Bárcsak tudtam volna többet a kamaszok szexuális életéről – podcast

Létezik az, hogy tényleg vannak olyan pornót néző kamaszfiúk, akik nem tudják, mi az, hogy csikló? Igen, létezik, és ez itt van Magyarországon, erről beszélget Sereg Tímea pártanácsadó és szexológus tanácsadó Várhegyi Annával, aki saját szexedukációs programjával sokat tapasztalt a magyar kamaszok szexuális tudásáról.

A szexuális felvilágosítás egy kicsit olyan problémakör Magyarországon, mintha mindenki valaki másra szeretné terhelni ennek a felelősségét: a szülők az iskolára, az iskola az államra és a szülőkre, az állam a szülőkre és az iskolákra. Az egész kellős közepén pedig a valóság az, hogy a gyerekek már 10 évesen látnak pornófilmet, hogy már jóval azelőtt elkezdenek a fiúk önkielégíteni, mielőtt megtörténne az első magömlésük. A lányok pedig hamarabb érnek testileg, minthogy a biológia órán tanulnának arról, milyen folyamat megy végbe a testükben a menstruációval és a mellek növekedésével. Ezekről beszélgetek Várhegyi Annával, aki az elmúlt években a szülők kérésére foglalkozik a fiatalokkal, kamaszokkal, és aki szívesen megosztotta a Bárcsak tudtam volna podcast új epizódjában a tapasztalatait.

A podcast kulcsmozzanatai:

01:30 – A kamaszok beszólogatnak, trollkodnak a felvilágosító órán, de ez megelőzhető az előzetes kérdőívvel

04:50 – Az óvszerrel való megismerkedés lehet játékos formában is, ez sokat segít azon, hogy a kamaszok megnyíljanak

09:00 – A pornó nagyon jelen van a kamaszok életében, 9-11 éves korosztályban már találkoznak ezzel

13:30 – Kevés gyerek tudják azt, hogy a valós szex és a pornó mi mindenben különbözik

17:18 – A szexedukáció nem tudható le egyszeri másfél órával, ennek folyamatosnak kellene lennie

20:45 – Szülőként is van felelősségünk: kérhetünk időt is, ha esetleg nem merünk válaszolni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top