Az élelmiszerekben az arzén szerves és szervetlen vegyületek formájában egyaránt előfordul. A szervetlen arzénvegyületekről régóta tudjuk, hogy káros hatásúak, bőrelváltozásokat, különféle daganatokat okozhatnak. A szerves arzénra ugyanakkor ez idáig kevesebb figyelem irányult, mivel úgy tartották, hogy az nem annyira mérgező – írta a Facebook-bejegyzésében a Rizikometer.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrégiben vizsgálta a szerves arzénvegyületek egészségi kockázatát és arra jutott, hogy problémát jelenthetnek nagyfogyasztóknál és kisgyermekek esetében. Ezek a vegyületek leginkább a rizsben, halban illetve a tenger gyümölcseiben találhatók meg.
És itt még nincs vége: a nyers rizs tartalmazhat egy Bacillus cereus néven ismert baktériumot, amely a talajból származik, és spórái azt is túlélik, ha a rizs teljesen megfőtt. Ha a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk, a Bacillus cereus spórái teljesen kifejlett baktériumokká fejlődhetnek, aminek súlyos következményei lehetnek az egészségünkre.