nlc.hu
Baba

Praktikák fiú és lány baba fogantatásához

Fiú legyen vagy lány? Így segíthetsz rá, hogy valóra váljon a kívánságotok

Való igaz, hogy a születendő babának az egészsége a legfontosabb és nem az, hogy fiú lesz-e vagy lány, kár azonban tagadni, hogy a szülőknek sok esetben igenis van preferenciájuk. Ha tudományosan nem is alátámasztottak ezek a praktikák, az biztos, hogy érdekesek.

Ki szállna vitába Janikovszky Évával, aki egy-egy kötetnyi érvet sorakoztatott fel amellett, hogy milyen jó lányos anyukának lenni, és hogy milyen csodálatos végigkísérni egy kisfiú felcseperedését? Mi biztos nem, hiszen imádjuk az Örülj, hogy lány! és az Örülj, hogy fiú! című könyveit. Ha nektek mégis inkább egy kislány vagy egy kisfiú felé húz a szívetek, jól jöhetnek a következő praktikák!

újszülött baba

Mitől függ a baba neme?

Az, hogy milyen nemű lesz a kisbabátok, azon múlik, hogy milyen kromoszómát tartalmazó hímivarsejt termékenyíti meg a rá váró petesejtet. Az X-kromoszómát hordozó, és a lányok megfoganásához szükséges spermiumok mérete valamivel nagyobb a fiúk érkezéséhez szükséges Y-kromoszómát tartalmazó spermiumoknál. Az X-kromoszómával rendelkező hímivarsejtek lassabb mozgásúak, viszont általában ellenállóbbak az Y-kromoszómát hordozóknál. A leendő anyukák táplálkozásukkal, a hüvely pH-jának megváltoztatásával, sőt a szerelmes összebújások jó időzítésével és a szexpózokkal is hatással lehetnek arra, hogy milyen spermium ér célba elsőként a fogantatáskor.

Lányra várva

Első hallásra meglepő, de igaz, hogy a hüvely savasságát vagy bázikusságát a táplálkozással is befolyásolhatod. Ha a fogantatás körüli időszakban kevesebb húst fogyasztasz vagy a vegetáriánus fogásokat részesíted előnyben, növelheted az esélyét annak, hogy az X- kromoszómát tartalmazó spermiumoknak kedvezzen a hüvely közege. (A halat, a tojást és a tejtermékeket nem szükséges kiiktatni az étrendből a fogantatás időszakában, ha pedig összejött a baba, különösen fontos odafigyelni a teljes értékű táplálkozásra!)

Egyesek úgy gondolják, hogy a gyümölcsök közül a banán az, amelyik nem annyira kedvez a lányok fogantatásának, ezért ha rózsaszín gyerekszobát szeretnétek, inkább ne fogyassz belőle a babatervezés során. Ez a gyümölcs savas irányba tolhatja el a hüvely pH-ját, az pedig főként a fiúknak kedvez. Érdemes odafigyelni arra, hogy mikor várható a peteérésed: ha tudod, akkor a szerelmeskedést szerencsés a peteérés előtt 2-3 napra időzíteni.

Mivel a lányok megfoganásához szükséges hímivarsejtek lassabban érnek el a megtermékenyítésre váró petesejt(ek)hez és ellenállóbbak az Y-kromoszómát tartalmazó spermiumoknál, nagyobb eséllyel kerül ki közülük a befutó.

Az együttlétek során szerencsésebb mellőzni a síkosítók használatát, ha kislányt szeretnétek, mert az is a lányoknak kevésbé kedvező irányba tolhatja el a hüvely pH-ját. A szexpózok közül pedig állítólag a misszionárius póz az, ami leginkább kedvez a lányra vágyóknak.

Babatalp

Hajrá, fiúk!

Az Y-kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek a savas hüvelyi közegben gyorsabban érnek célba, így, ha fiút szeretnétek, érdemes odafigyelni arra, hogy savasabb irányba tolódjon el a hüvely pH-ja.

Az étrendbe ajánlott minél több káliumban gazdag ételt beépíteni, mint amilyen a fent említett banán, a frissen facsart narancslé, a friss citromlével meglocsolt saláta, a napraforgómag, a burgonya, a fokhagyma is a segítségedre lehet. Természetesen nem mértéktelenül fogyasztva, de a húsételek is a te malmodra hajthatják a vizet, ha fiút szeretnél. A nátriumban gazdag ennivalókról is úgy tartják, hogy fiúpártiak, ilyenek a tenger gyümölcsei, a szójaszósz és az érlelt sajtok.

Az összebújások időzítésével nemcsak a lányok, de a fiúk megfoganását is elősegíthetitek: mivel az Y-kromoszómát tartalmazó spermiumok gyorsabb mozgásúak, ám általában rövidebb ideig életképesek az X-kromoszómát hordozó hímivarsejteknél, ha kisfiút szeretnétek, a legcélravezetőbb az, ha a várható peteérés előtt nem kevesebb, mint 24 órával bújtok össze, vagy nem vártok 12 óránál többet, ha tudod, hogy épp ovulálsz. Erről a ma már rendelkezésre álló tesztek mellett hőmérőzéssel vagy a hüvelyváladék mennyiségének megfigyelésével kaphatsz egészen pontos képet.

Babát váró pár

Ha már a pocakban van a baba

Az ultrahangvizsgálatokon a szülők nemcsak arra kíváncsiak, hogy minden rendben van-e a babájukkal, hanem amíg arra fény nem derül biztosan, fúrja az oldalukat az is, hogy fiút vagy lányt hoz-e a gólya. Jöjjön néhány dolog, ami a megfigyelések szerint segíthet kikövetkeztetni, milyen nemű lesz a babád.

Jelek, hogy fiút hoz a gólya:

  • Megúsztad a reggeli hányingert
  • A baba szíve kevesebbet dobban 140/percnél
  • A hasad inkább előre gömbölyödik, nem pedig szélesedik
  • Inkább a sós vagy savanykás ízű ételeket kívánod
  • Gyakrabban kell szőrtelenítened, mert az eltávolított szőrszálak gyorsabban nőnek vissza a megszokottnál
  • A babavárás alatt különösen megszépülsz (A babona szerint a kislányok „kölcsönveszik” az anyukájuk szépségét, míg a fiús anyukák kivirulnak a várandósság alatt.)
  • Érzékenyebb vagy a kellemetlen szagokra
  • Fejfájósabb hetek, hónapok állnak mögötted

Jelek, hogy lányt hoz a gólya:

  • A babavárás első heteiben gyakran gyötör reggeli rosszullét
  • A kicsi szíve percenként többet ver 140-nél
  • Nemcsak a pocakod növekszik, hanem a csípőd is szélesebbé válik a várandósság alatt
  • A bal melled valamivel nagyobb lesz a jobbnál
  • A melleid szemmel láthatóan kigömbölyödnek (Igaz, hogy a várandósság alatt mindenkinek megnőnek a mellei, de a lányos anyukáké – a megfigyelések szerint – kerekebbé, teltebbé válnak, valószínűleg a megemelkedett ösztrogénszint miatt
  • A hajad vörösesen csillog
  • Őrülten vágysz az édességekre
  • A bőröd zsírosabbá, pattanásosabbá és érzékenyebbé válik

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top