nlc.hu
Baba
Hangoskönyv vs. rendes könyv

Hangoskönyv vs. rendes könyv: melyik tesz jobbat a gyerek agyának?

Az olvasás fontos a gyerek fejlődéséhez, különösen a baba- és kisgyermekkorban, de nem mindegy, hogy hangoskönyvet hallgat, vagy hagyományos könyvet olvasunk fel a gyereknek.

Kiderült, hogy mind a hagyományos könyvek, mind pedig a hangoskönyvek jó hatással vannak a gyerek agyfejlődésére, úgyhogy nem kell a sarokba hajítani egyiket sem. Most, hogy jön a nyár és az utazások, a hangoskönyv például remek megoldás, hogy a gyerekeket útközben is lekössük és szórakoztassuk. A szakértők szerint azonban amikor tehetjük, inkább nyúljunk a papírkönyvek után.

Az olvasás nem úri huncutság

Dr. Anjali Ferguson klinikai szakpszichológus szerint minél korábban szoktatjuk a gyereket a rendszeres olvasáshoz, annál jobb: „A gyerekeknek már születésüktől kezdve hasznára válhat, ha felolvasnak nekik. A gyerekkel együtt olvasásnak számos előnye van a kötődés szempontjából is. Csökkentheti a stresszt és javíthatja a szülő-gyermek kapcsolatot, segít a gyerek korai nyelvi fejlődésében, és fejleszti a fonológiai feldolgozást, ami kritikus fontosságú a későbbi olvasási készségek szempontjából.”

A hangoskönyvek előnyei:

  • Segíthetnek fejleszteni a gyerek azon képességét, hogy a beszélt nyelvre koncentráljon.
  • Különösen a tanulási zavarokkal vagy olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek számára a hangoskönyvek segíthetik a szövegértést.
  • Az új szavak kiejtése és kontextusban való használata segíthet a gyerekeknek a szókincsük bővítésében.
  • Megmozgatják a gyerek képzeletét, mivel képzeletben megjelenítik a hallott történetet.

A hagyományos könyvek előnyei:

  • Segíthetnek fejleszteni az olvasás folyékonyságát és a szövegértési készségeket.
  • Segítségükkel a gyerekek megismerkedhetnek a nyelvtannal, írásjelekkel, ami elengedhetetlen a nyelvi fejlődéshez.
  • Az olvasáshoz összpontosításra és figyelemre van szükség, ami segíthet a gyerekek koncentrációs készségének fejlesztésében.
  • Segítenek a gyerekeknek felismerni a szavakat, betűket és mintákat, ami erősíti a vizuális feldolgozási képességeiket.
Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

De melyik típusú könyv a jobb?

A szakember szerint a hangoskönyvek és a hagyományos könyvek különböző fejlődési lehetőségeket biztosítanak a kicsik számára, de hozzáteszi, hogy a mesélés során a valódi könyvek olvasását nem lehet helyettesíteni, különösen, ha egy kisbabával vagy egy totyogóval van dolgunk. „Számos új tanulmány több pozitív hatást állapít meg a fizikai képeskönyveknél, mint a hangoskönyveknél vagy az e-könyveknél.

Az agykutatások azt mutatják, hogy a hangoskönyveket használó gyerekek nehezebben kezelik a hallható és a vizuális információkat egyszerre.

A fizikai ingerek – azaz a hagyományos könyvek nézegetése, olvasása – segítenek a gyerekeknek jobban megérteni azt, amit meg kell tanulniuk a környezetükről.”

A pszichológus szerint tehát a tanulmányok arra mutatnak, hogy bár a hangoskönyvek és az elektronikus eszközök kényelmesek, az igazi könyvből felolvasás a kicsik esetében jobb döntés, amikor csak lehetőségünk adódik rá. „Egy másik aggodalomra ad okot, hogy azok a gyerekek, akik nem kapják meg az olvasáshoz kapcsolódó vizuális régiók agyi fejlődését kora gyermekkorban, idősebb korukban nehezen tudnak elköteleződni a könyvek és/vagy a kevesebb vizuális információt tartalmazó könyvek iránt, mert ezek nem olyan stimulálóak, mint a hangoskönyvek” – mondja a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top