nlc.hu
Baba

Ennél édesebben nem lehet tudatni a világgal, hogy terhes vagy!

A nagytesóstól az elmaradhatatlan kutyásig – A legédesebb bababejelentők

A várandósság bejelentése a legtöbb kismama és kispapa számára izgalmas feladat, s mivel nem kerül rá sor túl gyakran az életük során, egyáltalán nem túlzás valamilyen különleges „körítéssel” megosztani másokkal a nagy hírt.

A hogyan mellett lényeges kérdés a mikor is: a régi berögződés az, hogy érdemes megvárni a vetélés szempontjából leginkább kockázatosnak számító első 12 hetet, azonban meglepően sok pár dönt úgy, hogy már korábban beavatja a környezetét. Kíváncsi vagy, mások hogy csinálták? Mutatjuk, hogyan segíthet egy ilyen nagy eseménynél a család négylábú kedvence, a nagyobb testvér vagy az improvizáció.

Ki legyen az első?

Ha a leendő apuka nincs ott veled a nagy pillanatban, amikor számodra is egyértelművé válik, hogy titeket nézett ki magának a gólya, vele érdemes elsőként megosztani a nagy hírt, majd közösen kitalálni, hogy ki legyen a következő és miként tudassátok a tágabb környezetetekben élőkkel is a terhességet. Napjainkban már azzal kapcsolatban is érdemes megkeresni a közös nevezőt, hogy a közösségi médiában közkinccsé tegyétek-e a baba érkezését, és ha igen, mikorra időzítsétek és ez hogyan történjen.

gravida bababejelentő

Tényleg meg „kell” várni az első trimeszter végét a bejelentéssel? 

Korábban ez volt az elterjedt szokás, és sokan a mai napig tartják is magukat hozzá, ki óvatosságból, ki babonából. Egyre több kismama gondolja azonban úgy, hogy hamarabb avatja be a hozzá közelebb állókat: úgy vélik, hogy ha netán mégis történik valami a babával, szükségük lesz a számukra fontos emberek együttérzésére és támogatására, ezért már a kritikusabbnak számító időszakban megosztják velük a nagy hírt. A döntés tehát a tiétek: azokat, akikkel egy esetleges problémát is megosztanátok később, akár már az elején beavathatjátok abba, hogy izgalmas, életre szóló kalandnak néztek elébe!

Van, akiknek fájhat a „gólyahír”

Tudjuk, és tökéletesen átérezzük, hogy egy várva-várt baba megfoganását követően a fellegekben jársz, és a szívednek kedves emberektől is ezt reméled. Teljesen természetes azonban, hogy azok, akik korábban elveszítették a kisbabájukat vagy hosszú ideje hiába próbálkoznak a szülővé válással, nem tudnak maximálisan osztozni a boldogságban, bármennyire is szeretnék. 

Ha a helyükbe képzeled magad, te is átérezheted a fájdalmukat, ezért a terhességed bejelentését velük érdemes máshogyan alakítani, mint a többiekkel. Mindkettőtök számára könnyebbé teheti a helyzetet, ha nekik külön, még a „hivatalos bejelentés” előtt mondod el a nagy hírt, és őszintén beszélsz arról, hogy tudod és megérted, ha nem tudnak felhőtlenül együtt örülni veled. 

gravida bababejelentő

Így csinálták mások

Borinak kapóra jött, hogy nyár elején fedezték fel a férjével, hogy kisbabát várnak, augusztusban pedig hivatalosak voltak egy nagyobb családi összejövetelre, mert az anyósa és az apósa is akkor ünnepli a születésnapját. „Hamar eldöntöttük, hogy ekkor fogjuk megosztani a férjem családjával a gólyahírt, igaz, a hogyan nagyobb fejtörést okozott. Mindketten repestünk a boldogságtól, de mivel még sosem csináltunk ilyet korábban, nehezen tudtuk elképzelni, hogy lesz majd. Amikor eljött a nagy nap, kint ültünk a kerti asztalnál. A sógorom vette magához a szót, és ünnepélyesen felvezette, milyen fontos születésnapokra kell most koccintanunk. Mielőtt összecsendültek volna a poharak, a férjem felpattant és a világ legnagyobb természetességével azt mondta, »Mi pedig kisbabát várunk Borival!« Egy pillanatra hatalmas csend lett, majd egyszerre tört ki mindenki üdvrivalgásban.”

Juditék hosszú ideig próbálkoztak sikertelenül a babával, ezért amikor megtudta, hogy terhes, a világ legboldogabb emberének érezte magát. „A férjem épp dolgozott, amikor pozitív lett a tesztem, ezért felhívtam és azt mondtam, hogy amint tud, jöjjön haza, mert mutatnom kell valami nagyon fontosat. Szegényre teljesen ráijesztettem, ezért megoldotta, hogy haza tudjon ugrani. Amikor belépett, az előszobában a kezébe adtam a kétcsíkos tesztet, aminek láttán mindketten sírtunk örömünkben. Felhívta a főnökét, aki tudta, mennyit küzdöttünk a babáért, ő pedig azt mondta neki, hogy ma már nem kell visszamennie dolgozni. Szépen felöltöztünk és elmentünk ebédelni, hogy megünnepeljük a babánk érkezését.”

gravida bababejelentő

Ágiék nagy Red Hot Chili Peppers rajongók, és a tavaly júniusi koncerten tudatták a barátaikkal a nagy hírt, hogy szülők lesznek. „Az evidens volt, hogy RHCP-pólóban megyünk a koncertre, kismama változatot azonban nem találtunk ilyenből. Két estén át terveztük, majd nyomtattunk egyet a férjemmel, amire felül az volt írva, »Big Red Hot Chili Peppers Fan«, a hasamnál pedig az, »Little Red Hot Chilli Peppers Fan« Nagyon vicces volt azt várni, mikor esik le a barátainknak, hogy ez mit jelent pontosan! Nem is rakták össze elsőre a dolgot, amikor viszont megtudták, még annál is jobban örültek, mint ahogy azt előre elképzeltük. Felejthetetlen este volt!” 

Zsófiék már kétszeres szülők voltak, amikor megfogant a harmadik babájuk. Bár örültek a hírnek, kicsit azért kétségbe is estek, hogyan boldogulnak majd három gyerekkel, főleg úgy, hogy a második és a harmadik között egészen kicsi a korkülönbség. „A nagyobb, akkor 5 éves lányom még mindig szerette magát cipeltetni, ezért rögtön az elején megbeszéltük vele, hogy anya most egy jó darabig nem tudja őt felvenni. Mivel tudni akarta az okát, elmondtuk, hogy baba van a dologban, de hozzátettük, hogy ez titok. Persze nem is tudom, miért gondoltuk, hogy majd lakatot tesz a szájára! A családtagok mellett a szomszédokat, az összes óvónőt és az utcán szembejövő random idegeneket is beavatta abba, hogy kistestvére lesz. Szerencsére nem lett baj abból, hogy ilyen hamar megtudta a fél világ, úgyhogy nem bántuk, hogy végül így alakult.”

Sáriék a kutyájukat hívták segítségül ahhoz, hogy a közösségi oldalukon tudassák a negyedik hónap körül, hogy kisbabájuk lesz. „Úgy gondoltuk, hogy ez már nem túl korai a nagy bejelentéshez, ráadásul akkor már azt is tudtuk, hogy kisfiunk lesz. Vettünk egy mózeskosarat és beletettünk egy kék bodyt meg egy macit. Mellé ültettük a kutyánkat, majd csináltunk pár képet. Azt, amelyik a legjobban sikerült, a férjemmel mindketten beállítottuk  profilképnek, és annyit írtunk mellé, hogy megtaláltuk a világ legcukibb bébi őrét. A lájkok, szivecskék és kommentek nálunk aznap felrobbantották az internetet!”

Fotó: Getty Images

 

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top