nlc.hu
Baba

Ritka étkezési zavarban szenved egy kislány

„Megeszi a kanapét, az üvegszilánkokat, még a saját takaróját is” – Teljesen kétségbeesett az édesanya, akinek kislánya különös étkezési zavarban szenved

Egy tehetetlen édesanya szívszorító történetet osztott meg a világgal, ami kislányáról, Wynterről szól. Gyermeke ugyanis egy igen ritka étkezési zavarban szenved, gondozása pedig lefoglalja minden idejét.

Amikor egy várandós kismamával beszélgetünk, és rákérdezünk nála arra, hogy vajon kisfiút vagy kislányt szeretne-e magának, a legtöbben erre a kérdésre azt válaszolják, hogy: ˝mindegy, csak egészséges legyen˝. Bár ilyenkor sokan ciccentenek egyet és azt felelik, hogy ˝na, de ugyan mégis mire vágysz?˝ , ha logikusan átgondoljuk, tényleg csak a pici egészsége a fontos. Biztosan egyetértene a szavaimmal az az Angliában élő édesanya is, akinek a lánya egy igen ritka étkezési zavarban szenved.

Wynter mindenféle furcsa tárgy iránt érez sóvárgást (Fotó: Getty Images)

Wynter mindenféle furcsa tárgy iránt érez sóvárgást (Fotó: Getty Images)

Megeszi az egész házat

A kétgyermekes édesanya elárulta, hogy lánya egy olyan ritka betegségben szenved, melynek következtében akár ˝meg tudná enni az egész házat˝ – már, ha édesanyja hagyná. Bár kétségtelen, hogy egy hároméves kisgyerek rendkívül sok figyelmet igényel, a 25 éves édesanyára így még több teher hárul, ugyanis 3 éves lánya, Wynter számos veszélyes tárgyat elcsámcsogna, ha édesanyja nem figyelne oda. A különös betegséget, amiben a kislány szenved, picának hívják, amely nemes egyszerűséggel annyit takar, hogy az ember a legkülönfélébb tárgyak iránt érez sóvárgást.

Bár most sokan azt gondolhatják, hogy ˝ugyan, majd kinövi, a kisgyerekek mindent a szájukba vesznek! ˝, fontos tudni, hogy a szakértők szerint abban az esetben, ha egy gyermek már betöltötte az 1,5 éves kort és még mindig sóvárgást érez a tárgyak iránt, akkor elég nagy valószínűséggel erről a betegségről beszélünk. Ezt az állítást egyébként alá tudnám támasztani jómagam is, ugyanis gyerekkoromban engem is egészen addig vonzott a cigarettacsikkek elfogyasztásának gondolata, amíg egy nap be nem kaptam egyet, és nem végeztem a kórházban, egy jó kis gyomormosáson.

Veszélyes helyzetek

Wynter helyezte azért is igazán különleges, mert a kislányt az édesanya elmondása szerint egy alkalommal azon is rajtakapták már, hogy eltört egy képkeretet, majd megpróbálta megenni az apró üvegszilánkokat, amik a padlóra hullottak.

Szó szerint felfalja az egész házat! Mikor vettem egy vadonatúj kanapét, kitépett belőle egy darabot és azt is megpróbálta megenni. Mindezek mellett problémát okoz számunkra az is, hogy a normál ételeket ezzel szemben nagyon nem szereti, de ha arról lenne szó, hogy megegyen egy mosogatószivacsot, akkor azt minden kérdés nélkül elfogyasztaná.

 

nyilatkozta az édesanya a Daily Mailnek.

Eleinte nem gyanakodott

Stacey, az édesanya egyébként már a kislány csecsemőkorában is észrevette a gyermek különös sóvárgásait, azonban eleinte – a fentebb említett okok miatt – nem tulajdonított nekik nagy jelentőséget, úgy volt vele, hogy majd kinövi.

„A csecsemők mindig a szájukba vesznek valamit, így eleinte nem gondoltam volna, hogy bármilyen komoly betegség állna a cselekedetei mögött. Egy idő után azonban kezdett gyanússá válni, hogy ez talán mégsem annyira normális.”

Az autizmusban szenvedő gyermekeknél gyakoribb

Wynter vágyai azonban ahelyett, hogy javultak volna, egyre rosszabbak lettek. Az autizmusban szenvedő kislányt egy másik alkalommal például azon kapta, hogy gipszet eszik a falakról, de arra is volt már példa, hogy rágni kezdte az etetőszék oldalát.

„A pica gyakoribb lehet az autista gyerekeknél. Véleményem szerint ez az egész az érzékszerveivel lehet összefüggésben, emiatt vágyhat a különféle textúrákra.”

Éjszaka sem áll le

A folyamatos figyelem miatt teljesen kimerült édesanyának még éjszaka sincs nyugta, Wynter ugyanis a kiságyát és a takaróját is megpróbálta már megcsócsálni.

„Nagyon kimerítő egész nap csak arra figyelni, hogy mit próbál éppen megenni. Annak viszont hálát adok, hogy soha nem történt még komolyabb baj amiatt, hogy megpróbált megenni valamit, amit nem szabadott volna.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top