nlc.hu
Trend

Miért fázunk állandóan?

Folyton fázol? Ez lehet az oka

Olyankor is gyakran fázol, ha valójában a külső körülmények ezt nem indokolják? Például kellemes időben vagy a fűtött szobában? Ezek lehetnek az okai.

Vérszegénység

Vérszegénység olyankor fordul elő, amikor a szervezeted nem képes  elegendő mennyiségű vörösvértestet termelni. A vérszegénységnek többféle kiváltó oka lehet, ebből adódóan pedig több típusát is megkülönböztetjük. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, mely a statisztikák szerint a világon 500-600 millió embert érint, ennek 80 százaléka nő. Az állandó fázás a vérszegénység egyik gyakori tünete. További tünetek lehetnek még: sápadtság, a légszomj, a szabálytalan pulzus, a fejfájás, a szédülés, a fáradékonyság, a gyengeség, de akár a gyakori fertőzések, a hajhullás, a pica nevű étkezési zavar, illetve a nyelv megváltozása.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely nagy jódtartalmú hormonokat állít elő. Ezek a hormonok serkentik a szervezetben zajló anyagcsere- és égési folyamatokat. Ha ez a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy ha a szervezeted nem tudja a megtermelt hormonokat hatékonyan feldolgozni, pazsmirigy-alulműködésről beszélünk. Ezt is jelezheti, ha olyankor is gyakran fázol, amikor ezt egyébként a körülmények nem indokolnák. A rendellenesség további tünetei: száraz bőr, álladó fáradtságérzet, rendszertelen vagy szokatlanul intenzív menstruáció, súlygyarapodás, székrekedés.

Még a fűtött szobában is fázol?

Még a fűtött szobában is fázol? (Illusztráció: Getty Images)

Keringési zavar

Ha a végtagjaid azok, melyek folyton hidegek, akkor esélyes, hogy valamilyen keringési rendellenesség áll az állandó hidegérzet hátterében, mely lehet például érszűkület, érelmeszesedés, az alacsony vérnyomás vagy valamilyen érrendszeri gyulladás.  Illetve, bár ritkán, de fennállhat a Raynaud-szindróma nevű autoimmun betegség is, mely a kezek vagy lábak artériáinak szűkületével, illetve a vér sűrűségének megváltozásával jár. 

Kóros soványság

A kóros soványság, az anorexia egyik gyakori velejárója is az állandó fázás. Ilyenkor ugyanis a szervezetből hiányzik a megfelelő mennyiségű testzsír, így az nem is tud kellőképpen szigetelni. 

via

Mi történik a testünkben?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top