nlc.hu
Baba

Mi a terhességi vérszegénység?

Ezért van szükség vaspótlásra a terhesség alatt

Tudod, miért olyan fontos a vaspótlás a várandósság idején és a szoptatás időszakában is?

A kismamák egy részénél terhesség alatt vérszegénység alakul ki, ami azt jelenti, hogy túl kevés vörösvértest van a szervezetükben. A vérszegénység még fáradtabbá tehet a terhesség alatt, de van rá mód, hogy kezeljék, leginkább vaspótlással.

Mik azok a vörösvértestek?

A vörösvértestek a véredben lévő sejtek. Fő feladatuk az, hogy oxigént szállítsanak a szívedből a tested többi részébe – az agyadba, az izmaidba, a bőrödbe, a veséidbe és mindenhová máshová. A vörösvértestek egy hemoglobin nevű fehérjét tartalmaznak, amely létfontosságú az oxigén szállításához. Elegendő vasra, B12-vitaminra és folsavra van szükségünk ahhoz, hogy az összes szükséges hemoglobint előállíthassuk.

Mi a vérszegénység?

Ha vérszegénységben, más néven anémiában szenvedsz, a véredben nincs elég egészséges vörösvértest vagy hemoglobin ahhoz, hogy oxigént szállítson a testedben és a babád számára. Az enyhe vérszegénység gyakori a terhesség alatt, általában kis fokú fáradtságot okoz, ám ha súlyos vérszegénységben szenvedsz, úgy érezheted, hogy állandóan kifulladsz, gyenge vagy, szédülsz, ingerlékeny vagy és nehezen tudsz koncentrálni, illetve előfordulhat az is, hogy gyakran ver szaporán a szíved.

Miért lesznek a várandósok vérszegények?

A terhesség alatt a szervezeted megváltozik, hogy gondoskodjon a növekvő babáról. A testnek több vért kell termelnie ebben az időszakban: egy átlagos testalkatú nőnek körülbelül 5 liter vére van, amikor nem terhes, míg a terhesség vége felé már 7-8 liter vér kering a szervezetében. Az extra vérsejtek előállításához rengeteg vasra, B12-vitaminra és folsavra van szükség, hogy az összes szükséges extra hemoglobint elő tudja a szervezet állítani. A vashiány a terhesség alatti vérszegénység fő oka, ugyanis a terhesség alatt háromszor annyi vasra van szüksége a kismamának, mint amikor nem terhes, és a vasszükséglete a terhesség során folyamatosan növekszik.

Sajnos a vas nehezen szívódik fel, így a hemoglobin nehezen képződik, ezért sokan tapasztalhatnak vérszegénységet a terhesség alatt, hacsak nem gondoskodnak a vaspótlásról. A terhességi vérszegénységet okozhatja a folsav és a B12-vitamin hiánya, a vérzés, vagy olyan betegség, mint a preeklampszia vagy a sarlósejtes betegség is. A vaspótlás azért is elengedhetetlen, mert a kutatások kimutatták, hogy egy vérszegénységben szenvedő anyának 50 százalék eséllyel születik vérszegény babája, akinél ez a probléma általában egyéves koráig meg is marad.

Fotó: Pexels

Fotó: Pexels

Hogyan kerülhető el a vérszegénység a terhesség alatt?

1. Kezdd a terhességet egészségesen

Amikor még csak tervezed a terhességet a pároddal, keresd fel az orvost és vizsgáltasd ki magad. Ekkor már kérhetsz információt az orvostól a vérszegénységről és más betegségekről, különös tekintettel a vas-, jód- és folsavpótlással kapcsolatban. Gyakori, hogy már három hónappal a teherbe esés előtt javasolják a prenatális, azaz terhesség, illetve szülés előtti vitaminok szedését, hogy a szervezet a lehető legoptimálisabb állapotba kerüljön a fogamzáshoz.

2. Egészséges táplálkozás terhesség alatt

Az egészséges táplálkozás nagy védelmet jelent a vérszegénység ellen. A vas megtalálható többek között a húsokban, a vassal dúsított kenyérben és gabonafélékben, a tojásban, a spenótban és az aszalt gyümölcsökben. A B12-vitamin megtalálható a húsban, a halakban, a kagylókban, a tojásban és a tejtermékekben. Sok folsav található a zöld leveles zöldségekben, a babban, a müzliben, a brokkoliban, a marhahúsban, a kelbimbóban és a spárgában. Az ezekben az élelmiszerekben gazdag étrend segít megelőzni a vérszegénységet. Segíthet az is az ételekben lévő vas felszívódásában, ha a teát és kávét kerüljük, vagy legalább nem étkezés közben vagy röviddel utána fogyasztjuk.

3. Táplálékkiegészítők

A terhesség alatt általában javasolják a szakemberek a jód- és folsavpótlást, és azt, hogy jódban és folsavban gazdag ételeket együnk. A vaspótlás is gyakori javaslat azért, hogy megelőzzék a vashiány kialakulását. De minden vitaminnál azt kell leginkább szem előtt tartani, hogy mit mond az orvos, mert minden terhesség egyedi és megismételhetetlen.

Forrás: 
https://egeszsegvonal.gov.hu/v-w/1391-verszegenyseg.html
https://egeszsegvonal.gov.hu/v-w/1562-varandossag-alatti-szovodmenyek.html
Shukla, Arvind K.1; Srivastava, Shitanshu1,2,; Verma, Garima1. Effect of maternal anemia on the status of iron stores in infants: A cohort study. Journal of Family and Community Medicine 26(2):p 118-122, May–Aug 2019. | DOI: 10.4103/jfcm.JFCM_115_18

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top