nlc.hu
Baba

Elrontott vazektómia miatt gyereke született, az orvos fizeti a gyerektartást

Gyerektartásra kötelezték az orvost, mert az elrontott vazektómia miatt gyereke született a páciensének

A doktor állította, hogy a műtét sikerült, és a férfi nem képes gyereket nemzeni. Mégis teherbe ejtette a feleségét.
Orvos és beteg beszélget a rendelőben

Egy kolumbiai orvost arra kötelezett a bíróság, hogy támogassa egyik páciense kislányát 18 éves koráig, mert a félresikerült vazektómia miatt a férfinek gyereke született.

A művi meddővé tétel után Diego Naranjo biztosította páciensét, hogy a vazektómia sikeres volt, és a továbbiakban nem kell fogamzásgátlással foglalkoznia. A férfi azonban teherbe ejtette a feleségét, a nő pedig megszülte a nem tervezett gyereket.

A későbbi spermavizsgálatok kimutatták, hogy a vazektómia mégsem sikerült, ezért a szülők beperelték az orvost. Arra hivatkoztak, hogy tévedésének súlyos anyagi és érzelmi következményei lettek. Ezután döntött úgy a bíró, hogy a Medellínben élő orvosnak kell eltartania a gyereket, amíg 18 éves lesz. A döntésben az is közrejátszott, hogy az édesapa egy súlyos betegségben szenved, ami miatt nem tud dolgozni.

Az ítélet szerint Naranjo 92 millió pesót (7 millió forint) köteles fizetni erkölcsi kártérítésként a családnak, további 60 millió pesót (4,6 millió forint) perköltségre, 143 millió pesót (11 millió forint) pedig gyerektartásra kell kicsengetnie (utóbbit valószínűleg évente).

Az elfuserált vazektómiát egyébként még 2012-ben végezték, és a kislány a következő évben született. A gyerek már 10 éves, így az orvosnak már csak nyolc évig kell fizetnie az anyagi támogatást. Az nem derült ki, hogy a szülők miért vártak ilyen sokáig a jogi lépésekkel.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top