nlc.hu
Baba

Leggyakoribb vezetéknevek Magyarországon

Ez most a 10 leggyakoribb vezetéknév Magyarországon

Az utónevekhez hasonlóan a vezetéknevekről is készül évente olyan TOP100-as lista, amiből kiderül, melyik fordult elő leggyakrabban. Itt vannak a friss adatok!

Az itthon használatos családnevek a XIII.-XIV. században alakultak ki, és azóta csak egyre színesebbé vált a paletta. Leggyakoribbnak a foglalkozást jelentő vezetéknevek számítanak (ilyen a Kovács, a Szabó vagy például a Juhász), de népes a nemzetiségek nevéből kialakult családnevek tábora is (mint a Németh, a Horváth vagy a Cseh). Szép számmal akadnak valamilyen tulajdonságra utaló, utónevekből kialakult és i-re végződő, helységnevekhez kötődő vezetéknevek is. 

Robert De Niro és Ben Stiller az Apádra ütök című filmben

Az Apádra ütök című filmben Ben Stiller arcpirító vezetéknevével mutatkozott be leendő apósának, Robert De Nirónak (Fotó: Getty Images – Handout)

Kevesebben lettek a Faragók, jönnek fel a Bakosok

A Belügyminisztérium évről-évre közzéteszi a statisztikát a leggyakoribb nevekről: a friss adatokból kiderül, hogy a családnevek toplistájában kevesebb a változás, mint az utónevekében, de az eredmények így is érdekesek.

Az első helycseréig egészen a 77. helyig kell görgetni a listában, a korábban itt álló Pásztor nevet maga mögé utasította a Bakos, a korábbi 79. helyezett Dudás családnevet pedig a Virág vezetéknév fosztotta meg a pozíciójától. A 2022-ben 93. helyen álló Faragókat 2023-ra megelőzték a Barták, a Berkik, a Mezeik és a Borbélyok, így mostanra a 97. helyre szorultak. 

Míg tavaly a Kerekes vezetéknév a 97. helyen állt, idén már csak a 98., vagyis csak a 99. helyen szereplő Sárközi és a 100. helyen álló Márton családneveket tudta megelőzni. De nézzük, hogy alakult a mezőny a TOP10-ben!

Megnézem
Összes kép (10)

Nyitókép: Getty Images – Handout

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top