nlc.hu
Család
Ferdenyakúság

Ferdenyakúság

A ferdenyakúság sokszor méhen belüli kényszertartás vagy faros szülés következménye is lehet, de kialakulhat nyakizom sérülés, nyaki nyirokcsomó gyulladás, gyógyszerre adott reakció, torokgyulladás vagy egyszerû hiszti kísérõtüneteként is.

A kisgyermek feje oldalra hajlik, elfordul az állcsúcs, kemény, fájdalmas duzzanat tapintható az izomban. Ha a görcsös összehúzódás állandósul, a fej is aszimmetrikusnak hat. Nem is olyan ritka, hogy a kényszertartás a gerincet is befolyásolja és ferdülést idéz elő.

Ha a ferde nyaktartás szülési sérülés eredménye, általában magától rendeződik, de masszázzsal, tornáztatással segíthetjük ezt a folyamatot. Ha egyéves korra sem múlik el a ferde nyaktartás, általában műtéti megoldásra van szükség: a fejbiccentő izmot a kulccsonthoz közel átmetszik. A műtét után néhány hétig speciális rögzítőgallért kell hordani.

Sokkal ritkább betegségnek számít a jóindulatú, rohamokban jelentkező ferdenyakúság, mely egy éves kor táján kezdődik, és öt éves korra megszűnik. A rohamokat időszakosan jelentkező nyaki elferdülés jellemzi, hányással vagy anélkül, de társulhat hozzá nyugtalanság, rossz közérzet, bizonytalan járás. A rohamok órákig, napokig eltarthatnak. A betegség okát nem ismerjük, de megfigyelték, hogy az érintett gyerekek később hajlamosabbak lettek a migrénre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top