Család

Tizenöt boldogságtipp

Ha majd megszületik az a drága, titokzatos kis jövevény, minden mozdulatát lesni fogod. Addig viszont a kismama a fõszereplõ! Kényeztesd magad! Ha boldog vagy és jól érzed magad, a baba is élvezni fogja magzati létének minden percét.





1. Jól érzed magad orvosodnál?

Amint bizonyossá válik, hogy a csöppnyi élet megfogant méhedben, minden gondolatod a baba körül kezd forogni. Ne feledd: a kismamának is többre van szüksége szakszerű orvosi ellátásnál. Legalább olyan fontos az együttérzés, a gondoskodás, a kérdéseidre adott pontos válasz.

Ehhez szerető családra, megértő barátokra és türelmes orvosra van szükséged. Ha nem érzed ideálisnak orvosod, keress másikat, sohasem késő!


2. Vegyél vissza a tempóból!

Észre fogod venni, hamarabb elfáradsz, mint korábban. Ezért azok hormonok a felelősek, amikkel a természet arra szeretne rábírni, hogy a saját és kisbabád érdekében vegyél vissza a tempóból.

Egyél napjában többször pár falatot, almát, banánt, vagy éppen egy kis saját készítésű gyümölcsös túrókrémet, ezekből energiát nyerhetsz, és a vércukorszinted is megnyugtatóan megállapodhat. 


3. Csak azt halld meg, amit akarsz!

Tartsd magad távol olyan emberektől, akik horror-szülésekről és embertelen kínokról mesélnek. Nekik talán jót tesz, ha kibeszélik magukból egykori élményeiket, de a nagy esemény előtt álló kismamának nem! Sokkal több az olyan anya, aki a szülést élete legszebb élményeként őrzi emlékezetében.






4. Az első ruhadarab egy jó melltartó legyen!


A pocak eleinte várat magára, a kismamaruhák beszerzésével nem kell sietni. A mell viszont már az első hónaptól kezdve növekszik. Szükséged lesz egy kényelmes melltartóra, ami megakadályozza, hogy a megnövekedett súly túlzottan megnyújtsa a bőrt és a tartószalagokat. A jó melltartónak puha, rugalmas az anyaga, széles a pántja és kifogástalanul simul a keblekre.


5. Színes kavalkád a tányéron

Néha olyan érzésed támadhat, hogy a várandósság valamiféle teljesítménykurzus, aminek csak akkor lesz jó vége, ha ezt vagy azt megteszed. Az egészséges táplálkozás miatt ne fájjon a fejed! Felejtsd el a táblázatokat és a mérleget! Van egyszerűbb megoldás is.

Legalább egyszer egy nap egyél zöldséget, salátát és gyümölcsöt. Az étrend összeállításakor hagyatkozz a szemedre! Minél színesebb a tányér, annál több vitamin, ásványi anyag és nyomelem jut a szervezetedbe.


6. Lebegj a vízben, ahogy gyermeked az anyaméhben

Amilyen gyakran csak lehet, élvezd a “lét könnyedségét”, ússz, vitesd magát a vízzel! A könnyű mozgás csodát tesz: megelőzi az ödémák kialakulását, csökkenti a vérnyomást, nem beszélve arról, hogy az úszás kellemesen masszírozza a bőrt és a kötőszöveteket.


7. Bújj a párod ölelő karjába!


Ne legyenek gátlásaid, ha párod ölelését kívánod. A férfiak gyakran attól tartanak, hogy kárt tesznek a babában, és így nem mernek kezdeményezni. Biztos lehetsz benne: csak egy jelre várnak. Hagyd magad kényeztetni, hagyd, hogy kedvesed masszírozza a lábad, hagyd, hogy szenvedélyesen megöleljen.


8. Tehermentesítsd hátadat!

Ahogy a has egyre nagyobb lesz, megváltozik a tartás, ami keresztcsonti fájdalmakkal is járhat. Azoknál a várandósoknál, akik egész nap íróasztalnál ülnek, még gyakrabban jelentkezik a baj. A has összenyomódik, a hát és a vállak nehezen tartják a nagy súlyt, mindez fájdalommal jár.

Ha térdelőszéken vagy gimnasztikai labdán ülsz, könnyítesz a keresztcsonton, és medencéd is több vért kap. Gyors segítséget hozhat egy feltűnésmentes hátmasszázs. Kemény, egyenes támlájú széken ülve szoríts egy vagy két teniszlabdát medencemagasságban a szék és a keresztcsont közé, és masszírozd kicsi, körkörös mozdulatokkal magát.






9. Igyál sok folyadékot!


Veséidet és anyagcserédet folyadék fogyasztásával tarthatod karban. A gyümölcslé és a tej nagyon egészséges, de napi két litert biztos nem tudsz elfogyasztani belőlük, nem is beszélve a többletkalóriáról.

A buborékos ásványvíztől viszont felfúvódsz. A koffeinmentes gyümölcstea is egészséges, de mértékkel fogyaszd. A mennyiség mellett fontos szempont a változatosság is!


10. A magzat is szeret hintázni

Minél hamarabb alakíts ki kapcsolatot babáddal! „Vigyázok rád, kicsim, nagyon szeretlek” – ez a mondat bizalommal és nyugalommal tölt el mindkettőtöket. A kisbabák különösen szeretik a hintázást a mamájuk hasában – akár egy andalító, kényelmes séta közben, akár függőágyban, hintaszékben vagy a „kispapa” ölelő karjaiban.


11. A hasi légzés masszírozza a beleket

A terhességi hormonok a belekre is hatnak. A vas- és magnéziumkészítmények, amiket szinte minden kismamának felírnak, fokozzák a székrekedésre való hajlamot.

A rostokban gazdag táplálkozás mellett jót tesz a torna és a nem túl megerőltető sport. A mozgás felgyorsítja a hasi légzést, ami a belek számára éppoly hatékony, mint a masszázs.

Ülés közben is tehetsz a könnyű emésztésért. Amilyen gyakran csak lehet, szívd be mélyen a levegőt! Az óramutató járásával megegyező masszírozás pedig serkenti a légzés hatását.


12. Természetes segítség gyomorégés ellen

A várandósság vége felé sok kismama erős gyomorégéstől szenved. Vannak ártalmatlan gyógyszerek, ám előbb érdemes a természet segítségét igénybe venni.

Darált édes mandulát keverj el egy pohár langyos vízben vagy tejben, és kortyonként fogyaszd. Ha nem használ, még mindig fordulhatsz gyógyszertári készítményekhez!


13. Álmatlan éjszakák

Az utolsó hónapokban biztos nem fogod átaludni az éjszakákat. Vécére kell menned, a baba mocorog a hasadban, de a gondolataid sem hagynak aludni. Helyezd magad kényelembe, amennyire csak lehet!

Szerezz be egy félhold alakú szoptatós párnát (ennek szülés után is hasznát fogod venni), és támaszd alá hasát és combját. Ez a párna nem túl puha, és nem csúszik ki a hasad alól. Egy finom talpmasszázs is hozzásegíthet a könnyű elalváshoz.


14. Ne legyél szigorú önmagadhoz!

A hízás természetes, sőt kívánatos jelenség, de egyetlen várandós se szeretne túl sokat magára szedni. Az önsanyargatásnak most nincs itt az ideje. Ha eluralkodik édesség utáni vágyad, engedj a csábításnak! Nyugodtan bekaphatsz időnként egy falat csokoládét.

Kevés a kalória a tejes jégkrémben, és megvan az az előnye, hogy kálciumot is tartalmaz. A gyümölcsök is csillapítják az édességigényt, és még az emésztésre is jótékony hatást gyakorolnak.






15. Fürödj, mint Kleopátra!


Minél több helyet foglal el hasadban a kis jövevény, annál jobban ki kell tágulnia a bőrnek. Ez sokszor kibírhatatlan viszketést okoz. A krémezés, a csipkedés, az érintés csak fokozza a kellemetlen érzést.

Megnyugtatja és bársonyosan simává teszi a bőrt a (tengeri) sós fürdő, amihez egy pohárka tejszínt vagy egy kis mandulaolajat is önthetsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top