nlc.hu
Baba

Óriási összeggel büntetik a tiktokot

Gyerekek személyes adatait gyűjtött be és használta fel a TikTok jogtalanul

Pedig a TikTok saját szabályai sem engedik, hogy ilyen fiatal gyerekek profilt hozzanak létre.

A brit adatvédelmi hatóságok (ICO) 12,7 millió fontra, azaz átszámítva majdnem 5,5 milliárd forintra büntette a TikTok kínai videómegosztó alkalmazást az adatvédelmi szabályok megsértése miatt – jelentette a brit sajtó.

A hatóság közlése szerint a TikTok nagyjából egymillió 13 évesnél fiatalabb brit gyereknek engedélyezte az alkalmazás használatát, annak ellenére, hogy még a saját szabályaik sem engedik, hogy ilyen fiatal gyerekek felhasználói fiókot hozzanak létre. Emellett a TikTok begyűjtötte, és felhasználta személyes adataikat, megfigyelte őket és profilokat készített róluk, hogy utána 

káros tartalmakat rakjon eléjük

 

– írja az RTL.hu.

A TikTok közleményben reagált a döntésre, közölve, hogy igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy 13 évesnél fiatalabb hozzáférjenek az alkalmazáshoz, de nem értenek egyet a hatóságok döntésével.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb közösségi média felületen a korhatár csupán formaság, hiszen mindössze egy kattintással kell igazolni, hogy valaki elmúlt X éves. A TikTok napi egyórás időkorlátot vezet be a 18 éven aluli felhasználók számára – azonban a valóságban az intézkedés inkább hangzatos, mint praktikus, ugyanis mindössze néhány gombnyomással manuálisan megváltoztatható ez a funkció.

tiktok

Tiktok logó egy telefonon. A kép illusztráció.
Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top