Baba

Fókuszban a tudatos babavárás

Babát szeretnétek a közeljövőben? Készüljetek tudatosan a szülővé válás feladatára. Egy harmonikus párkapcsolatban érdemes egy kicsit előre tervezni, és nem csak a vakszerencsére bízni magunkat.

Fókuszban a tudatos babavárás
Először is érdemes előre kiszámolni, hogy mikor is vannak a legtermékenyebb napok. A termékenységi ablak 5-6 napos, így nyugodtabban várhatjátok a meghitt pillanatokat. Időzítés szempontjából a legmegbízhatóbb, ha az ovuláció előtti 5 napban rendszeres együttléteket terveztek. Az ovuláció a ciklus 14. napján várható és a kilökődött petesejt 12-14 órán belül lesz képes a megtermékenyítésre. Ezzel szemben a hímivarsejtek akár 3-5 napig is életképesek, ezért is javasolt az ovuláció előtti napokra időzíteni az intenzívebb együttléteket.

A tervezés mellett a tudatos babaváráshoz jó, ha a szervezetünket is felkészítjük. Próbáljuk meg a testsúlyunkat megfelelővé tenni egy új élet kihordásához. Ha egy kicsit le kell adni a súlyunkból, vagy éppen egy kicsit híznunk kellene, tegyük meg. Próbáljunk meg minél egészségesebben étkezni, mellőzni az alkoholt, a koffeint és a dohányzást, és töltsünk egy kicsit több időt sporttal, mozgással.

Töltsük fel a szervezetünk raktárait, hiszen leendő anyukaként már nem csak önmagunkért vagyunk felelősek.

Amikor megfogant a baba, a határtalan öröm mellett gondolj arra, hogy ez a kilenc hónap bizony energiaigényes időszak lesz, ahol lehet, hogy az egészséges táplálkozás már önmagában nem lesz elegendő. A megnövekedett szükséglet azonban semmiképpen nem mennyiségi, hanem sokkal inkább minőségi kiegészítést igényel. Az egyél kettő helyett, tehát nem a megfelelő hozzáállás. Amire a szervezetednek szüksége van ebben a csodás 9 hónapban, azok közül fontos szerep jut a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak és a nyomelemeknek. Hiszen a várandósság alatti tápanyag-ellátottság fogja megalapozni a születendő babád egészségét. Rövid és hosszú távon egyaránt.

Fókuszban a tudatos babavárás
Miért is fontos az egészséges táplálkozás és a megfelelő tápanyag-ellátás?

Ma már világszerte elfogadott David Baker orvos/epidemiológus megállapítása, miszerint a felnőttkori betegségek magzati eredetűek, és általában nem genetikai eredetűek, hanem a táplálkozással kapcsolatosak.

Mindezek tudatában a babavárás időszakára válasszunk olyan várandósvitamint, amely a tápanyagok széles palettáját tartalmazza. A komplex összetételű várandósvitamin remekül kiegészíti a megnövekedett tápanyagszükségletünket, miközben hozzájárul a kisbabánk egészséges fejlődéséhez.

A megfelelő tápanyag-ellátottságot a babánk számára is biztosítani kell a fejlődés minden szakaszában. A megfelelő minőségű és mennyiségű vitamin és ásványi anyag ugyanis csökkentheti bizonyos fejlődési rendellenességek kockázatát.

Fókuszban a tudatos babavárás
A legfontosabb ásványi anyagok és vitaminok a terhesség előtt, alatt és után:

Folsav, melynek egy része L-metilfolát

Talán még nem is tudjuk, hogy gyermeket várunk, amikor már a magzatunk komoly fejlődési szakaszon van túl. Ilyen például a velőcsőzáródás folyamata, amely a fogantatás utáni 28. napon befejeződik. A velőcsőzáródási rendellenesség kockázatának csökkentésében egyértelműen bizonyított a folsav pozitív szerepe, így a szakemberek azt javasolják, hogy 1-3 hónappal a fogantatás előtt már kezdjük el a folsav pótlását. A folsav szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul a normál vérképződéshez és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.1,2

Vas

A vér megfelelő oxigénszintjéhez elegendő mennyiségű vasra van szüksége a szervezetnek. A vas a szervezetben részt vesz a normál oxigénszállításban, hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, valamint az immunrendszer normál működéséhez.1 A várandósság élettani szempontból egy vashiányos állapot. Egy kismamának megközelítőleg a normál vasszükséglet kétszerese kell ahhoz, hogy ne alakuljon ki vérszegénység. A vaspótlást nagyon fontos már a tervezés időszakában elkezdeni, mivel a vasraktárak feltöltése 3-6 hónap. Nem elég csupán akkor gondolni rá, amikor a várandósság kiderül. A várandósvitamin választásánál érdemes figyelembe venni a megnövekedett vasigényt, amely meghatározó egészen a szoptatás végéig.

Cink

Kevesen tudják, hogy mennyire fontos a cink a babatervezésnél, pedig a cink az, ami szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában.1 A megfelelő cinkbevitel a magzat számára is óriási jelentőséggel bír, mivel hozzájárul a normál DNS-szintézishez és szerepet játszik a sejtosztódásban.1 A szülés után pedig a várandósvitamin többi összetevőjével a cink is részt vesz a kismama szervezetének regenerálásában és hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához.1

Omega-3 zsírsavak – DHA és EPA

Mivel szervezetünk nem tudja ezeket előállítani, ezért pótolni kell. Az anya szervezetéből felvett DHA (dokozahexaénsav) hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő szemének és agyának megfelelő fejlődéséhez.3 Egy másik omega-3 zsírsav, az EPA (eikozapentaénsav) pedig hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.1

Jód

Hazánk területének nagy része jódhiányos terület, alacsony az ivóvíz és a talaj jódtartalma is, ezért a jód is pótlásra szorul, főleg várandósság idején.  A jód hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normál szellemi működés fenntartásához.1

D-vitamin

A D-vitamin fontossága az elmúlt időszakban sokszor előkerült, hiszen hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az egészséges csontozat, és az egészséges izomfunkció fenntartásához.1

Fókuszban a tudatos babavárás
Gravida Optima várandósvitamin

A Gravida Optima nemcsak a fent felsorolt összetevőket tartalmazza, hanem egy olyan komplex várandósvitamin, amelynek filmtablettáját 13 vitamin (A -vitamin, 6 féle B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, Biotin, Folsav és Metilfolát) és 8 ásványi anyag (Kalcium, Magnézium, Vas, Cink, Jód, Réz, Mangán, Szelén) alkotja. Ezt kiegészítve, külön lágyzselatin kapszulában találhatóak az omega-3 zsírsavak.

Forrás:
1. 432/2012/EU rendelete,
2. Marosi Krisztina és mtsai: Az MTHFR-génpolimorfizmusok szerepe a folsav élettani hatásainak kialakulásában a várandósság alatt. Egészség-Akadémia:2012;3
3. 440/2011/EU rendelete

 

Forgalmazó: Richter Gedeon Nyrt., székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21., www.gedeonrichter.com

Gravida Optima étrend-kiegészítő. Mellékhatás / Nemkívánatos esemény bejelentése és a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; medinfo@richter.hu. A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DAE89D, Lezárás dátuma: 2023.10.06.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!

 

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top