Család

Gyermeket szeretnél?

Legutóbb elkísértem barátnõmet a patikába, folsavat és C-vitamint vett, felkészül a terhességre. Azt mesélte, mióta tudatosan figyel az étkezésre és kerüli a füstöt, egyre biztosabb abban, hogy õ és a még csak ábrándjaiban élõ gyereke egészséges lesz majd.





Egyél, vagy ne egyél?

Amint tudomásul vetted, hogy gyereket akarsz, és hogy ezzel életed gyökeresen megváltozik majd, kezdhetsz felkészülni mind a lelki mind a fizikai edzésre. Fitten és egészségesen éld át a terhesség kilenc hónapját és a szülést követő megerőltető heteket. Dr. Kiss Csaba nőgyógyászt kérdeztük a felkészülésről.

– Minden nő fél az elhízástól, bőrének változásától. Annak, aki gyermeket kíván, mire kell odafigyelnie?
– Talán a legfontosabb, hogy felülvizsgálják az életmódjukat – válaszolt dr. Kiss Csaba. – Azokkal a fiatal nőkkel, akik azzal fordulnak hozzám, hogy bár még nem terhesek, és időben kívánnak mindent megtenni a babájukért és önmagukért, elsődlegesen a dohányzásról való teljes leszokást, a helyes, vitamindús étkezést szoktam megbeszélni, ami az anyagcsere működésében nagy szerepet játszik.





– Van olyan étel, amit nem ajánl a terhesség előtt?

– Ha szeretné a leendő kismama, hogy bőre ne váljon majd erősen narancsbőrössé, illetve, hogy a haja és a körmei épek maradjanak, bizony le kell mondani a csülökpörköltről és a zsíros kenyérről. De nincs tilos étel, csak kevésbé ajánlott. A női szervezet a világ csodája, mindent elbír és elvisel, de azért vigyázni kell rá. Sokaknál puffadást okoznak a hüvelyesek, a szénsavas üdítők, másoknak a csokoládéval és a fogyasztásával járó elhízással, pattanásokkal gyűlik meg a gondjuk. A folsav és a D-vitamin szükséges annak, aki gyereket szeretne, de a terhességi vitaminokat és az ásványi készítményeket már nem mindenkinek ajánlom.






A mozgás fontossága


Kiss doktor tanácsa szerint ha jó a fizikai kondíciód, bármikor könnyedén körbefutod a Margit-szigetet, nem lihegsz, ha gyalog kell felmenned a negyedikre, mert elromlott a lift, akkor nem muszáj többet sportolnod a megszokottnál. A doktor úr a fitness program beindítását inkább a sportot elodázóknak ajánlja.

– A mozgás, a gyógykrémekkel való masszírozás segít, mind a terhesség hónapjaiban, mind a vajúdás ideje alatt. Hiszen ez idő tájt olyan fizikai megterhelésnek lesz az anyuka részese, ami teljesen új és idegen a szervezetnek.


Lélekerősítő nem egyedül

– Nem jó, ha egy nő a leendő terhességét úgy éli meg, hogy miközben örül a babának, önmagából kiábrándul, csúnyának látja magát – mondja Kiss doktor. – Mindenkinek szüksége van a kényeztetésre, egy nőnek meg kiváltképp.

– Mégis, sokszor a futás, a torna és az étrend változtatása sem segít. Lelkileg hogyan tud felkészülni egy nő a terhességre?
– Azzal, hogy egy addig szingli életformájú lány módosít az étrendjén, a mozgáskultúráján, az életstílusán, már valamennyire a lelki harmóniáján is változtatni kezd.





Talán a legfontosabb, hogy miután társaddal elhatároztad, gyermeket szeretnétek, át kell gondolnod, hogy kapcsolatotokat hogyan tudja még jobban összeforrasztani a kis jövevény. A gyermekvállalás nem egyedül a te feladatod. Minimum ketten kelletek hozzá, de jó esetben támaszkodhatsz a leendő nagyszülőkre és az el nem menekült barátaidra is.

Gyereket szülni az egyik legfontosabb és legszebb döntés minden nő életében. Otthon ülsz naphosszat, éjszakánként szinte ébren alszol, napi tisztálkodásod a tusolásra szorítkozik, mert nem jut időd beülni a kádba, a hajadat ki tudja, mikor látta fodrász, és úgy érzed, szervezeted lassan a végét járja a kimerültségtől. Mégis boldog vagy, mert karodban tarthatod a kis jövevényt, akit annyira vártál. Biztos, hogy mindent megteszel és meg fogsz tenni, hogy egészségesek legyetek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top