nlc.hu
Baba

Az anyai halálozások száma és okai

Több száz anya hal meg naponta a szülés után – A halálesetek nagy része megelőzhető lenne

Meghalt két kismama a nyíregyházi kórházban, mindketten császármetszés után, váratlanul vesztették életüket. Milyen komplikációk vezethetnek szülés után ilyen tragédiához?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023-as februári jelentése szerint kétpercenként meghal egy anya a szülés után vagy terhesség során fellépő komplikációk következtében. Ennek fényében, ha nem változik a helyzet, akkor jövő ilyenkorra már 295 ezer anyát veszít el a családja a szülés utáni időszakban. Azért írtunk időszakot, mert nem minden esetben történik így, mint az említett két édesanya halálával kapcsolatban, hogy közvetlenül szülés után lép fel életveszélyes komplikáció, hanem a várandósság utáni 42 napon belüli halált sorolják az anyai halálozás fogalmába, bármilyen okból hunyt el az anya.

Az anyai halálozások száma

Az UNICEF adatai szerint Magyarország szénája nem áll túl jól nemcsak világviszonylatban, de a szűkebb környezetünkhöz képest sem. A statisztikák azt mutatják, hogy Lengyelországban, Csehországban vagy épp Romániában is kevesebb anya hal meg a szülés utáni komplikációk miatt. Csak az átlagokat nézzük 2020-ban: lengyeleknél 2, cseheknél 3, Romániában 10 az anyai halálozási arányszám (100 ezer élve születésre jutó anyai halálozások száma), ami nálunk, magyaroknál 15. A Nyugat-Európai országok is hasonló arányszámokat hoznak, mint a lengyelek vagy csehek, szinte mind 10 alatti értékkel bír az anyai halálozás területén.

Nem mi vagyunk azért a sereghajtók, az afrikai országok, de még az Egyesült Államok sem teljesít jól sajnos, jóval megelőznek minket is. A Journal of the American Medical Association (JAMA) című folyóiratban közzétett 2023-as tanulmány szerint 1999 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt az anyai halálozási arány az Egyesült Államokban, és a fekete anyákat érinti a növekedés leginkább.

A WHO jelentése nem túl derűlátó: azt találták a 2000-2020-ig vizsgált adatokban, hogy 2015-ig csökkent, ám 2016 óta Európában, Észak-Amerikában és Latin-Amerikában növekedésnek indult az anyai halálozások száma.

 

A probléma tehát világszerte jelen van, erre reagálva a világ vezetői közös célként fogalmazták meg és tettek ígéretet 2015-ben arra, hogy 2030-ig kezelik a csecsemőhalandóság és az anyai halálozás kérdését, az éhezéssel, a békével, az oktatással együtt (ez „fenntartható fejlődési célokként” vált ismertté), ám nem igazán látszik, hogy ennek az ígéretnek a betartása haladna előre.

Komplikáció szülés után

Fotó: Getty Images

Szülés utáni komplikációk

A CDC szerint az anyai halálesetek leggyakoribb okai a következők:

  • Szív- és érrendszeri betegségek.
  • Meglévő betegségek miatti komplikáció.
  • Fertőzés vagy szepszis.
  • Szülés utáni vérzés.
  • A szívizom olyan betegsége, amely megnehezíti, hogy a szíve vért pumpáljon a test többi részébe (kardiomiopátia).
  • A mélyvénás trombózis egyik szövődménye, a tüdőembólia.
  • Agyvérzés.
  • Magas vérnyomásos (hipertóniás) terhességi rendellenességek.
  • Magzatvíz embólia: az anya tüdőartériáját magzatvíz zárja el.
  • Altatási szövődmények.
  • Előfordul, hogy a terhességgel összefüggő halálozás oka ismeretlen.

Mindenképp le kell szögeznünk, hogy a terhességgel, szüléssel összefüggő szövődmény miatti halálozás általános kockázata alacsony. Az olyan krónikus betegségben szenvedő nőknél azonban, mint a szívbetegség, az elhízás vagy a magas vérnyomás, nagyobb a szövődmények, komplikációk kockázata.

Figyelmeztető jelek, melyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni:

  • Mellkasi fájdalom;
  • Légzési nehézség vagy légszomj;
  • Rohamok;
  • Óránként egy betétnél több vérzés, vagy tojás nagyságú vagy nagyobb vérrögök;
  • Nem gyógyuló seb;
  • Vörös vagy duzzadt láb, amely fájdalmas vagy meleg tapintású;
  • 38 fokos vagy magasabb láz;
  • Fejfájás, amely gyógyszerrel sem enyhül, vagy súlyos fejfájás, amely látászavarral jár.

Arra pedig, hogy mivel lehetne csökkenteni az anyai halálozás számát, sajnos nem nálunk van a válasz. Az ENSZ Népesedésügyi biztosa, Natalia Kanem azonban megfogalmazta egész pontosan, kire vár a megoldás ebben a kérdésben, az Euronews cikkében olvasható nyilatkozata szerint: 

280 ezer haláleset egyetlen év alatt: feldolgozhatatlan. Ennél tudunk és kell is, hogy jobbak legyünk. Megvannak hozzá az eszközeink, a tudásunk és az erőforrásaink, hogy megelőzzük ezeket az anyai halálokat – most már csak a politikai akarat hiányzik.

A legtöbb haláleset a szakértők szerint megelőzhető lenne. Csak ehhez foglalkozni kellene az egészségügyi alapellátás alulfinanszírozottságával, az egészségügyi dolgozók hiányával és egyéb kényes kérdésekkel, melyekkel úgy általában – és a fentiek alapján világszerte – a politika nem szívesen törődik.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top