Egészség

A túlzott rizsfogyasztás árt az egészségünknek

Évente akár ötvenezer haláleset is elkerülhető lenne, ha kevesebb rizst ennénk.

A University of Manchester és a University of Salford kutatói nemrég elvégzett kutatása szerint ugyanis a világ leggyakrabban fogyasztott élelmiszere – közel hárommilliárd ember napi tápláléka – kis mennyiségben mérgező arzént tartalmaz – írja a Ladbible.com.

Ezzel még nem lenne probléma, azonban minél többet eszünk belőle, az arzén különféle egészségügyi problémákat, daganatos betegségeket, szív-, és érrendszeri panaszokat okozohat, ráadásul, ez akkor is megtörténhet, ha hosszú távon csak kis mennyiségű rizst veszünk magunkhoz.

A rizsfogyasztás akár daganatos betegségeket is okozhat

A kutatók szerint nem mindegy, milyen rizst fogyasztunk, az egyes fajtáknak ugyanis eltér az arzéntartalma (Fotó: Getty Images)

A brit kutatók a Science of the Total Environment szakfolyóiratban tették közzé a vizsgálati anyagot, amelyben az Angliában és Walesben észlelt, arzén okozta szívbetegségek előfordulási gyakoriságát vizsgálták.

„Bár a kutatás fókusza főleg az ökológiai hatásokra koncentrált, ezzel a módszerrel viszonylag könnyen meg lehetett állapítani, hogy van-e összefüggés az arzén-tartalmú rizs fogyasztása és a szívbetegségek számának növekedése között” – magyarázta David Polya, a manchesteri egyetem professzora. „Az adatokból az derül ki, hogy a rizsfogyasztók felső 25 százalékánál – azaz, azoknál, akik a legtöbbet fogyasztják a növényből – magasabb a szív-, és érrendszeri hátterű halálozás, mint a legkevesebb rizst fogyasztók körében.”

A szakemberek úgy kalkuláltak, hogy körülbelül 6 százalékkal nagyobb a valószínűsége egy ilyen halálesetnek, ha valaki sok rizst fogyaszt, igaz, olyan egyéb tényezők is befolyásolhatják ezt, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túl zsíros ételek bevitele.

A kutatók azt javasolják, hogy aki szereti a rizst, de csökkentené a rizikót, fogyasszon inkább basmati rizst vagy vadrizst, amelyeknek általában alacsonyabb az arzéntartalma.

További cikkeink az egészséges táplálkozással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top