nlc.hu
Baba

Hiánycikk egy epilepszia elleni gyógyszer

Veszélyben az epilepsziás gyerekek: elfogyott egy fontos gyógyszerük

Nem lehet kapni a gyógyszertárakban az epilepszia elleni egyik gyógyszert.

Az RTL Híradó beszámolt egy kétségbeesett apának az esetéről, aki a szerkesztőségüket hívta fel azzal a panasszal, hogy fogyóban vannak a kisfia gyógyszerei, segítséget pedig nem kap. Az RTL Híradó megkereste Gulyás Gergely minisztert, aki kérdésükre azt mondta: a hiány globális, és a készítmény június végéig biztosan nem lesz elérhető.

Egy nő gyógyszereket válogat

Fotó: illusztráció, Getty Images

Az apa megkereste a kezelőorvosukat is, kérve a gyógyszer lecserélését. Azt a választ kapta, hogy írják be epilepsziás csoportokba, ahol a hasonló problémával küzdő emberek majd tudnak segíteni. A megosztásoknak köszönhetően jutottak hozzá még egy dobozhoz, többektől pedig azt a tanácsot kapták, hogy külföldön próbálkozzanak a beszerzéssel.

Június közepéig így biztosított a gyógyszer, de akadnak olyan családok, akinek nincs ekkora tartaléka.

A Bethesda kórház gyermekneurológusa, Fogarasi András szerint a rohamok elkerülése érdekében mindennap szedni kell az epilepszia elleni készítményeket, és az a gond ezzel a gyógyszerrel, hogy csak egyetlen cég gyártja az egész világon, és nem tudják helyettesíteni másik, ugyanilyen hatóanyagú gyógyszerrel. Ilyenkor csak annyit tehet, hogy másik szert ír fel, ami viszont nem biztos, hogy hatásos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top