Baba

„Elköttettem magam, hogy a feleségemnek ne kelljen fogamzásgátlót szednie”

Hazánkban még mindig az az általánosan elterjedt nézet, hogy jobb a nőkre hagyni a védekezést a szexuális együttlétek során, pedig a férfiak nagy terhet vehetnének le partnerük válláról.

Korábban felröppent a hír a nemzetközi sajtóban, hogy Amerikában kifejlesztettek egy férfiaknak szánt fogamzásgátló gyógyszert, a nagy bejelentés óta azonban csend honol a témával kapcsolatban, vagyis könnyen lehet, hogy – sok más próbálkozáshoz hasonlóan – ez a szer sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az óvszer mellett a legbiztosabb fogamzásgátló módszer a férfiak számára a hazánkban is elérhető vazektómia, ami nem más, mint az ondóvezeték folytonosságának megszakítása” – kezdi dr. Albert István, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum andrológus-urológus szakorvosa.

Hosszú az út a műtőig

„Azt, hogy ki kérvényezheti a beavatkozást, törvényileg szabályozzák. Korábban megengedőbbnek bizonyultak a jogszabályok, 18 éves kora után bármelyik férfi dönthetett úgy, hogy elkötteti magát, néhány éve azonban megszigorították, emiatt

ma csak 40 éves kor felett, illetve három vér szerinti gyermek után végezhető el a vazektómia.

Annak, aki rászánja magát erre a lépésre, először fel kell keresnie egy andrológust. A találkozót követően kezdetét veszi egy hat hónapos gondolkodási idő, melynek leteltével a férfinak meg kell erősítenie a szándékát, és ha továbbra is tartja magát az elhatározásához, újabb fél év múlva sor kerülhet a beavatkozásra” – vázolja a procedúra menetét Albert doktor.

Dr. Albert István andrológus-urológus

„Ezt a műtétet egynapos sebészet keretében, sőt akár ambulánsan is el lehet végezni, helyi érzéstelenítéssel. A vazektómia során két kis metszést ejtünk a herezacskónál, mindkét oldalon előhúzzuk az ondóvezetéket (amelyben a spermiumok vándorolnak), majd megszakítjuk annak folytonosságát, útját állva annak, hogy a spermiumok kijussanak a heréből. Ezzel az egyáltalán nem megerőltető, 15-20 perces műtéttel nemzőképtelenné tesszük a férfit, akinek nem kell attól tartania, hogy az operációt követően komoly fájdalmak gyötrik majd.”

A szakértő kiemeli, hogy a vazektómiát követően szükség van egy kis időre a teljes hatékonyság eléréséig:

A műtétet követő 2 hónapban továbbra is javasoljuk az egyéb fogamzásgátlók alkalmazását, ha a pár semmiképpen sem szeretne újabb gyermeket. Ha letelt ez az idő, spermavizsgálatot végeztetünk, amit egy hónap múlva megismétlünk, és ha a két egymást követő vizsgálat megerősíti, hogy az ondóban nem található spermium, akkor mondhatjuk ki hivatalosan is, hogy nem kell a párnak más védekezési módszert bevetnie.”

Van visszaút?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a művelet visszafordítható-e, hiszen a hosszas gondolkodási idő ellenére előállhat olyan élethelyzet, hogy a vazektómián átesett páciens meggondolja magát, és szíve szerint „visszacsinálná” a beavatkozást.

Az ondóvezeték folytonosságának megszakítása elvileg egy újabb műtéttel visszafordítható, a gyakorlatban azonban nem biztos, hogy működik. Mivel az ondóvezeték egy nagyon pici csatorna, a rajta végzett operációk fokozott aprólékosságot igényelnek, hazánkban pedig ritkán kerül sor ilyen helyreállító műtétekre, ezért Magyarországon valamivel rosszabb lehet az eredményességük, mint például a nyugati országokban, ahol az orvosok nagyobb rutinnal rendelkeznek ezen a téren. A helyreállító műtét kétes sikere miatt minden hozzánk forduló férfinak javasoljuk a spermabank igénybevételét a vazektómia elvégzése előtt.”

Bár Albert doktor kliensei nem jelzik napi rendszerességgel, hogy szeretnék elvégeztetni ezt a beavatkozást, a szakértő úgy látja, hogy egyre több az olyan tudatos férfi, aki a vazektómia mellett dönt. Egy részük azért, mert szeretné megkímélni a párját a fogamzásgátlás nehézségeitől és kockázataitól, másik részük pedig azért, mert szeretne biztosra menni, és elkerülni, hogy „becsússzon a baba”.

Az orvos megosztott velünk egy kulisszatitkot is: mindenkinek, aki ilyen műtétre jelentkezik hozzá, javasolja a spermavizsgálat elvégzését, előfordulhat ugyanis, hogy az illető alapvetően nemzőképtelen, így értelmét veszti a vazektómia elvégzése is.

Nem vész el a férfiasság!

Azért, mert valaki átesik egy ilyen műtéten, egyáltalán nem csökken a nemi vágya, ugyanúgy élvezheti az együttléteket, mint korábban, és az ejakuláció sem marad el. Ennek ellenére sok férfi azt gondolja, hogy ha alávetné magát egy ilyen beavatkozásnak, azzal odaveszne a férfiassága.

„Erről szó sincs – szögezi le az elején a 44 éves András, aki tavaly maga is elvégeztette a vazektómiát. – Mi a feleségemmel mindig is három gyereket szerettünk volna, amit a megismerkedésünk után röviddel meg is valósítottunk, vagyis mostanra már mindhárman nagyra nőttek.

A szexuális életünk pozitív irányba változott, mióta megvolt a műtét, ugyanis mindketten sokkal felszabadultabbak vagyunk a hálószobában.

Nem vertük nagydobra, hogy milyen lépésre szántuk el magunkat, azon kevesek reakciója, akiket beavattunk, meglepően vegyes volt. A történetünket hallva egy közeli barátunk szintén jelentkezett vazektómiára, neki már csak néhány hónapja van hátra a gondolkodási idejéből.

Volt, aki egyenesen lehülyézett, mások sajnálkoztak, egy régi kollégám pedig azt mondta, hogy képtelen megérteni a döntésemet, számára ez ugyanis olyan lenne, mintha önként és dalolva leműttetné a férfiasságát” – emlékszik vissza András, aki szerint az operáció csak minimális kellemetlenséggel jár, igaz, úgy véli, hogy magas a fájdalomküszöbe, és nem hajlamos arra sem, hogy elengedje magát.

„Volt, aki egyenesen lehülyézett, amiért elvégeztettem a beavatkozást” (Képünk illusztráció. Fotó: iStock)

Speciális esetek 

Dávidéknak egy gyermekük született, és az apuka csak jövőre lesz 40 éves, mégis kérvényezhette a műtétet, ugyanis néhány nyomós egészségügyi indok fennállásakor eltekintenek a törvényben foglalt előírásoktól. Ahogy dr. Albert István mondja, ilyen lehet például az óvszer használatát ellehetetlenítő latexallergia, minden olyan tényező, ami útját állja annak, hogy a nő fogamzásgátlót szedjen, valamint az olyan betegségek és állapotok, amelyek miatt egy esetleges várandósság veszélyt jelentene a nő egészségére vagy az életére. Ezek fennállását természetesen orvosi papírokkal kell igazolni, „bemondásra” nem vehetik figyelembe a hozzáértők.

„A feleségem nem szedhet hormonális fogamzásgátlót, mi pedig már nem szeretnénk több gyereket. Erre a lehetőségre a párom nőgyógyásza hívta fel a figyelmünket, és arra kért bennünket, hogy gondoljuk át a dolgot.

Miután elolvastam, hogy hogyan zajlik a vazektómia, rögtön tudtam, hogy megteszem ezt a lépést a feleségemért, akinek sok szenvedést okoztak a hormonális fogamzásgátlók.

Tisztában vagyunk vele, hogy sok más módszer is létezik, amivel megelőzhető lenne a teherbe esés, mi azonban mindenképpen szerettünk volna biztosra menni. Beszereztük a szükséges igazolásokat, és belevágtunk, nekem semmilyen negatív tapasztalatom nem volt a műtéttel kapcsolatban” – idézi fel Dávid, aki egyáltalán nem bánta meg a döntését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top