Gasztro

Mit főzhetsz kölesből? Ezt a mennyei felfújtat

Nincs ötleted, mit főzhetnél kölesből? Akkor mindenképpen ki kell próbálnod ezt a mennyei felfújtat. Ami valójában ugyanolyan, mint a rizskoch, csak épp nem rizsből készül. A hozzávalókból adódóan a legtöbb diétába beilleszthető. És ha megkóstolod, nem tudod megkülönböztetni az eredeti rizskochtól. Nagyon finom, ezt a desszertet már a hétvégén próbáld ki.

Azt mondják, ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy hizlal. Ezzel a recepttel máris az állítás ellenkezőjét igazoljuk. Nagyon finom, és még csak nem is hizlal, sőt szuperegészséges, és a legtöbb diétába beilleszthető ez a köleses édesség.

A recept valójában a hagyományos rizskochhoz hasonlóan készül, csak a hozzávalókon változtattunk csöppnyit. Pontosabban annyit, hogy a kölesfelfújt glutén-, laktóz- és cukormentesen készül. Mennyei, különleges második fogás, vagy akár hétvégi desszert is lehet belőle. Hogy imádni fogjátok, abban nem kételkedünk, és hogy az íze is olyan, mint a rizskoché, na az sem a véletlen műve.

A kölesfelfújt hozzávalói

  • 15 dkg köles
  • 2 dl kókusz- vagy rizstej
  • 3 dl víz
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 4 nagy tojás vagy 5 kisebb
  • 3 ek. kókuszzsír
  • 1 ek. reszelt citromhéj
  • 1 mk. vaníliaaroma
  • csipet só

Így készül el a kölesfelfújt

A tejet és a vizet öntsd nagyobb főzőedénybe. Add hozzá a kölest, amely állítólag a gyomrod legjobb barátja, és a forrástól számítva, időnként kevergetve főzd 10-15 percig, amíg felszívja a nedvességet. Tedd félre az edényt.

Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéből robotgéppel keverj kemény habot. A tojássárgákhoz add a cukrot és keverd habosra.

A langyosra hűlt köleshez keverd előbb a kókuszzsírt, sót, a cukros tojássárgát apránként, majd a vaníliaaromát és a citromhéjat is add hozzá, végül a tojáshabot szintén apránként, lehetőleg lyukas fakanállal keverd a masszához.

Az elkészült kölesfelfújt tésztáját öntsd sütőpapírral bélelt vagy kókuszzsírral vékonyan kikent tortaformába, majd told a 175 fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt süsd szép pirosra. Nyisd ki résnyire a sütő ajtaját, és hagyd a felfújtat néhány percig hűlni.

Tortaszeletekre vágva, mindenmentes baracklekvárral meglocsolva vagy fahéjas nyírfacukorral megszórva kínáld.

Mit főzhetsz kölesből? Ezt a mennyei felfújtat

További kölesből készített ételek receptjei az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top