Boci cikkek

Így taníts a testvériességre

A civakodó testvérek nagyon sok fájdalmat okoznak a szülőknek, hiszen mindenki inkább az szeretné látni, hogy a gyermekei szépen, önzés és irigység nélkül élnek egymás mellett. Íme hat pontba szedve a módszer, amellyel egymást szerető, együttműködő és önzetlen testvéreket nevelhetsz!

Cukiság – önzetlen kistesó megosztaná…[/caption]

1. Mutass jó példát!

Ez a legfontosabb, amit tehetsz. Azt, hogy valaki a saját tulajdonát önzetlenül, önként is megoszthatja mással, abból tanulják meg legjobban a testvérek, ha látják a szüleiktől, hogy ők is önzetlenek egymás között. Oszd meg a pároddal mindened örömmel, és adj a magadéból akár idegeneknek is a gyermekeid szeme láttára: adományt a szegénynek, segítséget a rászorulónak, támogatást az elesettnek.

2. Szervezz programokat

és találj ki olyan feladatokat nekik, amelyeket csak együtt lehet sikeresen megoldani. Hagyd, hogy rájöjjenek arra, hogy együttműködve messzebb juthatnak, ha pedig ez nem történik meg magától, mutasd meg nekik, hogyan küzdhették volna le az adott problémát összefogással.

3. Jutalmazd dicsérettel,

apró ajándékokkal az együttműködő viselkedést és az önzetlenséget. Mindegyik testvér kapjon ilyenkor elismerést: dicsérő szavakat négyszemközt, egymás társaságában és idegenek előtt is – ez erősíti meg ugyanis bennük legjobban a helyes viselkedést. A szövetségre való hajlandóság és az önzetlenség legyen tehát az egyik elismert érték a családban.

A rivalizálás testvérszeretetbe fordul egy jó családban

4. Ne büntesd túlzottan

az önzést, a vetélkedést és az ebből származó agresszív viselkedést, ez ugyanis természetes és ösztönös viselkedés, ráadásul ha nagyon gyakori jelenség, akkor valószínűleg nevelési hiba is – vagyis nem a gyerekek tehetnek róla. Elég, ha csak szétválasztod a vetélkedő testvéreket, és elmondod, hogy nem szép dolog egymást bántaniuk és önzően viselkedniük. Meg se próbálj azonban igazságot tenni köztük, mert valamelyik úgyis méltánytalannak érzi majd az ítéletedet, ami csak további dühöt szül majd benne, és annak sincs nagy haszna, ha önző viselkedés miatt valamelyiküket megszégyeníted és elítéled.

5. Egyformán szeresd a gyerekeidet!

Az önzés gyakran azért üti fel a fejét, mert a gyerek úgy érzi, hogy a szükségleteihez képest túl kevés jut neki valamiből. Általában ha egy új testvér születik a családba, akkor a figyelemből kevesebb jut a „régi” gyereknek, amit rossz néven vesz. Adj mindenkinek elég figyelmet és szeretetet, így akkor azt majd nem egymáson akarják „behajtani” a testvérek.

6. Ne haragudj meg,

ha nem tökéletes a viselkedésük. A testvérek közötti irigység, rivalizálás és harc az emberi természet része, és teljesen normális dolog. Kiirtani nem lehet, de megtaníthatjuk a gyermekeinket, hogy hogyan kezeljék ezeket az érzéseiket. Az ember lelkében ott van az irigység, az önzés, a féltékenység, de a szövetségalkotás, a kötődés, a szeretet is – és megfelelő környezetben, szerető és jó példát mutató családban az állandó testvérháborúk helyett testvérszeretet alakul ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top