Bármikor jöhetsz! cikkek
Szponzorált tartalom

Idén szeretnél babát? Így lesz a legnagyobb az esélyed a teherbe esésre!

Szeretnéd, ha 2018-ban megfoganna a babád? Vajon készen áll a tested erre? Tudatos felkészüléssel már a várandósságod előtt rengeteget tehetsz mindkettőtök egészségéért.

A várandósság kilenc hónapja alatt több, komplex vizsgálat vár a kismamákra, de vannak dolgok, amikkel jobb tisztában lenni már azelőtt, hogy úton lenne a baba. Mert például, ha egy krónikus egészségügyi probléma – mondjuk: cukorbetegség – rejtve marad, az a kicsi fejlődésére is rossz hatással lehet. A felelős babavárás igazából már a fogantatás előtt elkezdődik: egy kis odafigyeléssel nemcsak a teherbe esés könnyíthető meg, hanem csökkenthető a vetélés és a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata is. Segítünk, hogy mindez megvalósulhasson: mutatjuk, hogy miről érdemes tájékozódni, miket érdemes kivizsgáltatni és milyen szokásokon javasolt változtatni ahhoz, hogy egészséges szervezettel várhasd a kicsit.

„Ott” minden rendben?

„A fogantatáshoz és a problémamentes terhességhez jól működő petefészkekre, átjárható petevezetőre, peteérésre és befogadóképes méhnyálkahártyára van szükség. A nemi szervek megfelelő működéséről az általános nőgyógyászati szűrésen győződhetünk meg, melyet évente egyszer érdemes elvégeztetni. Alapesetben ilyenkor a rákszűréshez szükséges kenetvételen kívül úgynevezett bimanuális és ultrahangos vizsgálat történik. Az előbbi segítségével kitapintható a belső nemi szervek mérete és alakja, az ultrahanggal mindezek mellett a petevezetők is ellenőrizhetők” – magyarázza dr. Rozs László szülész-nőgyógyász szakorvos. Ennél összetettebb vizsgálatra csak akkor van szükség, ha felmerül a terméketlenség gyanúja.

Mikor gyanakodjunk meddőségre?

Meddőségről a mai magyar orvosi meghatározás szerint akkor beszélhetünk, ha egy év rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet után sem fogan meg a baba.

A fogamzásgátlás elhagyásáról érdemes konzultálni a nőgyógyásszal: a méhen belüli védekezési eszközöket ő tudja eltávolítani, de fontos kikérni az útmutatását a fogamzásgátló tabletta szedésének felfüggesztéséről is. Ennek a szedésével ugyanis nem elég leállni: oda kell figyelni a gyógyszer kiürülési idejére is – mely akár hónapokig eltarthat – ezalatt érdemes óvszerrel védekezni. 

Kinek van szüksége genetikai tanácsadásra?

Normális esetben erre csak akkor van szükség a baba tervezésekor, ha a leendő szülők családjában előfordult már valamilyen örökletes betegség.

Azok a bizonyos hormonok

„A rendszeres, normális menstruációs ciklus biztosításában sokat segít a megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás. Ugyanakkor a havi vérzés még nem elég a terhességhez: ehhez a ciklus közepén bekövetkező peteérés is elengedhetetlen. Ennek időpontjával érdemes tisztában lenni, mert ilyenkor van a legnagyobb esély megfoganni: ebben ma már nemcsak a naptár segít, hanem a patikákban, drogériákban kapható tesztek is. Ezek az LH-tesztcsíkok a vizeletben lévő, fogantatást segítő LH (vagy más néven luteinizáló) hormon mennyiségét mutatják ki, melynek egy ideig folyamatosan emelkedik a szintje. A csúcsot a tüszőrepedés előtt 24-36 órával éri el, amit a tesztcsík jelez, az együttlét így tudatosan tervezhető” – mondja a nőgyógyász.

Fotó: Thinkstock

A hormonháztartás megfelelő működése szintén nélkülözhetetlen: erre a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködése is negatívan hat. A szervezet működése ilyenkor ugyanis olyannyira lelassulhat vagy felgyorsulhat, hogy az akár meddőséget is okozhat. Gyanú esetén mindenképpen érdemes belgyógyászati, azon belül is endokrinológiai kivizsgáláson részt venni. 

Mennyit mutat a mérleg?

A kilóink száma a peteérés és a hormonháztartás működését is befolyásolja, ezért mindenképpen törekedni kell az ideális testsúly elérésére. Akár pluszban vagyunk, akár mínuszban, az megnehezítheti a teherbeesést, és később kockázatot jelenthet a várandósság során. Az elhízás növeli a cukorbetegség és vérrögök kialakulásának kockázatát, valamint a kicsinek nagyobb esélye lesz arra, hogy velőcső-záródási rendellenességgel, például nyitott gerinccel  születik. Mindezek mellett a szülési komplikációk esélyét is emeli, melyek akár császármetszéshez is vezethetnek. A kóros soványság rossz hatással van a menstruációs ciklusra, akár annak elmaradását is okozhatja. Terhesség esetén pedig fennáll a veszély, hogy a baba túl alacsony testsúllyal jön majd a világra.

Krónikus betegségek

Dr. Rozs László

Vannak betegségek, melyek sokáig lappanghatnak a szervezetben úgy, hogy a leendő kismama nem is tud róluk. Ilyen a cukorbetegség, melyre egy egyszerű vércukorszintmérés fényt deríthet. Az ehhez hasonló, egyszerű vérvétellel felfedezhető problémáknak érdemes mihamarabb utánajárni és megkezdeni a kezelésüket.  Ha valaki tud róla, hogy krónikus betegségben szenved, és kisbabát szeretne, akkor mindenképp egyeztetnie kell a kezelőorvosával. „Felül kell vizsgálni az állapotát, és meg kell bizonyosodni arról, hogy a gyógyszerei nem ártanak a babának, mert vannak készítmények, melyek akár fejlődési rendellenességet is okozhatnak. Sajnos előfordul, hogy ez a konzultáció elmarad, és mire kiderül a terhesség, már késő gyógyszer cserélni, vagy dózist változtatni, a kicsinél már számolni kell az esetleges mellékhatásokkal. A kockázatos gyógyszerek kiürülésére időt kell hagyni – csakúgy, mint a fogamzásgátlók esetében” – mondja dr. Rozs László.

Ezekre a krónikus betegségekre és gyógyszereikre kell odafigyelni: cukorbetegség, immunproblémák, asztma, epilepszia, vérnyomásproblémák, valamint tartósan fennálló trombózis és/vagy embólia veszély, akne, depresszió.

Nehogy megfertőzd a babát!

A szexuális úton terjedő fertőző vírusos és bakteriális fertőzésekből több mint 30 félét tartanak számon, ezek közül a legismertebbek: HIV, HPV, szifilisz, hepatitis, candida, chlamydia, és nemi herpesz. „Ha felmerül a fertőző nemi betegségek gyanúja, azzal feltétlenül orvoshoz kell fordulni, nem érdemes a bolti készítményekkel kísérletezni. A fertőzéseknek súlyos szövődményeik lehetnek: a chlamydia például petevezető hegesedéséhez vezethet, és gyulladást okozhat a méhben” – figyelmeztet a szakember. A nőgyógyászoknál elérhető tesztek megbízható diagnózist adnak, mely elengedhetetlen az egészség helyreállításához, súlyosabb esetben pedig – például HIV esetén – az állapot stabilizálásához. Fontos, hogy gyógyszeres kezeléssel meg legyen előzve a kicsi megfertőzése.

A fertőző betegségek közül a nem szexuális eredetűekre is oda kell figyelni. A rózsahimlő (rubeóla) és bárányhimlő ellen védő oltást akkor érdemes beadatni, ha korábban ez nem történt meg, és kismama nem is esett át ezeken a betegségeken. Ilyenkor ugyanis nincs immunitása, mely megvédené a babát ezektől a himlőtípusoktól – pedig a rózsahimlő akár születési rendellenességet is okozhat.

Fogas kérdések

Még a terhesség előtt érdemes szűrővizsgálatra menni, és helyrehozatni a problémás fogakat. „A hormonszintváltozás miatt a fogak gyorsabban romolhatnak a terhesség során, és ilyenkor a szervezet kalciumfelhasználása fokozódik – a fogakból is elvonódik ez a fontos építőanyag” – mondja a nőgyógyász.  Ráadásul várandósan a fogászati röntgen, és az érzéstelenítés is komplikáltabb – így érdemes megelőzni, hogy ezekre sor kerüljön. A fogínybetegséget pedig azért nem szabad félvállról venni, mert az növeli a koraszülés esélyét.

Fotó: Thinkstock

Mondj nemet a káros szokásokra!

A baba és mama szempontjából is megéri az egészséges, függőségektől mentes életet választani. Az alkoholfogyasztást már akkor érdemes mérsékelni, abbahagyni, amikor még csak tervben van a kicsi: ezzel megkönnyíthető a teherbe esés, és így kevesebb eséllyel jut alkohol a baba szervezetébe még azelőtt, hogy kiderülne a terhesség. Ez azért fontos, mert a szesz negatív hatással lehet a pici mentális fejlődésére.

A cigarettát is érdemes mihamarabb letenni, legkésőbb a várandósság felfedezésekor, mert a dohányzás többek között:

●       vetéléshez és koraszüléshez vezethet

●       fokozza a bölcsőhalál és a figyelemzavar kialakulásának kockázatát

●       növeli az esélyt az elöl fekvő méhlepényre, valamint a placenta korai leválását okozhatja.

Töltsd fel a vitaminkészletedet!

„A folsav és a folsavtartalmú multivitaminok fogyasztása már a baba tervezésekor is ajánlott. Ezek segítik a sejtosztódást, és olyan fejlődési rendellenességek megelőzésére alkalmasak, mint a velőcsőzáródási problémák” – mondja dr. Rozs László. Hozzáteszi, a D-vitamin szedését is egyre többen javasolják, mert hiánya meddőség kialakulásához vezethet.

Összességében: fizikailag minél tudatosabban készülsz a terhességre, annál nagyobb esélyed van arra, hogy egészségesen várd a kicsit. A szakember tanácsait összefoglalva, fontos, hogy rendszeresen járj szűrővizsgálatokra, egészségesen táplálkozz, mozogj, és építsd le a káros szokásaidat.

Terhesség előtti kivizsgálás

Vannak olyan nőgyógyászati szakrendelések, ahol speciális, teherbe esés előtti kivizsgálási csomagot ajánlanak a leendő kismamáknak. Ezek a szolgáltatások fizetősek, de pontos képet adnak arról, hogy fizikailag mennyire állsz készen egy kisbaba kihordására.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top