nlc.hu
Gasztro

Mindent a padlizsánról!

A grill koronázatlan zöldsége: a padlizsán

Ha nyár, akkor grill, aminek elmaradhatatlan szereplője a padlizsán. Hoztunk róla pár érdekességet!

A padlizsánt érdemes kipróbálni, nemcsak a grillen, hiszen amellett, hogy egészséges, nagyon finom is. Ismerd meg közelebbről!

Fogyókúrához remek választás

A padlizsán energiaértéke nem túl magas, 113 kJ/100 g (27 kcal/100g), miközben 1,3 g fehérjét, 0,2 g zsírt, 4,8 g szénhidrátot és 2,58 g élelmi rostot tartalmaz 100 g-onként. Víztartalma ugyanakkor nagy.

Sokáig nagyon rossz hírnévnek örvendett

Mérgezőnek gondolták, okolták az epilepsziáért és a lepráért, ezért nagyon sokáig csak díszítésre használták a több színben is fellelhető, fényes héjú gyümölcsöket.

Padlizsánt ne csak grillre!

Egészséges és még finom is. Fotó: unsplash

Létezik vöröses héjú padlizsán is

A ma ismert padlizsán színe és formája igen sokféle lehet. A legismertebb a lilás-fekete héjú, de létezik halványzöld, sárga vagy vöröses héjú padlizsán is.

Igazából gyümölcs

A padlizsán, magyar nevén törökparadicsom voltaképpen gyümölcs, amelyet a paradicsomhoz és az avokádóhoz hasonlóan zöldségként használnak fel.

Cukorbetegek is fogyaszthatják

A padlizsán rostban gazdag, oldható szénhidrát viszont kevés van benne. Igen hatékony emiatt a vércukorszint szabályozásában valamint a glükóz felszívódásának kontrollálásában. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára kitűnő választás.

Olvass még többet a padlizsánról az nlc.-n:

(Nyitó kép: unplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top