Egészség

7 lépésben az alacsony vérnyomás ellen

A diétától a sportig, a hétköznapi szokásainktól egészen a természetes gyógymódokig sokat tehetünk azért, hogy az alacsony vérnyomás kicsit feljebb kússzon, és ne keserítse meg napjainkat.

Az alacsony vérnyomás (hipotenzió) önmagában nem ad okot komoly aggodalomra, de tönkreteheti a mindennapjainkat. Legjellemzőbb tünetei ugyanis bármikor jelentkezhetnek, megzavarva ezzel a munkánkat, szabadidőnket. Fontos azonban kivizsgáltatni, hogy mi okozza a tartósan alacsony vérnyomást.

A baj nem jár egyedül

Az alacsony vérnyomás legjellemzőbb velejárói ugyanis: a krónikus fáradtság, aluszékonyság, izomgyengeség, fejfájás, szédülés, fülzúgás, homályos látás és akár ájulás is. Az egyre melegedő hőmérséklet tavasszal és főleg majd nyáron csak felerősítik ezeket a tüneteket. Megmutatjuk 7 lépésben, hogyan lehet gyógyszerek nélkül kicsit feltornázni a vérnyomást.

1. Víz – hidratálás

Ahhoz, hogy emelkedjen a vérnyomás, az egyik legalapvetőbb a megfelelő mennyiségű víz ivása. A folyadék jót tesz a szív- és érrendszernek, ezt bizonyítja az is, hogy napi 5 pohár víz már 40%-kal csökkenti az infarktus veszélyét. Tehát igyunk sok vizet, mert jót tesz a szívünknek, így a vérnyomásnak is. Napi 2 liter víz a legkevesebb, de a szabadban végzett sportolással emelhetjük a mennyiséget.

2. Étkezés

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak úgy általában tesz jót a szervezetünknek, hanem segít állandóan jó értéken tartani a vérnyomásunkat. Lehetőség szerint iktassuk ki a mesterséges adalékanyagokkal készült élelmiszereket, melyek cukor- és zsírtartalma magas, a tésztaféléket és a fehér kenyeret. Ami jöhet nagy mennyiségben: zöldség, gyümölcs, fehér húsok, hal, sajt, tej, joghurt.

3. Alkoholtilalom

Az alkohol vizet von el a szervezetből, ami csökkenti a vérnyomást. Így az alacsony vérnyomásban szenvedők kerüljék az alkoholfogyasztást. A kávéban lévő koffein viszont érszűkítő hatású, ami növeli a vérnyomást.

4. Természetes gyógymódok

Enyhébb fokú alacsony vérnyomás esetében fordulhatunk olyan természetes gyógymódokhoz, melyek segítenek rendezni a problémát. Ha tehát még nem kell gyógyszer, de szeretnénk tenni valamit az alacsony vérnyomás ellen, akkor segíthet az édesgyökér, gyömbér, ánizsmag, rozmaring, fahéj vagy a bors. De ott van még a ginzeng, a rooibos tea, a gránátalmalé és a méhpempő.

5. Rendszeres sport

A rendszeres sportolás életünkbe való beiktatásának megszámlálhatatlan előnye van. Például a vérnyomást is beállítja. Nem kell atlétának lenni, ki-ki életkorának, edzettségi szintjének megfelelően. Idősebb korban elegendő napi fél óra intenzív gyaloglás is, hogy a szívünk egészségét megőrizzük.

6. Szokások, megszokások

  • Hogy elkerüljük az alacsony vérnyomással járó kellemetlen helyzeteket, változtassunk, vagy legalábbis figyeljünk oda az apró hétköznapi mozdulatainkra. Ha hajolgatunk, abból lassan álljunk fel, hogy ne szédüljünk.
  • Zuhanyzásnál ne mosakodjunk sokáig túl meleg vízben. Részesítsük előnyben a langyosabb, kevésbé forró hőmérsékletet.
  • Ha leülünk, mindig kényelmesen, egymás mellé tegyük lábainkat, így nem lesz a vérkeringésnek semmi akadálya.

7. Forduljunk orvoshoz

Ha tartósan alacsony a vérnyomásunk, vagy gyakran előfordul, hogy hirtelen leesik, természetesen legjobb, ha orvoshoz fordulunk. Járjunk a végére, hogy mi okozhatja. Lehet táplálkozásbeli probléma, komolyabb esetben diabétesz, esetleg valamelyik rendszeresen szedett gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik az alacsony vérnyomás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top