Család

Szülj tudatosan, boldogan!

Tíz éve még minden szülés ugyanúgy zajlott: adatfelvétel, beöntés, borotválás, infúzió, gátmetszés. Apa a folyosón, az újszülöttet felmutatják, inkubátorba rakják, majd a csecsemõosztályon tölti élete elsõ napjait.




Szoptatás nappal háromóránként, a hatodik napon térhet haza a család az ismeretlen kis csomaggal a mózeskosárban. Ma már egészen másképp élheted meg pároddal a kis jövevény érkezését.


Szülési terv szabadon

Életedben a szülésed megtervezése, külső vagy belső irányítása központi helyet foglal el. Dönthetsz a természetes szülés zabolázatlan ereje vagy a steril kórházi időzítés mellett. Ami biztos, hogy mindkét esetben fel kell készülnöd Neked és családodnak is a várt eseményre.

– A magyar egészségügyben az utóbbi 10 évben sok pozitív változás történt – mondta dr. Kovács Levente, szülész-nőgyógyász. – Például szabadon lehet orvost választani, a betegeknek joguk van a teljes tájékoztatáshoz, döntési joguk van a rajtuk és családtagjaikon elvégzendő kezeléseket illetően. A szülészetben is javult a helyzet. Életbe lépett a szülési terv, amely szerint már bemehet az apa a szülőszobára, létezik gyöngéd szülésvezetés, a szülők rendelkezésére áll a családi szülőszoba, mindenütt választható babás szoba (rooming-in), terveket lehet készíteni, alternatív szülési módszereket választani. A terv elkészítése nem is a vizsgálatok időpontjairól szól, hanem magáról a szülés menetéről, lefolyásáról.

Szinte felsorolni is nehéz azokat a módszereket és eszközöket, amelyeket a vajúdás, szülés és gyermekágyas időszak során igénybe vehet a család. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a tárgyi feltételeken túl a szemléletbeli különbségek is jelentősek kórház és kórház, sőt orvos és orvos között, elmondhatjuk, hogy mindenki megtalálhatja a “saját szülését”. A sikerhez egy kis kutatómunka, és – talán ez a nehezebb oldala a dolognak – mély önismeret, valamint tervezés szükséges.






Dúlával vagy nélküle


A szülésszel már az első beszélgetések után megtervezheted, és nyugodt körülmények közt, nyíltan megbeszélheted, mitől félsz, mire vágysz. Kovács doktor tapasztalata alapján vannak kismamák, akik olyan körülmények között vannak biztonságban, ahol az események ellenőrizhetők, ahol lehetőség van arra, hogy a test működését külső eszközökkel irányítani lehessen, ahol minden pontosan előre jelezhető, tervezhető. Ha ilyen vagy, számodra a kórházszerűen berendezett, műszerekkel láthatóan jól felszerelt szülőszoba jelenti a biztonságot.

A szülési terv keretén belül úgy is dönthetsz, hogy bizony szükséged lehet egy külső kontrollra, arra, hogy „anyáskodjanak” feletted. Ebben az esetben a vajúdás és szülés alatt végig szükséged lehet egy támaszadó személyre. Amennyiben dúla segítségére vágysz, biztos lehetsz abban, hogy folyamatos érzelmi és fizikai támogatást kapsz, és mindig megmondja majd, hogy mit kell tenned. Természetesen a dúla szerepe mindig az adott szituációkhoz igazodik. Segítőd mindig érzékeli, mit kívánsz, ha inkább a magányt igényled, és azt kívánod, hogy csak szükség esetén érintsenek meg vagy szóljanak hozzád, természetesen ehhez igazodik.





– Minden asszony máshogy szül – mondta mosolyogva Kovács doktor. – Van, aki szeretné teljesen átadni az irányítást és a felelősséget. Van, aki szereti minimálisra csökkenteni életében a kényelmetlenségeket. Az ilyen személyiségű asszony bajba kerülhet, ha csak a divat követése miatt a természetes szülést választja. És persze, van, aki a legegyszerűbb kórházi körülmények közt érzi biztonságban magát. Személy szerint legszerencsésebbnek azokat a szüléseket tartom, amikor a szülési terv alapján e két véglet között választanak. Ők azok, akiknek a legmegfelelőbb egy otthonosan berendezett, de teljes kórházi háttérrel rendelkező szülészeti intézmény, ahol komplikációmentes szülés esetén a szülőpár választhat a lehetőségek közül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top