatt szülő nők.
Szülés

Jövőre maximum havi 75 ezer forint lehet a 25 év alatti fiatalok adókedvezménye, ami évi 6 millió forintnyi adóalapig járhat, és összesen éves szinten legfeljebb 900 ezer forint többletjövedelmet generálhat nettóban. És ezek szerint ennyi lehet az első gyermeküket megszülő 25 és 30 év közötti nők kedvezménye is, amennyiben jövőre bevezetik azt. Ezt matekozta ki a 24.hu újságírója Orbán Viktor többé-kevésbé konkrét bejelentései alapján.

A lap emlékeztet: a 25 év alattiak szja-mentessége – amelyet az idén januártól vezettek be – nem korlátlanul jár, csak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az előző évi júliusában meghatározott bruttó átlagkeresetig. Ez alapján idén havonta maximum bruttó 433 700 forint keresetig (adóalapig) érvényesíthető, ami havi 65 055 forint adómegtakarítást jelenthet. A teljes adóévre pedig az adóalapkedvezmény összege elérheti az 5 204 400 forintot, ami alapján évi 780 660 forinttal kevesebb adót kellene megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak. Már azonban megvan a KSH idei év júliusára vonatkozó kereseti adata is, kereken bruttó 500 ezer forint; így jött ki a jövőre érvényesíthető akár havi 75 ezer forint.

A kormányfő hétfőn, a Parlamentben jelentette be az új családpolitikai intézkedéseket. Ennek egyik fő eleme, hogy

ha valaki elmúlt 25 éves (és már nem jár neki a fiatalok szja-mentessége), de vállalja, hogy megszül egy gyermeket 30 éves koráig, akkor a korábbi szja-mentességet 30 éves koráig meghosszabbítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top