nlc.hu
Egészség

Valóban megbetegíthet a maradék rizs?

Valóban megbetegíthet a maradék rizs?

Van, aki bele sem gondol, csak egyszerűen elmajszolja az ebédből megmaradt rizst. De valóban veszélyes az egészségünkre, vagy ez is csak egy újabb városi legenda?

Ha elindítunk egy egyszerű Google-keresést a megmaradt, kihűlt rizsről rengeteg figyelmeztető adat nyílik meg előttünk. Számos fórum szerint a hideg rizs elfogyasztása komoly problémákat okozhat. Vannak, akik emésztési problémákról panaszkodnak, míg mások arra figyelmeztetnek, hogy halálos! Igen, a rizs.

Kiderült, hogy a pletykákban van egy kis igazság!

A baj magával a rizzsel kezdődik, jóval a főzés előtt. A nyers rizs tartalmazhat egy Bacillus cereus néven ismert baktériumot, amely a talajból származik, és spórái azt is túlélik, ha a rizs teljesen megfőtt. Ha a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk, a Bacillus cereus spórái teljesen kifejlett baktériumokká fejlődhetnek, aminek súlyos következményei lehetnek az egészségünkre.

Az egyik ilyen következmény lehet a hányinger és hányás, akár hat órán keresztül, míg a másik kellemetlen hatás a hasi fájdalom és hasmenés, amely akár 15 órán keresztül is fennállhat. Mindkét tünettípus ételmérgezésnek minősül; általában 24 órán belül elmúlnak.

Valóban megbetegít a rizs?

(Fotó: Getty Images)

A Bacillus cereus által okozott betegségek sok esetben enyhék. Ezek a tünetek azonban halálossá válhatnak fiatalok, idősek és legyengült immunrendszerűek számára. Ha olyan rizst eszünk, amely túl sokáig volt szobahőmérsékleten, vagy amelyet nem melegítettek fel alaposan, előfordulhat, hogy lenyeljük a Bacillus cereust. Minél tovább áll a rizs szobahőmérsékleten, annál több idejük van a baktériumspóráknak a növekedésre – és annál nagyobb a kockázata annak, hogy a rizs megbetegítsen.

A főtt rizst szinte azonnal el kell fogyasztani, a maradékot pedig a tálalás után egy órán belül le kell hűteni. A főtt rizst hűtőszekrényben kell tárolni, majd egy napon belül elfogyasztani, de csak alapos felmelegítés után. Ha lenyeljük a baktériumokat, nem biztos, hogy azonnal megbetegszünk, mert akár 16 óráig is megbújhat a szervezetben a baktérium, mielőtt a tünetek megjelennének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top