nlc.hu
Egészség

Kényszeres szivacsevés

A háztartás, amiben egy szivacs sem lehet, mert az anyuka megeszi őket

Most úgy tűnik, legyőzte a pica szindrómát, vagy legalábbis képes beszélni róla a kétgyerekes anya.
Szivacs

Claire Louise Owen, a 44 éves észak-walesi anyuka látszólag boldog, kiegyensúlyozott. Van azonban egy furcsa szokása, amely elsőre akár viccesnek is tűnhetne, pedig nagyon is komoly és nem veszélytelen: kényszeresen megeszi a fürdőszivacsokat. Kamaszkorában kezdődött, amikor egy háztartási boltban dolgozott; azon kapta magát, hogy azért veszi a szivacsokat, hogy aztán megegye őket. Nem egyben falja be őket, persze, hiszen akkor már nem élne: szépen lassan csipeget belőlük, igyekezett úgy ütemezni, hogy egy-egy szivacs egy teljes hétig is kitartson, de ez nem mindig sikerült.

Az évek alatt feltűnt neki, hogy sokkal súlyosabb a sóvárgás, ha menstruál, fáradt, vagy ideges, ekkor alig bírja visszafogni magát. Nem az íze kell neki, hiszen az borzalmas – mesélte a Metrónak –, hanem a textúrája. Azt figyelte meg, hogy ha intenzív ízű ételeket eszik, például csokit, sokkal tovább tart az íz a szájában, ha aztán csipeget egy kis szivacsot is. Az olcsó termékeket favorizálja, kisebb lyukakkal, azokat könnyebb lecsípni és lenyelni. Annyira szégyellte magát, hogy családjának sem mondta el, mi a helyzet, de még az orvosának sem. A szivacsvásárlás ráadásul euforikus érzéssel töltötte el, hiszen tudta, hogy ez csak az ő titka, de közben rettegett is, hogy lebukik.

Azóta persze tudja, hogy egy pica nevű étkezési rendellenességgel áll szemben: ez az, amikor az ember nem ehető tárgyakat kíván. Nem segített a hajszás életmód és a vashiány sem. Claire azóta megnyílt orvosának és családjának. Elhagyta az alkoholt, egészségesebben táplálkozik, így a sóvárgás is enyhült, de szivacsot inkább nem is vesz, nehogy visszaessen. A gyerekeinek is mesélt furcsa szokásáról; mint mondta, ez segíthet is, így ők is el merik majd mondani, mi a helyzet velük, hiszen most már tudják, hogy az anyjuk is fura.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top