nlc.hu
Család
Tejmentes ételek és italok

Tejmentes ételek és italok

Ha a baba allergiás a tehéntejfehérjére, nem csak a tejet, hanem valamennyi tejterméket ki kell iktatnunk étrendjébõl. Szerencsére sok élelmiszer áll rendelkezésünkre, így viszonylag egyszerûen pótolhatjuk a tej legfontosabb alkotóelemeit, a fehérjét és a kalciumot.




Könnyű dolgunk volna, ha minden tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszeren piros táblácska díszelegne, mely felhívná figyelmünket az összetételre. Sajnos gyakori, hogy csak apró betűs felirat tájékoztat erről a fontos információról, vagy még az sem.

Ha a gyermek tehéntejfehérje-allergiás, ügyelnünk kell arra, hogy még nyomokban se kerüljön enni- és innivalójába a számára veszélyes allergén.

Ameddig csak lehetséges, törekedjünk a szoptatásra. Az apadófélben levő tejet gyakoribb szoptatással vagy fejéssel visszahozhatjuk, s így legalább az allergia gyógyulásáig biztosíthatjuk a megfelelő táplálékot a kicsinek.





Anyatej hiányában egyéves kor alatt a gyermekorvos, később, hatéves korig a gasztroenterológus szakorvos javaslatára kilencven százalékos térítéssel (vagyis a beteg az ár tíz százalékát fizeti) jár a tehéntejmentes gyógytápszer. Vigyázat, a HA-típusú, úgynevezett hypoallergén tápszer nem ebbe a csoportba tartozik, mert tartalmaz tehéntejfehérjét!

A tápszerek mellett más alternatívák is léteznek, főként a nagyobbacska gyerekek számára: ma már kapható néhány élelmiszerüzletben dobozos, „hosszanfriss” szójatej, zabtej, rizstej. Az alábbi receptek alapján otthon is olcsón és egyszerűen tudunk növényi tejeket készíteni, amelyeket nemcsak a tejérzékeny gyerekeknek ajánlunk!





Különös óvatosság szükséges az új ételek bevezetésénél, ha a tehéntejfehérje-allergia diagnózisa már beigazolódott. Egyszerre csak egy új összetevő szerepeljen az ételben, s négy-öt nap tünetmentesség után jöhet a következő. Ha betartjuk a fokozatosság elvét, számos kellemetlenséget elkerülhetünk!

A diétázás kezdetén főként az okoz nehézséget, mivel helyettesítsük a körözöttet, sajtot, kakaót. Recept-összeállításunkban ezért főként a kenyérre kenhető és iható ételekre-italokra összpontosítottunk. Egyéb esetekben néhány főzési trükkel könnyedén kiválthatjuk a tejtermékeket.
Lássunk néhány példát! A palacsintát, császármorzsát, rizsfelfújtat tej nélkül is elkészíthetjük a hagyományos receptek alapján. Ezekben az ételekben a lisztet, darát tej helyett vízzel vagy ásványvízzel keverjük össze, a rizst vízben főzzük, majd cukros, felvert tojáshabbal keverve sütjük ki.





A tejfölös habarást vizes habarással helyettesítjük: fél kilogramm zöldséghez egy teáscsésze vízben csomómentesen elkevert két teáskanálnyi rizslisztet vagy grahamlisztet számítsunk – ezt kell a félkész főzelékféléhez, például sárgarépához, burgonyához, borsóhoz önteni, majd pár percig tovább főzni.

A hagyományos, tejjel, tejföllel habart főzelékek helyett rakottasok készítésére is áttérhetünk. A főzeléket húsfeltéttel, hidegen sajtolt növényi olajokkal vagy darált mogyoróval, mandulával tesszük tartalmasabbá. Különösen az indiai konyha hagyományos receptjei között találhatunk jó ötleteket, bár a javasolt fűszeradagot alaposan csökkenteni kell a kicsik érdekében.






Ami fontos!


A diéta sikertelen lesz, ha a gyerek véletlenül mégis fogyaszt tejfehérjét tartalmazó ételt. Ezért kizárólag olyasmit adjunk neki, amiről biztosan tudjuk, hogy megfelel a feltételeknek.

• A péksütemények, különleges kenyerek, kuglófok többsége tartalmazhat tejet.
• A diéta idejére felejtsük el a cukrászdát! Ott a helyszínen jószerével megállapíthatatlan az összetétel, és sok helyen gyártási titokként kezelik, tartalmaz-e tejet a sütemény, pogácsa, torta.
• A fagylaltok zöme tejjel, tejporral, joghurttal készül. Ha muszáj, csak „vizes” jégkrémet vegyünk, mert annak csomagolásán pontosan feltüntetik az összetételt.
• A Liga kivételével szinte minden margarin tartalmaz tejfehérjét.
• Számos felvágottba kerül a gyártás során tejfehérje. Inkább színhúsból készülő hentesárut adjunk a gyereknek.
• Adalékanyagként gyakran szerepel a kész élelmiszerekben kazein, ez is tejfehérje!


Mivel pótoljuk a tejet?





• Minden nap szerepeljen a gyermek étrendjében friss, nyers gyümölcs, zöldség.
• Ételeibe keverjünk finomra darált olajos magvakat, például mandulát, napraforgómagot, tökmagot, földimogyorót, mogyorót, szezámmagot, kókuszt. Az olajos magvak rengeteg zsíroldékony vitamint, kalciumot, növényi zsiradékot tartalmaznak, ezért rendkívül táplálóak. Csak egyenként vezessük be őket a hét hónaposnál idősebb baba étrendjébe, mert előfordulhat, hogy ezekre is allergiás. 
•  A tejmentes étrenden élő gyermektől semmiképp se vonjuk meg a húst. A borjú- és a marhahús is tartalmazhatja a szóban forgó allergént, ezért inkább baromfit vagy halat adjunk.
• A gabona és a burgonya együtt teljesértékű fehérjét ad. Lapunk áprilisi számában burgonyás, májusi számában gabonás recepteket közöltünk a babakonyhában. Hat hónapos kor körül még csak ilyen, igen egyszerű ételeket adjunk a tejallergiás babának.
• Anyatejjel, tehéntejmentes gyógytápszerrel, növényi tejekkel helyettesíthetjük az italként fogyasztott tehéntejet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top