Család

Babavárás télen is boldogan

Kisbabát vársz télen? Kilépni is félsz a lakásból, nehogy bajotok essen? Ha egy nõ megtudja, hogy terhes, egyszerre nagyon óvatossá válik. Mégsem kell teljesen megváltoztatnod az életed azért, mert télen várod a csecsemõdet.




Igyekszel odafigyelni az egészséges táplálkozásra, visszautasítod, ha alkohollal kínálnak, abbahagyod a dohányzást, ha eddig rabja is voltál. Sapkába, sálba burkolod magad, literszámra iszod a teát, és rengeteg gyümölcsöt eszel. Várandósan mindezt a hideg idő beálltával kicsit nagyobb önuralommal kell tenned, ahhoz, hogy a baba egészséges legyen.

– A tél leggyakoribb balesetei a kismamák körében az elesésből és elcsúszásból származó rándulások, ficamok és törések – mondta Balko Klára védőnő. – Szerencsére nem túl sűrűn fordulnak elő ezek a kisebb sérülések, hiszen ebben az időszakban sokkal jobban odafigyelnek a mamák a járásukra, tartásukra. Ám, ha egy véletlen rossz lépés, mozdulat miatt megcsúszik egy állapotos nő, sokkal körültekintőbben és óvatosabban kell eljárni. Bármilyen panasz felmerülése esetén orvoshoz kell fordulni. Azt mondom, kell, mert jobb félni, mint megijedni.

Átfázott láb esetén hatásos a váltózuhany, ami amúgy is ajánlott kicsit megdagadt, visszeresedő lábaidnak. Balko Klára azt tanácsolja, hogy az egyik tálba meleg vizet engedj és tengeri sót adj hozzá, a másikba csaphideg vizet folyass. A lábad először tedd öt percre a meleg fürdőbe, hogy jól átmelegedjen, majd körülbelül három percen keresztül váltogatsd a hideget és a meleget. A hideggel fejezd be.

Ha nehezebben viseled a fűtéses szezont, az azzal járó száraz levegőt, érdemes többször szellőztetned, és lakásod páratartalmát kicsit megnövelned. Előfordulhat, hogy sokszor azt veszed észre, hogy minden átmenet nelkül izzadni kezdesz, a lábadat nedvesnek érzed. Ilyenkor legjobb, ha zuhanyozás után, amikor a bőr még puha, rendszeresen bekened a lábfejed tápláló krémmel, majd beszórod izzadásgátló lábhintőporral vagy dezodorral. Ezek a termékek tartós, egész nap érezhető frissességet adnak a lábnak, ráadásul enyhén fertőtlenítő hatásúak.

– Nem mellékes tényező a szülők életstílusa, kapcsolata. Ez ugyanis befolyásolja, milyen nyugalomban, békességben telnek a kicsit szürkébb, melankolikusabb hónapok, ami természetesen a magzatra is kihat – mondta Balko Klára. – A télen kihordott terhességre általában azt mondják, hogy igaz nehezebb a várakozás, a pocak növekedésének elviselése, de a baba annyival egészségesebb is lesz. A kismamáknak pár dologra jobban oda kell a hidegebb időszakban figyelniük, de a melegben ugyanúgy akadhatnak problémák.





Nem hallhatod eleget, hogy a baba fejlődésének árt az alkohol, a nikotin és a fogyókúrázás. Az utóbbinál védekezésből túlméretezetté válnak a gyermek zsírszövetei, hogy legyen elég tartaléka, és sajnos később is dagi lehet. Igyál, amennyit bírsz, de naponta legalább 2 liter ásványvizet, gyümölcsteát, vagy higított gyümölcslevet. A sok folyadék nem csak a babának tesz jót, hanem a bőrödnek és az emésztésednek is, hiszen a hidegben valószínűleg kevesebbet is mozogsz, és kicsit többet nassolsz.

Balko védőnő szerint otthon is gondoskodhatsz magadról. Nem kell és nem is érdemes minden kisebb probléma miatt orvoshoz fordulnod. Ha néha olyan érzésed támadna, hogy a várandósság valamiféle teljesítménykurzus, aminek csak akkor lesz jó vége, ha ezt vagy azt megteszed, feleslegesen ne fájjon a fejed! Felejtsd el a táblázatokat, a napi problémákat és a mérleget! Közlekedj óvatosabban, kicsit törődj magaddal, és meglátod, máris jobb lesz a közérzeted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top