nlc.hu
Baba

Mikortól és meddig kell magzatvédő vitamint szedni

Mikor kell elkezdeni és meddig kell terhesvitamint szedni?

Mára szerencsére talán „kikopott” a köztudatból az az elgondolás, hogy egy várandós nőnek kettő helyett kell ennie, a helyét pedig átvette az a fontos tudnivaló, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelét mindenképpen fokozni kell, hiszen megváltozik a szervezet igénye.

Bár a terhesvitamin neve arra enged következtetni, hogy csak a már várandós nőknek nyújt nagy segítséget a fontos anyagok bevitelében, szedését valójában már a babatervezés időszakában érdemes elkezdeni és egészen a szoptatás végéig ajánlott folytatni

Baba ultrahangfotója vitaminokkal

Fontos a jó kezdet

A várandósvitaminok egyik legfőbb feladata, hogy olyan értékes tápanyagokhoz juttassák a leendő édesanyát, amelyek jelentős szerepet játszanak bizonyos fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentésében. A nagy szakértelemmel összeállított, komplex terhesvitaminok már akkor a segítségedre lehetnek, amikor még csak a szívedben fogant meg a kisbabád. 

Azért sem szerencsés megvárni a várandósvitamin szedésének elkezdésével az első pozitív tesztet, mert addigra már pár hetet a pocakodban töltött a kisbabád, anélkül, hogy tudtál volna róla. Elkésve persze ilyenkor sem vagy a szedés elkezdésével, az ideális azonban az lenne, ha már a fogantatás előtt elkezdenéd feltölteni a szervezeted raktárait.

A legfontosabb, amire ebben az időszakban nagy figyelmet kell fordítani, az az anyai folátszint: ha ez alacsony, fokozódhat a fejlődő magzat velőcsőzáródási rendellenességének rizikója. A szakértők szerint a folsav szedését már a babavárás előtt 1-3 hónappal tanácsos elkezdeni, és a fogamzást követően legalább három hónapig kell folytatni.

A folsav mellett lényeges a megfelelő vaspótlás, a vas felszívódásához pedig C-vitaminra van szükség. Igaz, hogy ezek külön-külön is rendelkezésre állnak, mégis nehéz elképzelni, hogy egyesével vedd magadhoz: a komplex terhesvitaminokban minden megtalálható, amire a várandósság és a szoptatás alatt szükségetek van, szedése tehát igazán „felhasználóbarát”.

Az anyukák, akik előrelátók voltak és már a fogantatás előtt szedni kezdték a terhesvitamint, egybehangzóan állították, hogy ez lelkileg is sokat jelentett nekik. „Attól, hogy mindennap szedtem a vitamint, egy kicsit rögtön anyának éreztem magam. Csodás volt a tudat, hogy már azelőtt tehetek valami jót a babánkért, hogy megérkezne” – mesélte egyikük.

Pozitív terhességi teszt

Hurrá, anya leszel!

A várva-várt babák anyukái sem csak határtalan boldogságot éreznek, amikor tudomást szereznek róla, hogy bővül a család. Teljesen természetes, hogy az új helyzet aggódással is együtt jár: legtöbbször a születendő babájuk egészségéért izgulnak, de a várandósság kimenetele, a testi változások és a kapcsolatok alakulása is olyan tényező, ami nyugtalaníthat egy újdonsült kismamát.

Miközben a testedben, ami otthont ad a méhedben növekvő magzatnak, nagy átalakulások mennek végbe, érzelmileg is fontos változások történnek. Ebben a különleges időszakban a jól megválasztott terhesvitamin rendszeres szedésével sokat tehetsz a kisbabád egészségéért és a saját jólétedért, nem mellesleg pedig a biztonságérzeted is erősítheted. 

A kiegyensúlyozott fejlődéshez szükséges létfontosságú tápanyagokat a babád a te szervezeteden keresztül veszi magához, de a tested igényei is megváltoznak, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Hiába szeretnéd, sokszor még a nagy gonddal összeállított étrenddel sem tudod magadhoz venni mindazt, amire ilyenkor szükségetek van, ez pedig rosszabb esetben mindkettőtök számára okozhat kisebb-nagyobb gondokat.

Amellett, hogy erőtlennek és folyton fáradtnak érezheted magad, ha nem viszed be a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, csak hogy egyet említsünk a sok közül, csökkenhet a csontjaid és fogaid kalciumtartalma, aminek később kellemetlen következményei lehetnek.

A tökéletes időzítés

Azt, hogy mikor érdemes elkezdeni a babaváró vitamin szedését, már említettük, arról azonban nem esett szó, hogy a nap folyamán mikorra érdemes időzíteni a tabletták bevételét. Alapvetően mindegy, hogy milyen napszakban veszed be a terhesvitamint, de ha reggeli rosszullétek gyötörnek, netán gyakori vendég a terhességi hányás, akkor szerencsésebb délután-este bevenni, hogy a benne lévő hatóanyagoknak legyen elegendő ideje hasznosulni.

Anyuka a kisbabájával

Várandósvitamin várandósság utánra

Minden szülőnek csodás érzés, amikor először találkozik a kisbabájával, akit a várandósság hónapjai alatt az anyukája teste táplált. Kicsit másképp, mint korábban, de ez azután is így lesz, hogy világra jött a baba, hiszen az anyatejes táplálással is te gondoskodsz arról, hogy minden számára fontos tápanyagot megkapjon az új családtag. 

A szülés utáni regenerálódáshoz, a szoptatáshoz és ahhoz, hogy belerázódj az új élethelyzetbe, továbbra is több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetednek, akárcsak a terhesség alatt. Még a rutinosabb, többgyermekes anyukák számára is kihívást jelenthet ez az időszak, hiszen felelősségteljes és sokszor fárasztó gondját viselni az újszülöttnek, főleg, ha a nagyobb testvérekről is gondoskodni kell.

Azt, hogy mennyi anyatej termelődik, s hogy az mennyi tápanyagot tartalmaz, meghatározza az életmódod és a táplálkozásod, de hatással van rá a stressz-szinted és az is, hogy mennyire vagy fáradt. A természet egyik legnagyobb csodája a sok közül, hogy az anyatej összetétele a növekvő baba igényeinek megfelelően változik, hogy megkaphassa azokat a tápanyagokat, amelyek fontosak az egészséges fejlődéséhez és gyarapodásához.

A vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez az anyatejen keresztül jut hozzá, ezeket pedig a szoptatás végéig szedett terhesvitaminnal adhatod meg neki. Ezeknek az értékes anyagoknak köszönhetően te is jobban érezheted magad a bőrödben, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott anyukája lehess a gyermekednek.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via és Via

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top