nlc.hu
Gasztro

Így tudod megőrizni a legtöbb ásványi anyagot és vitamint a zöldségekben

Így tudod megőrizni a legtöbb ásványi anyagot és vitamint a zöldségekben!

Létezik egy rendkívül népszerű módszer, amit mindenképpen kerülni kell, kivéve, ha levest készítünk.

Mindenki tudja, hogy a sok zöldség fogyasztása egészséges, ugyanakkor nem mindegy, miként készítjük el: párolással, sütéssel vagy főzéssel. 

Egy élelmiszer-technológiai professzor arra buzdítja az embereket, hogy mérlegeljék, a választott elkészítési móddal mennyire lehet megőrizni a fehérjét, antioxidánsokat, vitaminokat és polifenolokat.

zöldségeket pakol ki egy nő.

Fotó: Getty Images

Dr. Keith Warriner, a Guelph Egyetem élelmiszertudományi laboratóriumának professzora elmondta a Global Newsnak, hogy a zöldségek főzése során, a „kioldódás” útján sok vitamint veszíthetünk.

A Global News egy 2013-ban végzett tanulmányra is hivatkozik, amelyben az Illinois Egyetem kutatói három különböző módon készítették el a zöldségeket: párolással, főzéssel és serpenyőben való sütéssel. Azt találták, hogy a zöldségek párolása – mindössze három-négy percig, amíg szép és élénk lesz a színe – valószínűleg a legjobb módja annak, hogy megőrizzük a lehető legtöbb egészséges vitamint és enzimet.

Egy másik, a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóiratban 2007-ben megjelent kutatás megcáfolta, hogy a nyers zöldségekben mindenképpen több a tápanyag. A kutatók arra jutottak, hogy bizonyos főzési eljárások, például a párolás nincs negatív hatással az adott zöldség tápanyagtartalmára. Egy, a Journal of Food Science szaklapban publikált 2009-es kutatás pedig rámutatott, hogy a zöldbab, a zellerszár és a sárgarépa például a konyhában feldolgozva több tápanyagot juttatnak a szervezetünkbe, mint nyersen.

(Via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top