Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

A „bio” zöldség-gyümölcs védelmére nem használnak rovarirtó szereket

Egy újabb tévhitet rombolunk most le, de ettől még mindenki nyugodtan fogyasszon hasonlókat, baja nem lesz tőle.

Az elmúlt években rendkívül népszerűvé váltak a minél természetesebb módon termesztett, ‘bio’ vagy ‘organikus’ jelzőkkel kínált zöldségek-gyümölcsök. Bár sok termelő tényleg lelkiismeretesen próbál távol tartani a terményeitől, ennek ellenére azonban nem árt egy picit rendet tenni, hogy mit jelent ez pontosan.

Attól, mert egy termény bio, még nem jelenti azt, hogy a termesztése során nem használtak például rovarirtó szereket vagy általában más jellegű vegyszert. A megnevezés arra a zöldségre-gyümölcsre használható, amelyet kizárólag természetes alapú rovarirtóval permeteztek, nem pedig szintetikusan előállított termékeket. Ez elsőre megnyugtatóan hangzik, de nem árt belegondolni, hogy a természetben is szép számmal előfordulnak olyan vegyi anyagok, amiket nem szívesen juttatnánk a testünkbe. A szintetikus rovarirtószerek egy jelentős részéről – nagyjából felükről – tudjuk, hogy rákkeltő hatásúak lehetnek, a természetes rovarirtókhoz használt anyagokról azonban nemrég bizonyosodott csak be, hogy hasonló arányban kedveznek a daganatos betegségek kialakulásának.

upfield organikus zöldség

Tévhit, hogy az organikusnak mondott zöldségek termesztésekor ne használnának növényvédő szereket (Fotó: Getty Images)

Az igazán lelkiismeretes biogazdák igyekeznek ennek a mértékét csökkenteni, például olyan megoldásokkal, amelyek fizikailag tartják távol a kártevőket a terménytől, vagy például a termésre leselkedő állatok ellen épp az azokra vadászó ragadozókat vetik be, ettől függetlenül azonban nem kizárható, hogy a fentiekhez hasonló anyagokat is alkalmaztak.

A legfontosabb tanulság mindebből csupán annyi, hogy attól, mert valamire a ‘bio’, ‘organikus’ vagy épp a ‘természetes’ szavak vannak ráaggatva, attól nem lesznek feltétlenül egészségesebbek. Ettől nem kell megijedni, nem kell mostantól elkerülni a hasonló termékeket, vagy kevesebb gyümölcsöt-zöldséget fogyasztani, pusztán érdemes tisztában lenni vele, hogy mi kerül a tányérunkra, na meg persze alaposan megmosni mindent, mielőtt nekiállnánk elfogyasztani!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top