Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

A főtt zöldség egészségesebb, mint a nyers

Egy elmélet szerint a zöldségek főzése során sok tápanyag veszendőbe megy.

A zöldségek rendkívül fontosak az étrendünkben, hiszen számtalan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot is tartalmaznak. A közvélekedés szerint azonban nem mindegy, hogyan vannak elkészítve. De mit mond a tudomány?

A kutatók legalább ötven éve foglalkoznak már a témával és az eddigi vizsgálatok arra jutottak, hogy egyes zöldségfélék esetén megdől a fenti állítás, akadnak ugyanis olyan termények, amelyeknek még kifejezetten jót is tesz, ha hőkezelik őket, igaz, nem mindegy, hogyan.

Például, egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóiratban 2007-ben megjelent kutatás megcáfolta, hogy a nyers zöldségekben mindenképpen több a tápanyag. A kutatók arra jutottak, hogy bizonyos főzési eljárások, például a párolás nincs negatív hatással az adott zöldség tápanyagtartalmára. Egy, a Journal of Food Science szaklapban publikált 2009-es kutatás pedig rámutatott, hogy a zöldbab, a zellerszár és a sárgarépa például a konyhában feldolgozva több tápanyagot juttatnak a szervezetünkbe, mint nyersen.

Tévhit, hogy a nyers zöldség egészségesebb mint a főtt

A zöldsége elkészítése akár fokozhatja is a tápanyagtartalmukat (Fotó: Getty Images)

Ugyanabban az évben egy másik kutatás arra jutott, hogy a brokkoliban – amely kifejezetten jót tesz a csontok egészségének, de a szívbetegségek és bizonyos daganatok megelőzésére is alkalmas – található tápanyagok maximális szintjét a fenti zöldségekhez hasonlóan szintén párolva éri el. A Biological Chemistry and Nutrition szaklapban publikáltak egy hasonló kutatási anyagot is, amely szerint a tápanyagok megőrzésének kulcsa a kevés vízzel való főzésben, párolásban rejlik.

Mint látható, tévhit tehát, hogy minden zöldség nyersen fogyasztva a legegészségesebb. Arra azonban a legtöbb kutató rámutatott, hogy a főzés helyett a párolás a legjobb módszer az efféle termények elkészítésére. Ez alól az egyik fontos kivétel a paradicsom, amellyel kapcsolatban 2000-ben a Critical Reviews in Biotechnology szakfolyóiratban publikált kutatási anyag szerint a paradicsom likopin-tartalma akkor éri el a maximális szintjét, ha főzés előtt felvágjuk és némi zsiradékot is adunk hozzá. Természetesen a zsiradék növényi eredetű legyen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top