Család

Megfázás vagy fertõzés?

Éppen õsszel, az esõs, borongós, hûvös idõszak kezdetén gondolja sok szülõ, hogy vitaminokkal, öltöztetéssel és a lakás alapos befûtésével megelõzheti az úgynevezett meghûléses betegségeket.

Nem érdemes azonban túlöltöztetni a csecsemőt, mert megizzad, levetkőztetve hirtelen lehűl, és épp ez teszi fogékonyabbá a fertőzések iránt. A megelőzés legbiztosabb módszere az, ha kerüljük a náthás csecsemő, gyermek, felnőtt társaságát. Közösségbe járó gyermek esetében ez nemigen valósítható meg.

A nátha különösen csecsemő- és kisgyermekkorban lehet súlyos nyűg, hiszen a pici nem tud szabadon lélegezni az orrdugulás miatt, a lenyelt váladéktól pedig gyakori a hurutos hányás. A nátha oka azonban víusfertőzés, nem pedig “megfázás”.

A hideghatás csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást, s csak elősegíti a betegség kialakulását, ami úgyis bekövetkezne, ha a csecsemő már megfertőződött. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nyáron is megfertőzhetjük náthával embertársainkat.

A C-vitamin nem véd és nem is gyógyít. Ugyanakkor a vitaminokkal kapcsolatban már említettük, hogy fertőzések esetén több kell belőlük, s ha a szervezetben nincs meg a szükséges mennyiség, fokozódik a fertőzésre való hajlam.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top