Szülés után az alacsony libidó eltarthat akár egy évig is, de nyugi, ez teljesen normális

Pató Juli | 2024. Augusztus 28.
A terhesség és a szülés mindent megváltoztat, így a szex iránti vágyra is hatással van.

Hat hét. Hivatalosan eddig tart a posztpartum időszaka. A hat hét elteltével a frissen szült nő elmegy arra a bizonyos nőgyógyászati kontrollvizsgálatra, ahol az orvos megállapítja, minden rendben. A nő ezzel zöld utat kap a szexre. A nőgyógyász azért óvatosságra inti: legyen óvatos, mert a szoptatás nem védi meg attól, hogy újra teherbe essen, ezért átbeszélik a fogamzásgátlási lehetőségeket is. A nő türelmesen végighallgatja, de mindeközben csak arra tud gondolni, hogy vágya egyetlen tárgya nem más, mint egy kiadós alvás. És ezzel nincsen semmi baj.

A terhesség és a szülés hatása a libidóra

A dolgok nem állnak vissza azonnal a régi kerékvágásba, amikor abbamarad a vérzés vagy lekerül a kötés a császárhegről. A legfrissebb tanulmányok szerint a szülés utáni felépülés több mint egy évig is eltarthat. A tápanyagraktárak folyamatosan merülnek, ami hatással van az energiaszintre és a hangulatra, a hormoningadozások pedig tényleg mindent felforgatnak.

„Az ösztrogén és a progeszteron hormonok kulcsfontosságúak a baba egészséges fejlődéséhez a terhesség alatt, és történetesen létfontosságúak a menstruáció, a termékenység és a szexuális működés szempontjából is – utóbbinál többek között a szexuális fejlődést, vágyat, nedvesedést befolyásolják – magyarázza Szabó Márta szexuálpszichológus, a Dámia Szexuálterápiás és Mentális Egészség Központ társalapítója. – Ezeknek a hormonoknak a szintje közvetlenül szülés után drasztikusan változik, és majd csak 3-6 hónappal a szülést követően rendeződik vissza az azt megelőző szintre.”

Ennek alapvetően evolúciós oka van: a test így biztosítja, hogy legyen idő a megfelelő gyógyulásra, és az anya a baba gondozására összpontosítson ahelyett, hogy megpróbálna létrehozni egy újabb utódot.

A szoptatás továbbá megemeli az olyan hormonok szintjét, mint az oxitocin (amit gyakran „szeretethormonnak” is neveznek) és a prolaktin. Az oxitocin áramlása a kötődési és szoptatási folyamat során „kielégítheti az anyák intimitásra való igényét, így már nem nyitottak a partnerrel való intim kapcsolatra – folytatja a szakember. – Emellett számos nő tapasztalja azt, hogy a mellek a szoptatás következtében érzékenyebbek, mint korábban, így nem esik jól az érintés, mely szintén elveheti a kedvet az együttlétektől. Gyakori jelenség továbbá, hogy tejcsorgás tapasztalható a szex során, és előfordulhat, hogy az ehhez kapcsolódó negatív érzések is csökkentik a libidót.”

Fotó: getty images

A libidó nem szereti a drasztikus változásokat

A hormonális változások mellett a korábban megszokott élet is a feje tetejére áll. „A szülői szerepekben való helytállás lelkileg megterhelő lehet, így a legtöbb esetben nem a szexuális aktivitás a prioritás – mondja a szexuálpszichológus. – A gyermek születésével megváltozik a kapcsolati dinamika a partnerek között, az addig jól működő viszonyban sok tényező átalakul, az ezekhez való alkalmazkodáshoz idő szükséges.

Gyakran előfordul ilyenkor, hogy kevesebb idő jut az egymásra hangolódásra, a pár tagjainak szexuális vágya eltérő, nehezen összeegyeztethető.

Az anyák gyakran tapasztalnak túlingerlődést is, vagyis azt a jelenséget, hogy a baba általi állandó ingerlés, testi kontaktus kimerítő számukra, ezért nem biztos, hogy jól esik a testi érintés a partnertől.”

A szexuális vágy csökkenését ugyanakkor a partnerek is megtapasztalhatják. „A gyermek születése, az új szerepben való helytállás nehézségei és a közös élet változása természetesen nagy mértékben érinti a férfiakat is, bár erről sajnos kevesebb szó esik – mutat rá a pszichológus. – Férfiaknál is előfordulhat szülés utáni depresszió, erős szorongás. A férfiak nagy részének, kb. 80 százalékának vannak a szexualitást érintő aggodalmai, kételyei, melyek negatív hatással lehetnek a szexuális vágyra is. Testi vonatkozásban érdekes jelenség, hogy a férfiak prolaktin- és ösztrogénszintje, illetve a kortizolszintjük is emelkedhet ebben az időszakban, emellett pedig csökkenhet a tesztoszteronszint – ezek is okozhatnak megváltozott libidót.”

Mikor jön vissza a libidó?

A libidó nem úgy működik, hogy egyszer ott van, másszor meg nincs, és egy gombnyomásra újra fellángol. Egy, a kérdésre irányuló kutatásból ráadásul az derült ki, hogy a szülés után három hónappal a nők 83 százaléka, hat hónappal pedig 38 százaléka még mindig nem akarja vagy nem élvezi a szexet. „Mint a legtöbb mentális egészségünket érintő kérdésben, ebben sincs egy éles határvonal abban, hogy mi tekinthető normálisnak és mi nem – nyugtat meg a szakember. – A testünknek nagyjából egy évre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon a várandósságot és a szülést követően. Én azt gondolom, hogy teljesen rendben van, ha ennyi időre nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek, a nőiségünknek és a szexualitásunknak is szüksége van a felépüléshez.”

Az alacsony libidótól szenvedők azonban sokszor érzik magukat kívülállónak, és azt, hogy valami nincs rendben velük. „Nagyon fontosnak tartom nőként, anyaként és szakemberként ezt normalizálni, a tabusítást csökkenteni és megerősíteni a nőket abban, hogy nincsenek egyedül ezzel a nehézséggel, és merjenek róla beszélni, kérdezni, segítséget kérni akár szakembertől is – nyomatékosítja Szabó Márta. – Azt tanácsolom a nőknek, hogy legyenek magukkal türelmesek.

Rengeteg dolog változott az életükben, és az ezekhez való alkalmazkodás, ahogy az élet más területein is, nem megy – és nem is kell mennie – egyik pillanatról a másikra. Fontos, hogy fordítsanak magukra időt, amikor a saját szükségleteikről gondoskodnak és kikapcsolódnak.

Természetesen ez alatt nem házimunkát vagy egyéb teendőket, hanem valódi feltöltő tevékenységeket értünk! Barátkozzanak össze újra a testükkel, bánjanak kedvesen magukkal, ahogyan egy szerettükkel is tennék. Próbálják meg minél inkább megosztani a partnerükkel azt, ami bennük zajlik.”

A libidó újrafelfedezése

A libidó újrafelfedezése kezdődhet azzal, hogy a nő újra kapcsolatba lép önmagával. Az önkielégítés például a legjobb módja annak, hogy kapcsolódjon a testével, és felfedezze, mi az, ami működik. Ezután jöhet a partnerrel való újrakapcsolódás. „A nyílt kommunikáció elengedhetetlen ebben a helyzetben – tanácsolja a szexuálpszichológus. – A szülés után természetes, ha megváltoznak a vágyak és az igények, ezért szükséges beszélgetést kezdeményezni arról, hogyan tudják a partnerek egymást segíteni a szexre való hangolódásban.”

Az alacsony libidó ugyanis külső hatások eredménye is lehet, például mennyire elégedett érzelmileg az anya a párkapcsolatával. Nemcsak azt kell megbeszélni a partnerrel, hogy mire van szükség tőle a hálószobán belül, hanem hogy mire azon kívül.

„Triviálisnak tűnhet, de az is nagyon sokat számít, hogy mennyire tehermentesíti a párját valaki, hiszen azzal, ha kiveszi a részét a házimunkából, a gyereknevelésből, a családi logisztikából, hozzájárul ahhoz, hogy a másiknak egy kicsit több ideje legyen magára, a pihenésre és az öngondoskodásra, melyek mind-mind elősegítik a libidó pozitív irányba alakulását.”

Egészséges szexuális élet a szülés után

A terhesség után is lehet egészséges, teljes szexuális életet élni, még ha ez nem is a spontaneitás ideje – a betervezett együttlét is alakulhat váratlanul jól. „Teremtsék meg az együttlétekhez szükséges körülményeket, akkor is ha ez most több erőfeszítést igényel, mint korábban – töltsenek minőségi időt együtt, szánjanak időt az egymásra hangolódásra – tanácsolja a pároknak a szexuálpszichológus. – Érdemes megtervezni és kreatívnak lenni abban, hogyan tudnak létrejönni intim percek.

Érdemes az előjátékot hosszabbra nyújtani, hiszen így a szexre való érzelmi hangolódásnak és a megfelelő testi folyamatok beindulásának is több idő jut. Szintén javasolt valamilyen síkosító használata.

Az intimtorna is hasznos lehet, hiszen nemcsak inkontinencia esetében segíthet, hanem abban is, hogy a hüvely visszanyerje korábbi rugalmasságát, érzékenységét. A gyakorlatok segítenek újjáépíteni a medencefenék izmait. 

További segítség lehet a reszponzív vágy tudatosítása is, vagyis hogy a szexet akkor is el lehet kezdeni, ha nem áll fent szexuális izgalom. Míg a férfiak és a nők egyaránt képesek megtapasztalni a spontán vágyat, a szülés után vagy a tartós kapcsolatban élő nők nagyobb valószínűséggel éreznek reszponzív vágyat. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a szex nem izgatott állapotból indul ki, hanem maga a szex váltja ki az izgalmat: akkor kezdik el érezni az elsöprő vágyat és élvezni a szexet, amikor az már folyamatban van. Huzamosabb ideig tartó elakadás esetén pedig érdemes szakember segítségét kérni.

Exit mobile version