Család

Védekezés szülés után

Az újszülött érkezésekor életritmusod kialakításában új szereplõ jelenik meg, a család idejét a vele kapcsolatos tennivalók teszik ki. A partnerkapcsolat is gyarapszik, és a szexualitás visszatér mindennapjaidba.





Jóllehet a gyermekáldás minden időben a párkapcsolat kiteljesedését jelentette, a nők évezredek óta a legkülönfélébb módszerekkel védekeznek a teherbe esés ellen. A fogamzásgátlás lehetővé teszi, hogy gyermeked születését a lehető legkedvezőbb időpontra tervezd pároddal. Általánosan igaz, hogy a fogamzásgátlás legtöbbször a nők gondja, pedig nem kellene, hogy így legyen. Ha boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban élsz, nem szabad gondot okoznia a fogamzásgátlás őszinte megbeszélésének, és a tévhitek eloszlatásának.

Szülés után sok ismert fogamzásgátló megoldás nem jöhet számításba. Szervezetednek egy-két hónapra mindenképpen szüksége van a teljes regenerálódáshoz, ezért a hüvelyi irrigálás, zuhanyozás spermaölő szerrel, a habok, kenőcsök, szivacsok, amelyek spermicideket tartalmaznak és megölik a hímivarsejteket, a pesszárium, amelynek felhelyezése a szüléstől amúgy is érzékeny hüvelybe nem tenne jót, mindenképpen elvetendő.
 





Igaz-e, hogy nem lehet teherbe esni szoptatás alatt?

Amennyiben kizárólag anyatejjel táplálod újszülötted, az első menstruáció jelentkezéséig terhesség létrejötte kevésbé valószínű. De előfordulhat! A gyermeked szülése után átlagosan 14-15 hónap telik el a havi vérzés visszatéréséig. Amennyiben ritkábban szoptatsz, a menstruációd már korábban, a szülés után hat hónappal, esetleg még hamarabb jelentkezhet.

Ha kiegészítésként gumióvszert vagy megszakított közösülést alkalmaztok, az már “dupla biztonság”, tehát a védettség csaknem biztosnak tekinthető. A szoptatás későbbi időszaka alatt is alkalmazhatóak ezek a módszerek. Előnyük, hogy az újszülöttre semmilyen hátrányos hatásuk nincs. Mivel a szoptatással járó hormonális változások önmagukban is csökkentik a terhesség létrejöttének esélyét, megbízhatóságuk is jobb, mint a gyermekágyas időszakon kívül. Mindkét módszer a megelőzés legelterjedtebb és legegyszerűbb módszere, egészségkárosító hatása egyiknek sincs, és nem kerül sokba, csak némi kényelmetlenségbe.






Speciális tabletták


Ha szoptatod a kisbabádat, a szokásos, szájon át szedhető, kombinált fogamzásgátló tabletta nem jó megoldás. Ezek a készítmények befolyásolhatják a tej mennyiségét és összetételét, kiválasztódnak a tejben és hatással lehetnek a csecsemőre is. Viszont a csak progesztint tartalmazó, “minipillként” is ismert tabletták a szoptatás alatt megfelelő védettséget biztosítanak. Fontos tudnod, hogy a szoptatás abbahagyása után, vagy akár csak rendszertelenné válása esetén ez a tabletta már nem biztosít megfelelő védettséget, így tartós alkalmazása nem javasolt.


Szoptatás után – Vissza a bevált tablettádhoz?

A szoptatás elhagyásával már a csecsemőbe való átjutás esetleges káros hatásaival sem kell számolnunk, így minden feltétel adott a korszerű, kombinált fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdésére. Természetesen egyénre szabottan itt is mérlegelned kell esetleges ellenjavallatokat, ebben nőgyógyászod lesz segítségedre.


Méhen belüli eszközök





Szülés után egy-két egy olyan új fogamzásgátlási módszert is választhatsz, amelyet szülés előtt még nem tehettél volna: a méhen belüli eszközöket (spirál, hurok). Ezek lényege: a méh üregében elhelyezkedve a megtermékenyített petesejt beágyazódását megakadályozva biztosítják a fogamzásgátló hatást. A spirálok a méh összehúzódásának befejeztével, az első menstruáció alatt helyezhetők fel a nyakcsatornán át a méh üregébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top