nlc.hu
Baba

Fontos vitaminok és ásványi anyagok kismamáknak

Mire van szüksége egy kismamának? Az A-vitamintól a vasig

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek minden életkorban és minden életszakaszban fontosak. A babavárás alatt a szervezet egészséges működéséhez még lényegesebb a megfelelő mennyiségben való bevitelük.

A leendő anya szervezetében gyakorlatilag a fogantatás pillanatában elindul egy nagy átalakulás, tehát még azelőtt, hogy a kismama tudomást szerezne arról, hogy egy új élet növekszik a szíve alatt. A terhesség során – sok más mellett – a szervezet tápanyagigénye is megváltozik, amit jól megválasztott, komplex terhesvitaminok rendszeres szedésével egyszerűen ki lehet elégíteni.

Boldog pár örül a pozitív terhességi tesztnek

Új időszámítás, új igények

A várandósság alatt fontos különösen nagy figyelmet fordítani a táplálkozásra: a mennyiség növelése helyett a minőség javítására érdemes törekedni, és lehetőleg már a fogantatás előtt el kell kezdeni annak a terhesvitaminnak a szedését, amely feltöltheti a szervezet raktárait, majd a babavárás és a szoptatás ideje alatt biztosítja az anyukának és a babának szükséges értékes ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket.

A kismama jóllétéhez és a baba egészséges fejlődéséhez szükséges vitaminok közül nem mindegyiket tudja előállítani az anyuka szervezete. A különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint amilyen az omega-3 zsírsav is, kívülről kell pótolni a kismamának. A megfelelő tápanyagellátottság nagyban hozzájárulhat a kisbaba egészséges fejlődéséhez, az alacsony születési súly elkerüléséhez és ahhoz, hogy a kismama valóban áldott állapotként és ne terhességként élje meg a babavárást. 

A szülést követő időszakban is mindketten élvezhetik a várandósvitamin szedésének jótékony hatását: a jobb minőségű és nagyobb mennyiségű anyatej táplálóbb az újszülött számára, a bevitt értékes anyagoknak köszönhetően pedig az anyuka könnyebben regenerálódhat szülés után és energikusabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezheti magát a sokszor kimerítő szülés utáni időszakban.

Tudtad?

A várandósság időszaka alatt a különböző vitamin és ásványi anyagok szükséglete akár 25-50 százalékkal is megnövekedhet a korábbiakhoz képest. Sok esetben ezt a szükségletet csupán megfelelő táplálkozással nem lehet kielégíteni.

Boldog kismama ultrahangfotóval

Miből mennyit?

Azt, hogy a várandósság alatt kiemelten fontos odafigyelni a folsav bevitelére, ma már szinte mindenki tudja, az azonban kevésbé ismert tény, hogy a folsav, azaz a folát nem más, mint a B9-vitamin, aminek közvetlenül felszívódó, biológiailag aktív formáját metilfolátnak nevezzük. A legkorszerűbb terhesvitaminokban a folát egy részét épp ezért metilfolát teszi ki, ezt a választás során érdemes mindig szem előtt tartani! De vegyük sorra, mi mindenre van még szüksége a mamának és a babának! 

  • A-vitamin: fontos szerepet játszik a sejtek differenciálásában, hozzájárul a baba egészséges növekedéséhez és támogatja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését. Természetes formában leginkább a sárga és narancsszínű gyümölcsökkel és zöldségekkel veheti magához a kismama.
  • B1-vitamin: kedvezően hat a szív működésére és fontos szerepet játszik az energiát termelő anyagcsere-folyamatokban. Az idegrendszernek is kedvez, ami mind a mamának, mind a babának jót tesz.
  • B2-vitamin: elengedhetetlen a vas felszívódásához és a vörösvérsejtek védelméhez. Az anyagcsere-folyamatokban is fontos szerepet játszik, miközben az idegrendszerre is kedvezően hat.
  • B3-vitamin: a kismama energikusságához sokat hozzátehet, ugyanis csökkenti a testi-lelki kimerültséget. Köszönhetően annak, hogy ez a vitamin az energiatermelő folyamatok mellett az idegrendszert is támogatja.
  • B5-vitamin: az úgynevezett szteroidhormonok mellett a D-vitamin és az ingerületátvivő-anyagok normál szintéziséhez is nélkülözhetetlen. Az idegek mellett az anyagcsere-folyamatokat is kedvezően befolyásolja.
  • B6-vitamin: nagy szükség van rá a vörösvérsejtek képződéséhez, a szervezet védelmi vonalának erősítéséhez, a hormonrendszer egészséges működéséhez, ugyanakkor a megfelelő energiaszint biztosításához. A baba idegrendszerének fejlődésére is kedvezően hat. A reggeli rosszullétekkel küzdő kismamák számára jó hír, hogy a B6-vitamin a hányingert is csökkentheti. Ennek a fontos vitaminnak a hiánya növelheti a preeklampszia, a terhességi cukorbetegség és az idegrendszert érintő fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát.
  • B8-vitamin: a biotinnak is nevezett vegyület nemcsak az anyagcsere-folyamatokat és az idegrendszer normál működését támogatja, hanem a haj és a bőr egészségéhez is hozzájárul.
  • B12-vitamin: ahogy a többi B-vitamin típus, ez is kiemelten fontos mind az anyukának, mind a babának. Ha ez a csak állati eredetű élelmiszerekben megtalálható vitamin nem jut kellő mennyiségben a kismama szervezetébe a várandósság során, vérszegénység alakulhat ki és a kicsi alacsonyabb súllyal jöhet világra. 
  • C-vitamin: erőteljes antioxidáns, ami az immunrendszer stimulálása mellett a sejtek egészséges fejlődését és regenerálódását, valamint a vas felszívódását is támogatja. Hiánya fokozhatja a preeklampszia és a magzat visszamaradt fejlődésének rizikóját.
  • D-vitamin: ennek a vitaminnak a jelentőségéről annyira sokat lehetett hallani az utóbbi időben, hogy önmagában is kitöltene jó pár oldalt. Kiemelten fontos szerepe van a baba egészséges fejlődésében és a kismama egészségének megőrzésében. Az immunrendszer harmonikus működésének fenntartása mellett ahhoz is szükség van rá, hogy az édesanya vérében optimális maradjon a kalciumszint. Nagyban hozzájárul a magzat csontrendszerének normál fejlődéséhez, ami miatt jelentősen megemelkedik az anya szervezetének D-vitamin-szükséglete.
  • E-vitamin: a C-vitaminhoz hasonlóan ez is erős antioxidáns hatással rendelkezik, aminek következtében védi a sejteket az oxidatív stressz negatív hatásaival szemben. 

kismama dha terhesvitamint szed

  • Cink: ez az ásványi anyag szerepet játszik a termékenység fenntartásában, amit leginkább azok aknázhatnak ki, akik a várandósságra tudatosan készülve már a pozitív terhességi teszt előtt elkezdenek babaváró vitamint szedni. Amikor a magzat megfogan, a cink támogatja az egészséges sejtosztódást és a normál fehérjeszintézist. Az immunrendszer erősítése mellett a szellemi erőnlétet is támogatja.
  • DHA: a nagy szakértelemmel összeállított várandósvitaminok összetevői között ez az értékes hatóanyag is megtalálható. Rendkívül fontos szerepe van a normál agyműködés fenntartásában és az egészséges látás kialakulásában.
  • Jód: köztudott, hogy a jód összefügg a pajzsmirigy zavartalan működésével, ezen túl azonban az idegrendszert és a szellemi teherbírást is támogatja.
  • Kalcium: védi a baba és a mama csontjait és fogait (hiába nem bújnak még ki a kicsi fogai az anyukája hasában, fejlődésük már a várandósság alatt kezdetét veszi!), és kedvezően hat a sejtosztódásra, illetve a sejtek differenciálódására. A várandósság alatti megfelelő kalciumbevitel csökkentheti az alacsony születési súly és a preeklampszia létrejöttének kockázatát.
  • Magnézium: amellett, hogy szerepet játszik az egészséges sejtosztódásban és a normál fehérjeszintézisben, az idegrendszer kiegyensúlyozott működését és fejlődését is támogatja. Kedvezően hat az anyuka hangulatára, amit a baba is megérez.
  • Mangán: a csontozat és a kötőszövetek védelme mellett az anyagcsere-folyamatokat is támogatja, ami növeli az anyuka energiaszintjét és pozitívan hat a baba fejlődésére.
  • Réz: szükség van rá a vas beépüléséhez, de az egészséges vérképzéshez és az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében is jelentős szerepe van. Vérszegénység, magas vérnyomás vagy csontritkulás (illetve ezekre való hajlam) esetén különösen fontos a megfelelő rézbevitelről gondoskodni.
  • Szelén: mivel ez a mikrotápanyag is antioxidáns hatású, az erős sejtvédők közé sorolható. Támogatja az immunrendszert és a pajzsmirigy működését is segíti.
  • Vas: az egész várandósság alatt, de a második és harmadik trimeszterben különösen megnő a kismama szervezetének vasigénye. Kiemelten fontos a vérszegénység megelőzéséhez és a jó közérzet fenntartásához. Ahhoz, hogy kellő mértékben felszívódjon (vagyis ne csak bejusson!) az anya szervezetében, fontos, hogy a terhesvitaminban legyen C-vitamin, B12-vitamin, kalcium, foszfor és folsav is.

Forrás:

432/2012/ EU rendelet
Marosi Krisztina és mtsai: Az MTHFR-génpolimorfizmusok szerepe a folsav élettani hatásainak kialakulásában a várandósság alatt. Egészség-Akadémia:2012;3
1924/2006/EK rendelet

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top