nlc.hu
Egészség

Hideg kezek oka

Folyton hidegek a kezeid? Ez lehet az oka

Olyankor is gyakran hidegek a kezeid, amikor a külső környezet egyáltalán nem az, illetve semmi olyan behatás nem érte őket, amitől lehűlhettek? Ezek lehetnek a leggyakoribb okai.

Keringési rendellenességek

A folyton hideg kezek leggyakoribb oka valamilyen keringési rendellenesség, így az érszűkület, érelmeszesedés, az alacsony vérnyomás vagy valamilyen érrendszeri gyulladás. Ilyenkor a kezed vénáin és artériáin átáramló vér, illetve ezáltal a hő mennyisége is korlátozott. Kiválthatja a dohányzás és a túlzott koffeinfogyasztás is.

Ritkán ugyan, de fennállhat a Raynaud-szindróma nevű autoimmun betegség is, mely a kezek vagy lábak artériáinak szűkületével, illetve a vér sűrűségének megváltozásával jár. Ennek a kórképnek az esetében a végtagok nem csupán hidegek, de megduzzadhatnak, kékülhetnek, fehéredhetnek vagy vörösödhetnek is.

hideg kezek tea

Folyton hidegek a kezeid? (Illusztráció: Getty Images)

Hormonális okok

A hideg kezek hormonális zavart, illetve hiányállapotokat is jelezhetnek. A pajzsmirigy alulműködésekor a szervezet nem termel elég pajzsmirigyhormont ahhoz, hogy anyagcsere-funkciói megfelelően működjenek. Mivel a pajzsmirigy lényegében a test termosztátjaként funkcionál, alulműködése esetén jellemzőek a hideg végtagok. Erre a zavarra lehet gyanakodni, ha hideg kézhez gyakori fáradtságérzet, ízületi fájdalom és merevség, száraz bőr, vékonyodó haj és depresszió társul.

A B12-vitamin hiánya miatt kialakuló megaloblasztos vérszegénység, vagyis amikor a vörösvérsejtek mérete és hemoglobintartalma is nagyobb az átlagosnál, szintén járhat ilyen tünettel.

Idegrendszeri problémák

A jellemzően anyagcserezavarok illetve cukorbetegség következtében kialakuló perifériás neuropátia, vagyis a környéki idegrendszer idegrostjainak károsodása esetén a végtagokban gyakran jelentkezik zsibbadás, bizsergés, amit hidegként is érzékelhetsz.

A stressz hatására a vérerek összehúzódnak, ami szintén okozhat hidegérzetet a végtagokban.

via

Ismerd fel a tüneteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top