Mire van szüksége egy kismamának? Az A-vitamintól a vasig

Bagaméri Viki | 2023. Október 09.
A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek minden életkorban és minden életszakaszban fontosak. A babavárás alatt a szervezet egészséges működéséhez még lényegesebb a megfelelő mennyiségben való bevitelük.

A leendő anya szervezetében gyakorlatilag a fogantatás pillanatában elindul egy nagy átalakulás, tehát még azelőtt, hogy a kismama tudomást szerezne arról, hogy egy új élet növekszik a szíve alatt. A terhesség során – sok más mellett – a szervezet tápanyagigénye is megváltozik, amit jól megválasztott, komplex terhesvitaminok rendszeres szedésével egyszerűen ki lehet elégíteni.

Új időszámítás, új igények

A várandósság alatt fontos különösen nagy figyelmet fordítani a táplálkozásra: a mennyiség növelése helyett a minőség javítására érdemes törekedni, és lehetőleg már a fogantatás előtt el kell kezdeni annak a terhesvitaminnak a szedését, amely feltöltheti a szervezet raktárait, majd a babavárás és a szoptatás ideje alatt biztosítja az anyukának és a babának szükséges értékes ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket.

A kismama jóllétéhez és a baba egészséges fejlődéséhez szükséges vitaminok közül nem mindegyiket tudja előállítani az anyuka szervezete. A különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint amilyen az omega-3 zsírsav is, kívülről kell pótolni a kismamának. A megfelelő tápanyagellátottság nagyban hozzájárulhat a kisbaba egészséges fejlődéséhez, az alacsony születési súly elkerüléséhez és ahhoz, hogy a kismama valóban áldott állapotként és ne terhességként élje meg a babavárást. 

A szülést követő időszakban is mindketten élvezhetik a várandósvitamin szedésének jótékony hatását: a jobb minőségű és nagyobb mennyiségű anyatej táplálóbb az újszülött számára, a bevitt értékes anyagoknak köszönhetően pedig az anyuka könnyebben regenerálódhat szülés után és energikusabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezheti magát a sokszor kimerítő szülés utáni időszakban.

Tudtad?

A várandósság időszaka alatt a különböző vitamin és ásványi anyagok szükséglete akár 25-50 százalékkal is megnövekedhet a korábbiakhoz képest. Sok esetben ezt a szükségletet csupán megfelelő táplálkozással nem lehet kielégíteni.

Miből mennyit?

Azt, hogy a várandósság alatt kiemelten fontos odafigyelni a folsav bevitelére, ma már szinte mindenki tudja, az azonban kevésbé ismert tény, hogy a folsav, azaz a folát nem más, mint a B9-vitamin, aminek közvetlenül felszívódó, biológiailag aktív formáját metilfolátnak nevezzük. A legkorszerűbb terhesvitaminokban a folát egy részét épp ezért metilfolát teszi ki, ezt a választás során érdemes mindig szem előtt tartani! De vegyük sorra, mi mindenre van még szüksége a mamának és a babának! 

Forrás:

432/2012/ EU rendelet
Marosi Krisztina és mtsai: Az MTHFR-génpolimorfizmusok szerepe a folsav élettani hatásainak kialakulásában a várandósság alatt. Egészség-Akadémia:2012;3
1924/2006/EK rendelet

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Fotó: Getty Images

Exit mobile version