nlc.hu
Baba
13 jel, hogy mérgező szülővel van dolgod

13 jel, hogy mérgező szülővel van dolgod

A legtöbb szülő megtesz minden tőle telhetőt, hogy a gyermeke boldog és egészséges legyen, de sajnos vannak olyanok is, akiknél – mérgező szülőként – borítékolható, hogy a gyerekeik lelki sérülésekkel nőnek fel mellettük.

Általában persze nincsenek tudatában, hogy ők most épp mérgező szülők, de a szándék mindegy, a lényeg az, hogy olyan érzelmi, lelki károkat okoznak a gyermeküknek, amik megkeseríthetik az egész életét. A következő viselkedésminták jellemzők a mérgező szülőkre, úgyhogy ha ilyeneket éltél át a saját szüleid mellett gyerekkorodban, akkor jó eséllyel mérgező környezetben nőttél fel.

1. Nem nyújtanak érzelmi biztonságot a gyereknek

Néhány szülő azt hiszi, hogy leginkább szigorúságra van szükség, hogy a gyerekek felnőttkorukra megálljanak a saját lábukon. Ha veled is így bántak gyerekkorodban, akkor még azt is hiheted magadban, hogy ezzel a szigorú, érzelemmentes neveléssel jót tettek veled. Ennek a fajta nevelésnek az a következménye általában, hogy a gyermek teljesen kétségbeesik és pánikolni kezd, ha elutasítással vagy kudarccal találkozik.

13 jel, hogy mérgező szülővel van dolgod

2. Folyton kritizálják a gyereket

Minden szülő megfogalmaz kritikát a gyerekével szemben olykor, amire szükség is van, hiszen enélkül talán sosem tanulnánk, hogy mi a helyes viselkedés. Egy mérgező szülő azonban extrém módon kritikus, mindent leszól, amit a gyermek csinál. Gyakran abban a tévhitben van ilyenkor a szülő, hogy ezekkel a kritikákkal tereli a helyes útra a gyermekét, ám sajnos igazából csak egy kegyetlen belső kritikus hangot nevel bele a gyerekébe, ami miatt aztán felnőttkorában folyton szapulni fogja önmagát.

3. Megalázó viccelődéseknek teszik ki a gyereküket

Természetesen az jó, ha a szülő-gyerek kapcsolatban sok humor van, de van különbség a kedves viccelődés és a cikizés, megalázás között. Amikor például a gyereket azzal cikizi az anyukája, hogy milyen duci, az már nem a kedves beszólás kategória, főleg ha mindezt nyilvánosan, mások előtt teszi. Ez a fajta viselkedés csak önbizalomhiányhoz vezet a gyereknél. A szülőnek őszintének kell lennie a gyerekkel, de nem gonoszkodva, hanem szeretettel.

13 jel, hogy mérgező szülővel van dolgod

4. Kikövetelik maguknak a figyelmedet

A mérgező szülők sokszor a gyerekeiket szülőszerepbe helyezik és folyton figyelmet követelnek, mint a háromévesek. Elszívják a gyerek energiáit, idejét azzal, hogy folyton önmagukra irányítják a figyelmét, ahelyett, hogy hagynák, hogy kibontakoztassa a saját képességeit. Egészséges szülő-gyerek kapcsolatban a gyereknek van tere arra, hogy fejlődjön, a szülő nem telepedik rá, nem igényli, hogy folyamatos kontaktusban legyen vele a gyerek, és az ő lelki rezdüléseire, szükségleteire reagáljon nonstop.

5. Állandó önigazolásban vannak

Az a bizonyos híres “apa azért iszik, mert te sírsz” mondás pont ezt jellemzi tökéletesen. A gyerek mindig valami olyat csinál, ami miatt a szülei kénytelenek érzelmileg vagy fizikailag bántani őt. Felelősséghárítás, önigazolás: tipikus mérgező szülői viselkedés. Bármilyen szituációt képesek úgy kicsavarni, hogy az az ő igazukat bizonyítsa, és a gyereknek két választást hagynak: vagy a szülőt vagy saját magukat hibáztatják. A gyerekek pedig legtöbbször az utóbbit választják, és elhiszik, hogy velük van a gond, nem a szülőkkel.

13 jel, hogy mérgező szülővel van dolgod

6. Nem engedik, hogy gyerek kifejezze a negatív érzelmeit

Nem gondoskodnak a gyermek érzelmi szükségleteiről, nem hallgatják meg, leszólják, ha lelki fájdalma van, és meg sem próbálják vigasztalni. Ezzel azt érik el, hogy felnőve a gyerek majd minden érzelmét lenyeli inkább és nem fog kiállni magáért, akár még depresszióssá is válhat. Semmi gond nincs azzal, ha arra tanítjuk a gyereket, hogy lássa meg a rossz helyzetekben is a jót, de ez nem azt jelenti, hogy ignorálnia kell a negatív érzelmeit. 

7. A gyerek fél tőlük még felnőtt korában is

A tisztelet és a félelem nem jár kéz a kézben. Valójában azok a gyerekek, akik szeretve és támogatva érzik magukat, sokkal inkább tisztelik a szüleiket és boldogabb felnőtté válnak. Az egészséges szülők nem félemlítik meg a gyerekeiket szavakkal vagy tettekkel, nem rombolják ezzel a lelküket. A mérgező szülők mellett ellenben félelemben nőnek fel a gyerekek, és felnőtt korukban összeszorul a gyomruk, ha hívja őket anya, apa, vagy ha egy családi ünnep közeleg.

8. Mindig a saját érzelmeiket helyezik előtérbe

A gyerekeket nem veszik figyelembe, amikor például a vacsoráról döntenek, vagy ha megtervezik a családi nyaralást. A mérgező szülőket nem érdekli, hogy mit szeret a gyerek, csak a saját vágyaikra, érzéseikre koncentrálnak.

13 jel, hogy mérgező szülővel van dolgod

9. Semmibe veszik a gyerekek céljait

Az, hogy a gyerek mit szeretne sportolni, zenélni, tanulni, teljesen mellékes számukra, inkább a saját céljaikat vetítik ki a gyerekre. Nem hagyják, hogy a gyermek megfogalmazza magának, mit szeretne kezdeni az életével, mert ők már eldöntötték, hogy például orvos vagy ügyvéd kell legyen. Az egyik legkárosabb szülői viselkedés ez, mert olyan hatással lehet a gyerekre, hogy állandó hiányérzettel kell majd élnie, mert nem érte el, amit szeretett volna.

10. Bűntudatkeltéssel és pénzzel irányítják a gyereket

Minden gyermek átéli, hogy bűntudata van a szüleivel szemben, ami normális jelenség, de a mérgező szülők a bűntudatkeltést napi szinten használják a gyerekek manipulálására. Jellemző, hogy drága ajándékokat adnak a gyereknek, majd viszonzásul elvárják, hogy azt tegye, amit mondanak neki. Tipikus jelenet, hogy a gyerek fejéhez vágják, hogy “azok után, amit érted tettem…” A nem mérgező szülők nem gondolják azt, hogy a gyerekeik tartoznak nekik bármiért.

13 jel, hogy mérgező szülővel van dolgod

11. Büntetésből nem szólnak a gyerekhez

Rendkívül káros, hogy a mérgező szülők levegőnek nézik a gyereküket, ha szerintük valami rosszat csinált. Ez a passzív-agresszív viselkedés azt eredményezi, hogy a gyerek kényszert érez, hogy megoldja a helyzetet még akkor is, ha nem is tudja, mit követett el, amiért ezt érdemli a szülő szerint. Megmérgezi a szülő-gyerek kapcsolatot, a gyerek azt érzi, hogy nem szeretik a szülei. Ha annyira dühösek vagyunk, hogy nem bírunk értelmesen beszélni a gyerekünkkel, akkor inkább mondjuk el neki, hogy most szeretnénk lenyugodni, mielőtt még beszélgetnénk vele.

12. Nem tisztelik a gyerek határait

A gyerekeknek is szükségük van személyes térre és privát szférára, főleg, amikor már tinikorba lépnek. A mérgező szülők nem tisztelik ezeket a határokat, például simán benyitnak kopogás nélkül a gyerek szobájába vagy rányitnak a vécén. A gyerek így felnőtt korára nem tanulja meg, hogyan állítsa fel a korlátokat mások számára, hogyan védje meg magát.

13 jel, hogy mérgező szülővel van dolgod

13. A gyereket teszik felelőssé a saját boldogságukért

Amikor a szülő folyton a gyerek orra alá dörgöli, hogy mennyi mindent adott fel érte, és hogy miatta boldogtalan az élete, akkor irreális elvárásokat támaszt a gyereke felé. Egyetlen gyermek sem felelős a szülei boldogságáért, és egyetlen szülőnek sem szabadna ilyen terhet rakni a gyereke vállára. Ezzel csak azt tanítják meg a gyereknek, hogy felnőttként hogyan hibáztasson folyton másokat a saját tetteiért.

Olvass többet a mérgező emberekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top