Gasztro

Megmaradt a rizs? Csinálj belőle desszertet!

Maradék főtt rizsből sokkal gyorsabban megvan a rizskoch, és senki sem fogja észrevenni, hogy nem a hagyományos módon készült.

Mikor vendégeket várunk, igyekszünk igazi terülj-terülj asztalkámat rittyenteni és lássuk be, nagy igyekezetünkben gyakran sikerül túllőni a célon és egy hadseregnek is elég ételt feltálalni. Aztán persze lelkesen noszogatjuk őket, hogy szedjenek még, de mikor már mindenki degeszre ette magát, és csak gurulva bír közlekedni a vacsoraasztal körül, hirtelen szemben találjuk magunkat egy nagy rakás maradékkal.

Nekem például rizsből valahogy mindig túl sokat sikerül főznöm, mert a kis sunyi rizsszemek olyan aprónak tűnnek, hogy szinte elvesznek, amikor beleszórom őket a lábasba és ilyenkor jön a „na még egy kicsit”, hogy tuti elég legyen. Persze aztán fél Kínára elegendő rizst sikerül feltálalnom, aminek a nagyja a nyakamon marad, még akkor is, ha a vendégeknek előre kiadtam parancsba, hogy csak kopogó szemekkel érkezhetnek.

Na de, ilyenkor sem kell ám kétségbe esni, mivel a rizsnek megvan az a jó tulajdonsága, hogy millió módon fel-, sőt újrahasználható, ráadásul a hűtőben egészen jól el is áll, vagyis ami az egyik este még köret, az másnap akár isteni desszert is lehet. Így esett, hogy mivel egyik este megint nem bírtam eltalálni az ideális rizsmennyiséget, másnap olyan ínycsiklandó rizskochot ebédeltem, hogy lehet, rendszert csinálok a rizstúladagolásból.

Rizskoch. Ma már nem fogunk ennél szebbet látni (A szerző fotója)

Rizskoch. Ma már nem fogunk ennél szebbet látni (A szerző fotója)

Szóval, csak azért, mert elszámoltuk az adagot, nem kell három napon át ugyanazt a fogást enni, kidobni meg aztán főleg nem kell az ételt, egyszerűen alakítsuk át pár apró trükkel egy újabb fogássá! Jöjjön tehát a pofonegyszerű rizskoch recept, amivel percek alatt eltüntethetjük a megmaradt rizst, sőt lehet, hogy még a végén kevés is lesz.

Rizskoch főtt rizsből

Hozzávalók

  • 400 g főtt rizs
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 3 ek. nyers cukor (vagy sima kristálycukor is megteszi)
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 rúd vanília
  • 1 marék mazsola
  • rum aroma

Elkészítés

  1. Egy pohárba beleszórjuk a mazsolát, majd annyi meleg vizet engedünk rá, hogy épp ellepje. Csepegtetünk bele pár csepp rumaromát, és félretesszük, hogy a mazsola megszívja magát.
  2. Egy lábasba beleöntjük a tejet és hozzáadunk két evőkanál nyers cukrot, valamint az egy zacskó vaníliás cukrot és az egy kanál vaníliás puding port, majd lassú tűzön, kevergetve felolvasztjuk őket a tejben.
  3. A vanília rudat hosszában felvágjuk és kikaparjuk a magját, amit hozzáadunk a tejes keverékhez. Én a végén a rudat is bele szoktam dobni a tejbe (majd később kiszedem), hogy még több mag és aroma főjön ki belőle a rizsbe.
  4. Ezután hozzáadjuk a korábbról megmaradt főtt rizst, valamint a mazsolát a levével együtt és az egészet folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt felfőzzük.
  5. A rizs fel fogja szívni a tejet, a vaníliás pudingpor pedig krémes állagot ad neki.
  6. Levesszük a tűzről a rizst és hagyjuk hűlni.
  7. Közben a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy kanál nyers cukorral kikeverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük.
  8. A már langyosra hűlt rizshez hozzákeverjük először a tojássárgáját, majd ezután óvatosan beleforgatjuk a habbá vert fehérjét is, vigyázva, hogy ne törjük össze.
  9. Az egészet tapadásmentes tepsibe, vagy szilikonformába tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A maradék főtt rizsből készült rizskoch isteni finom, ráadásul gyorsabban készen van, mint mikor még azt is meg kell várnunk, hogy a rizs megpuhuljon. Eperszörppel, baracklekvárral vagy akár vaníliasodóval tálalva is mennyei és garantáltan elfogy az egész, biztos nem kell majd a maradékot rakosgatnunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top