Gasztro

Itthon is egyre menőbb a congee, a reggelik kínai királya

Valahol félúton van a kása és a tejberizs között, rendkívül tápláló, ugyanakkor kímélő reggeli, és csak egyszer kell egy héten megfőzni, de bármilyen ízzel variálható. Ez a congee.

Az ázsiai országok, de leginkább Kína hagyományos reggeli rizses ételéről, egyes vélemények szerint superfoodjáról lesz most szó. Ez a „congee”, ejtsd: kondzsi. Mindzsi? Nyugalom, csak semmi pánik, mindjárt elmagyarázzuk. Olvassatok tovább, megéri.

Úgy tartják, a reggeli a legfontosabb étkezésünk, amit nem szabadna kihagyni, sőt a fekete öves egészségeséletmód-hívők szerint az sem mindegy, hogy mit eszünk ilyenkor. Magyarország kedvenc reggelije, a vajas-lekváros vagy a vajas-mézes kenyér nem tartozik ebbe a kategóriába.

Congee, ez már döfi! Tehetsz bele mindent és bármit (Fotó: iStock)

De, sebaj, kicsit keletebbre – ahol a „slow living” nem úri hóbort, hanem alapbeállítás – mint sok minden másra, az egészséges és tápláló reggelire is van recept.

A congee a kínai étkezés egyik alaptétele. Egy alap rizseskása-szerű étel, tehát nagyjából félúton van a kása és az általunk ismert tejberizs között. Jellemzően reggelire fogyasztják, és természetesen nem édesen, ahogy mi magyarok a tejberizst, és nem is tejjel, hanem zöldséget pirítanak vagy párolnak hozzá, néhol sült vagy főtt tojást is tálalnak mellé. A congee-t tehát sósan fogyasztják.

A congee nem csak az otthoni asztalokra kerül, de alapmenüje a hajnalban nyitó kis kifőzdéknek, utcai kajás bódéknak, de ugyanúgy megtalálható a szállodák reggeli kínálatában is.

Egy egészséges reggeli, ami társadalmi rangtól és a vendéglátóhely exkluzivitásától független. Kínában így indul a napja nagyjából mindenkinek. Laktató, de könnyen emészthető is egyben, ráadásul, mint új begyűrűző, jelenleg rendkívül menő reggelinek számít Magyarországon is. A rizs helyett persze használhatunk barna rizst, kölest, tönkölybúzát vagy más gabonákat is, ahogy a kínaiak is teszik.

Mindemellett nagyon praktikus fogás is, hiszen ha egy nagy adagot megfőzünk előre, akkor a rohanós reggeleken csak fel kell melegíteni, ami nagyjából két perc. A változatos és izgalmas reggeli jegyében, ha minden alkalommal másfajta zöldséget vagy magokat adunk hozzá, máris nem indul unalmasan a nap, ugyanakkor lenyűgöztük azt az orientalisztika szakos hallgatót, akivel épp randizunk. Bumm, két legyet egy csapásra!

A kínai öt elemes gyógyítás hívei szerint általános erősítő hatása van a kondzsinak, és pluszban a gyomrot és a lépet is erősíti – tulajdonképpen egy gyomortonik. A rizs a hosszú főzési idő miatt nagyon könnyen emészthetővé válik, tehát gyorsan felszívódik, ezért kedvezően hat a gyomorra, és a tápanyagok is sokkal jobban hasznosulnak a szervezetben. Kiváló étel tehát krónikus betegségekben szenvedőknek és lábadozóknak, sőt a szülés utáni időszakban a kismamáknak is gyakran főznek congee-t.

A congee kínai neve „hszi fan” (ejtsd: si fan), amit talán „rizsvízként” fordíthatunk.

Bónusz információ, hogy ne csak a keleti kultúrák és nyelvek kurzus hallgatói vagy professzorai (mindenki választ a saját age pooljából) előtt menőzhessünk, hanem kínai származású barátaink előtt is: szóval, a rizsvíznek fordított név valószínűleg abból ered, hogy a rizst a congee készítésekor nagy mennyiségű vízben, hosszú ideig főzzük. Ennyit a tudományról. Szívesen.

Zellerszár, vörösbab, pásztortáska

A kondzsit zöldségekkel, gyógynövényekkel, magokkal, fűszernövényekkel szolgálják fel, melyek egyrészt az ízesítő szerepét töltik be, de ugyanilyen fontos a kedvező élettani hatásuk. Soroljuk, mi lehet társa a a reggeli kásánknak: pirított cékla, sárgarépa és torma, spenót, édeskömény, zellerszár, retek, főtt vörös bab és mungóbab, dió, fenyőmag, szezámmag vagy mák, de gyógynövények és fűszerek is, pl. gyömbér, pásztortáska, cickafarkfű, bors, fekete szezámmag, továbbá lehet rá önteni szójaszószt és balzsamecet is.

Szinte látom az elégedetlenkedőket, „de hát hol a cukor?, miért nem édes?”, stb… Rendben, a nyomásnak engedve elárulhatjuk, nem kizárt, hogy néha felszolgálják édesen is a kondzsit, kókusszal, fekete szezámmaggal, datolyával ízesítve.

Congee alaprecept négy adaghoz

Hozzávalók

  • 1 csésze jó minőségű jázmin rizs
  • 5 csésze víz

Elkészítés

  1. A rizst egy vastag falú lábosban, fedő alatt tegyük fel főni. Alacsony lángon kb. 2,5-3 órán át főzzük. Onnan tudjuk majd hogy készen van, hogy a rizs felszívta az összes vizet. Ezután várjuk meg, míg kihűl.
  2. A fedőt ne emelgessük, hogy a jótékony gőz megmaradjon, ami elengedhetetlen a rizs egyenletes főléséhez!
  3. Alacsony lángon főzzük a congee-t, ugyanis annál táplálóbb lesz, minél hosszabb ideig főzzük, valamint ez a garancia arra, hogy a rizsszemek egyenletesen főjenek meg!

Egy hétig eláll, ha figyelünk arra, hogy csak tiszta szedőkanállal merjünk a rizsből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top